Statens Fastighetsverk är för cykelleden – men mot dragningsförslaget!

– Vi är inte emot cykelleden. Men vi säjer nej till det aktuella förslaget om hur den ska dras genom Ottenby.

Det säger förvaltaren Johan Henriksson vid Statens Fastighetsverk till kulturorganet nu på morgonen. Det förslag som ogillas går ut på att leden ska gå in vid murens västra ände och vända upp söder om muren mot bilvägen.

– Frågan har diskuterats i flera år, berättar Johan Henriksson.

Flera år!? Varför har den inte lösts under så lång tid? Är projektledningen tafatt? frågar kulturorganet.

– Det vill jag inte uttala mej om, svarar Johan Henriksson som åter poängterar att man inte är emot leden, bara det aktuella dragningsförslaget.

Kan man i stället tänka sig att dra leden i gluggen mellan muren och havet på västra sidan och vidare utmed stranden ned mot fyren?

– Nej, det går inte heller. Vi är för leden men inga nya vägar får byggas. Leden får bara dras på gamla befintliga vägar. Och såna finns! I vårt uppdrag ingår att se längre fram än vår livstid, svarar Johan Henriksson.

Statens Fastighetsverk har ansvar för muren… Ni vill skydda den från cykelledens eventuellt skadliga inverkan samtidigt som muren förfaller och rasar utmed hundratals meter på östra sidan. Hur går det ihop?

– Det handlar tyvärr om för liten pengapåse. Så enkelt är det. Vi skulle gärna vilja restaurera muren, men vi kan inte, avslutar Johan Henriksson, förvaltare vid Statens Fastighetsverk.

Vem av parterna som nu har bollen för en lösning av det inmurade läget återstår att se…

 

 


 

Märkt , , ,

4 tankar om “Statens Fastighetsverk är för cykelleden – men mot dragningsförslaget!

 1. Torbjörn skriver:

  ” Vi är för leden, men inga nya vägar får byggas!”
  Detta är den styrande statens värdering, och makt över egen mark. Då är det ju hur enkelt som helst. Då hade cykelleden varit klar för många antal år sedan.
  – Från Erik till Jan på 136:an. Och därmed klart.

  Nu är det inte, och har varit, så statligt stelt. En projektgrupp har tillsats, och finansierats med ett antal miljoner. Med mycket tid, möda och fantasi har man baxat hela härligheten ned till Muren ( The Wall! ). Nu vore det väl själva Sune om inte resten ned till Långe Jan också skall kunna smygas in snyggt i landskapet och få till ännu en attraktion i cyklandet, värdigt denna sköna trakt i Ottenby-Hedlandskapet-Fyrområdet.

  Vi finansierar SFV och måste kunna komma till tals och bli mottagna med respekt och tillmötesgående.
  Hilsen/

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Så rätt. Så sant.

   I skolan fick man lära att staten är till för oss. Inte tvärt om. Vi betalar höga skatter, som bland annat går till de statliga verken. Statens Fastighetsverk är ett. Det verket styr Ottenby, ity marken är statlig, alltså ”vår”. Ska vi nu bygga en cykelled där kan nog juridiken bli hur svår och invecklad som helst…

   En abrovink: Vari består kungens makt över detta område? Marken är statlig och han är statchef… 😉

   Jag lägger en egen aspekt på problemet: Staten – alltså ”vi” – ska se till att vi överlever här. Då kan verken inte styra livet här med endast hänvisningar till ”sitt uppdrag”. Är deras uppdrag att till varje pris skydda en mur, eller ingår det också i deras uppdrag att se till så att människorna kan bo kvar och överleva här.

   Hårddraget: Vilket är viktigast, muren eller människorna? Det är vid såna frågor som man inser att juridiken inte kan lösa alla proppar. Ibland måste man även tillsätta en matsked vanligt bondförnuft + en tesked empati. Ibland även fem droppar rostlösande medel.

   I morgon skiner sola-hälsningar

   S

   Gilla

 2. Ylva Olofsson skriver:

  ”..I vårt uppdrag ingår att se längre fram än vår livstid..” säger SFV
  Jo naturligtvis, så hur vore det att då se till att Öland har livskraftiga inkomstmöjligheter och fortsatt attraktionskraft? Cykling ligger i tiden, nu och säkerligen även framgent. Och nånting bör det ju rimligen vara som gjort att inte andra vägdragningsmöjligheter(?) gått igenom nålsögat, antingen hos SFV eller projektledningen? Vore roligt att veta hur psalmerna går…

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Bravo! Härligt med förbannade människor. Men vi måste bli flera – och jobba på flera sätt. Flerfrontskrig har ofta gått bra. Sune smider planer så det osar hett, säger att han ska ta ett snack med kungen. Det må vara en framkomlig väg, men det finns säkert flera. Mobilisering pågår, men en sådan behöver folket bakom sig. Kulturorganet och andra satsar alla kort på en folklig resning av enorma mått, ity du nog aldrig får veta hur psalmerna går. Nu måste folket få vara med och bestämma.

   Vi har:
   * en landsdel som går mot sotdöden
   * en Länsstyrelse som inte gör annat än ”nejar”
   * en landshövding som inte hörs och syns i svåra frågor (men vi hade en som kunde jobba självständigt och kraftfullt)
   * en landsdel med närmast otroligt stor lockelse, en turistmagnet av gigantiska mått. Jag har hört tio språk nere vid fyren ibland – samtidigt
   * ett cykelprojekt som ligger helt rätt i tiden, men som går alldeles för långsamt
   * en folkrörelse som växer starkt: cyklandet.
   * en regering som till och med subventionerar elcykelinköp för att få extra sprutt på cyklandet och en minskning av biltrafiken (elcykelbonusen är dock ett i mina ögon genant påfund som kostar miljarder till ingen nytta)
   * en regering som nog inte vet ett jota om södra Öland – men alla har säkert varit där och tycker plejset är ”underbart”.
   * en ny turistchef. Är han lika svag som de tidigare är det bara att glömma honom. Är han det inte är detta ett fall för honom – att föra ut södra Ölands prekära läge och nödvändiga förändringar till lokala politiker, riksdag och regering. Och kungen!
   * vi har invånarna här… Må de sluta sig samman och kräva att cykelleden Fyr till fyr verkligen blir som tänkt och inte Cykelleden Fyr till mur!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: