Strindbergs närvaro

Jag läser Strindberg just nu och är nog påverkad av hans sätt att dramatisera… I alla bildbehandlingsprogram kan man styra hela bilden, göra den mörkare eller ljusare och minska eller öka kontrasten. Men få program ger möjligheten att ”dra en effekt från ena sidan till den andra – ungefär till sidans mitt”. Effekten blir starkast i början och avtar successivt åt den sida du drar. I detta motiv var himlen mycket ljusare åt höger i bild men jag ville mörka den vänstra sidan. Det går alldeles utmärkt att göra i Bridge. Först drog jag åt vänster med ungefär minus ett bländarsteg, eftersom högra kanten var ordentligt överexponerad. Sedan svepte jag åt höger med minus ett bländarsteg för att få ett ”nattligare” ljus runt den lilla fyren.. Sist höjde jag ljuset i pirens röda ändmärke och den lilla gula reflex till höger på pilen. Att fotografera är att ljuga, precis som när man målar, skriver eller filmar. En annan fyr syns förresten längst till höger: Långe Jan.

Märkt ,

6 tankar om “Strindbergs närvaro

 1. Tony skriver:

  Minus ett från både vänster och höger, tar det inte ut vartannat om effekten går från 0-100% från vardera hållet? Dvs minus ett över hela bilden. Får konsultera min gamle mattelärare. Resultatet är oavsett ”ljuget” klart bättre än gamla spelfilmers försök till dramatik på himlavalvet.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Du har naturligtvis rätt! Jag uttryckte mig fel: ”dra en effekt från ena sidan till den andra”. Jag skulle ha skrivit ”dra en effekt från ena sidan till mitten” (eller åtminstone inte fullt ut till andra sidan).

   Matematik är svårt. Att skriva korrekt är svårt.

   Tack för rättningen. 😉

   Gilla

   • Tony skriver:

    Ja då stämmer bildkorrigeringen med intrycket bilden ger. Tycker dock att pirens röda märke är något ljus för att vara på skuggsidan. Men det är ju min sanning.

    Gilla

    • degerhamn2 skriver:

     Så är det. Den är din. Men du har ”rätt” på så sätt att den är för ljus – i förhållande till annat i bilden, inte till ”verkligheten”, eftersom ”verkligheten” inte finns exakt lika för någon av oss. Ett spännande existentiellt ämne som man kan snacka veckor om…

     Gilla

   • Tony skriver:

    Vet inte om jag blivit påverkad av glöggen, men nu tycker jag att både texten OCH bilden ser bättre ut. Tänk vad några % kan göra.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: