bra ljud med billig mikrofon

Ljudupptagningen i min videokamera GoPro Hero 6 Black är under all kritik. Det är märkligt att man kan släppa en så bra kamera med en sån miserabel ljudupptagning. I över ett års tid har jag testat egna lösningar för att komma runt problemet, speciellt vid hård vind. Utgångspunkten har som alltid varit att lösningen bara får kosta en mindre slant. Att köpa svindyra lösningar ger ingen spänning, ingen kunskap. Nu börjar jag äntligen närma mig målet…

Jag gav upp alla försök med extramikrofoner kopplade till min ljudupptagare Zoom H6:s fyra extrakanaler. Jag testade en två och tre mikrofoner i mängder av olika inställningsvariationer. Inga blev bra. Jag kopplade i stället in en enkel mygga (en liten mygga att fästa på rockuppslaget) i 3,5-millimetersuttaget på Zoom H6:s stereomikrofon. Den lilla myggan är försedd med en liten deadcat. Trots att denna lilla mikrofon bara kostar några hundralappar blir ljudet det hittills bästa. I det lilla klippet nedan blåser det småspik över alvaret. Ändå tycker jag skildringen av vinden är ”klart godkänd”.

 

 

 


 

Märkt , , ,

5 tankar om “bra ljud med billig mikrofon

 1. Åke skriver:

  Det här var mycket intressant läsning. Vid vindstilla funkar ju allt bra tycker jag… men annars svårt det här med ljudet. Ibland lägger jag på musik. Eller eller låter ljudet ligga kvar… Vad var det för mikrofon som det blev så bra med?

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Om man skulle musiklägga de delar av en film där det blåser – på Öland – skulle ljudet till 99,6 procent bestå av musik.
   Micken heter Audio Technica ATR3350 och kostar mellan 400 och 500 på Kjell % Co. Zoom H6:ans mickar är vindkänsliga (läs: odugliga) hur mycket man än packar in dem i ”döda kattor”. 😉

   Gilla

 2. Tony skriver:

  Det låter….inte alls. Hur tar micken upp ljudet från omgivningen är frågan? T.ex. bilarna,cykeln mm. Tänker då inte på cykelturer i halv storm, utan en sommardag med endast fartvind som påverkar. Dvs är det en mick du kan använda generellt som den enda ljudupptagaren.
  Antar att du inte prövat denna mygga i de andra ingångarna parallellt med de andra mickarna. Förmodar den kopplar bort stereomikrofonen. Tycker du hade bra nivåer på runtomkringljud tidigare. Denna skulle vara ett bra komplement i alla filmer då man kan höra ordväxlingar eller kommentarer i filmen bättre.
  Nu kommer det väl en film snart med ljudupptagning enbart från denna mikrofon.
  Mickens placering blir då avgörande om vi inte bara skall få höra fotografens flåsande när det cyklas uppför backarna på Alvaret.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Du har rätt i att micken skär bort för mycket av andra ljud än från vind. Men det är nog bara att välja när det blåser så skjortan slits av kroppen. Antingen hörs ”något” bra och ”det andra” inte alls eller så drunknar ”allt” i ett förödande vindsmatter. Vid mindre vindstyrkor hörs ”de andra” ljuden bättre. Det kommer du att få höra i nästa video, en lång rackare. Dessutom finns möjligheten att ändra inställningarna så att Zoom inte skär bort så mycket, nu skär den max.

   Mickens placering är under utredning för att minimera flåset uppför de branta backarna på alvaret.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: