Stockholmsverk stoppar cykelleden


”Det rojalistiska skambygget” som Sune Flisa kallar Karl X Gustavs mur tvärs över hela Öland – uppfört av fattiga Ölandsbönder för att hålla kungens hjortar instängda. Klicka här för att läsa mer om muren och dess förfärliga tillstånd på östra sidan Öland.

Statens Fastighetsverk och riksantikvarien säger nej till dragningen av cykelleden Fyr till fyr söder om Karl X Gustavs mur. Leden skulle smita in i hålet mellan muren och vattnet på Ottenbys västsida.

Kulturorganet anser att nejmyndigheterna blir allt fler och att deras beslut saknar hänsyn till lokalbefolkningens önskemål och framtid. Historia sätts före nutid, Stockholmsperspektiv före Ölandsverklighet. Nu måste ölänningarna få ett starkare självstyre. Ska turismen bli så lyckosam som turistchefer och lokalpolitiker fantiserar om måste ett skarpt nytänkande ersätta den slentrianmässiga myndighetsmaktutövningen.

Filmen från västra muränden visas på bloggen Cykla på Öland. Klicka här för att komma dit.

Vid sidan av det här risiga murslutet är det tänkt att cykelleden Fyr till fyr ska slinka in i Ottenby. Men statliga verk säger nej, trots att en cykelled av svart asfalt är bland det diskretaste man kan bygga. Den syns inte annat än uppifrån. Sune Flisa är upprörd: – Vi måste lära av det som nu händer i Paris, säger han på telefon till kulturorganets stridsledningscentral.

 

 


 

Märkt , , ,

2 tankar om “Stockholmsverk stoppar cykelleden

 1. Torbjörn skriver:

  Ja, vi kan ju konstatera att det inte finns särskilt mycket som praktiskt kan förhindra anläggandet av en smal cykelled längs den kungliga muren, annat än knugen själv, eller någon kunglig representant i något ämbete.
  Filmen, och förevisaren, är väldigt övertygande i avseende att detta är ett projekt för Öland, och inte mot. Muren kommer att stå här stolt och historisk och verkligen bli sedd av många människor, klart fler än nu. Detta måste väl ingå i ett historiskt ämbete, att inte bara bevara utan också förevisa objekten som man ansvarar för.
  Cykelledsprojektet vinner hela tiden på att leden glider så snyggt och intressant som möjligt, och därmed uppmärksamheten för Öland också.
  Filmen och berättandet är av allra yppersta klass, tycker vi, och att den tillhör begreppet – ” För Sverige i tiden”.
  Betingelserna lackar mot Hjul med mycket goda väderförhållanden. Gött!
  Hilsen/

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Du håller fram en aspekt som jag själv är inne på. Du skriver: ” Detta måste väl ingå i ett historiskt ämbete, att inte bara bevara utan också förevisa objekten som man ansvarar för.”

   Så sant. Om nu Statens Fastighetsverk och riksantikvarien är så måna om muren bör man väl i logikens namn även jobba hårt för att visa den för flera människor än en och annan bilist som stannar vid muren på 136:an. Här skulle man kunna göra två flugor på smällen genom ett ordentligt ”informationslyft” om muren och dess vedervärdiga historia. Se till att det kommer upp berättande texter och bilder här och var, gör enkla ”pusta-ut-platser” med kul info. Jobba! Marknadsför! Gör nåt mer än bara ”visionera och yra” om Ölands stora turistpotential.

   Det lackar mot en rungande, rullande Hjul, vilket vi ser fram mot…

   soliga!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: