muren som inte får störas

Statens Fastighetsverk och Riksantikvarien säger nej till cykelleden Fyr till fyr söder om Karl X Gustavs mur i Ottenby. Man frågar sig varför? Vad är muren så känslig för? Dessutom har muren kalvat och liknar i dag ett dragspel på östra sidan ön. De ansvariga för murens kondition har sannerligen inte gjort mycket för att rädda det nu heliga byggnadsverket.

Här genomförs ett mycket viktigt projekt för södra Ölands eventuella framtid och så ska en gammal mur sätta käppar i cykelhjulen. Vi på kulturorganet förstår ingenting och tror oss inte förstå mera då svar på vår mejlfråga kommer från Statens Fastighetsverk.

Kulturorganets redaktion uppmanar Statens Fastighetsbyrå att tänka om. Tänk nytt och djärvt! Dagens förhållanden och framtidens möjligheter för de nu levande människorna måste även för historiker vara viktigare än fysiska objekt från tiden för de länge sedan döda!

Allan von Kompost
chefredaktör

 

När denna bild togs vet vi att markägaren gav tillstånd till leden på detta smala näs mot muren och en fortsättning ned mot fyren.

På vår flygbild ser vi tydligt att murens västra ände är ”borta” de sista 20 meterna fram till vattnet.

Här syns ännu tydligare att muren inte går ända ned till Kalmarsund. Med lite utfyllnadsmaterial skulle leden enkelt och smärtfritt kunna ”smita in här” söder om muren.

Den graffitibemålade ”byggnaden” hör kanske till de mer obsoleta och opassande i dessa för Statens Fastighetsverks så heliga marker.

Vi är helt övertygade om att den svarta leden knappt skulle synas på denna flygbild söder om (till höger) muren. Det stora ingreppet i muren för den heliga biltrafiken ser du uppe i vänstra hörnet.

Släpp fram cykelleden förbi muren! Vi på södra Öland kräver myndigheternas ja till de få utvecklingsmöjligheter som finns.

 

 


 

Märkt ,

3 tankar om “muren som inte får störas

 1. […] I november förra året skrev kulturorganet: […]

  Gilla

 2. Torbjörn skriver:

  Naturligtvis förändrars inte karaktären på den gamla muren om den öppnas några meter för en så livgivande verksamhet som för cykelleden Fyr-Fyr. Det verkar vara något heligt principiellt som tynger dessa tunga ämbeten som sitter på beslutsmakten.

  En stor del av samhället är ju engagerat i hela cykelledsprojektet så det bör ju vara av ett allmänt intresse att det blir av på optimalt bästa sätt. Man tycker att detta skulle ligga väl till hands även för andra samhälleliga verk, institutioner och ämbeten. Vi samhällsmedborgare står ju för deras verksamhet genom vår skattekraft.

  En stark opinion är ofta ett mycket bra påtryckningsmedel mot beslutsfattare i allmänhetens tjänst. Kulturorganet gör mycket bra här. Att lyfta det till själva projektledningen kan ju vara en väg. Ledningen här bör väl vara intresserad av att få genomfört den allra bästa av alla tänkbara cykelleder på Öland. En led man längtar till, som är något unikt och som bringar goda och lyckliga känslor som varje cykelturist kan ta med sig hem. Projektledningen måste här kunna agera påtryckare.
  Det känns, för tillfället, som att ledningen här har gått i ide.

  Nu vänder det! Något är på väg! Den arktiska kylan släpper sitt grepp! De infrysta dävna tankarna släpps fria och försvinner! Plusgraderna är tillbaka! Visst tror vi att det blir det bästa av det bästa, att allting blir till/på plus!
  Hilsen/

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Tack för engagerad kommentar. Fint att du finns. Fint att du upphäver din stämma!
   Projektledningen tror jag inte på. Den är part i målet. Effekten BORDE bli bäst av att ”stockholmarna” förstår vad den här cykelleden betyder för oss här nere. Den är av samma dignitet som Essingeleden i huvudstaden…

   Av lathet svarar jag likadant här som på min blogg Cykla på Öland:

   ————————————————-

   Ja, vad kan vi göra? Kommunens högsta politiker borde göra sina röster hörda. Det är deras väljare som får lida av ”Stockholmsbeslut” – som det här är fråga om. Ny ledning i Mörbylånga har nu chansen att visa om den är svag eller stark. Eller mesar hela bunten…

   Privat kan alla som bloggar jobba på. Skriv, sprid, attackera, bomba på!

   Man kan mejla både Statens Fastighetsverk och Riksantikvarieämbetet och kräva glasklara svar om anledningen till deras njugghet

   Cykelföreningar kan på olika sätt visa att de finns. Mejla myndigheter, mejla kommun, mejla EU, mejla Kommunalförbundet på Öland, bomba alla som har minsta kraft att hjälpa till.

   Och varför skriver inte några lokaltidningar om det som händer? De slår upp allt möjligt pjolter men inte att Öland drabbas av myndigheternas ovanifrånperspektivhandlande (ett härligt ord, uppfunnet just nu). 😉

   Ja, det var något av det som flög genom min skalle för tillfället. Det finns säkert ytterligare tusen protestmöjligheter…

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: