straff- eller bonusrunda?

Arbetet på ”straffrundan” nedom Albrunna fortsätter. Kulturorganets redaktion har redan döpt om den till ”bonusrundan” eftersom en cykelled hellre ska vara omväxlande och spännande än ”kortast möjliga väg mellan två punkter”. Att cykla ska vara mer ”njutning” än ”kommunikationsmedel”. Den här ”krumbukten” blir rolig att hoja! Den blir svettig uppför och speedig nedför.

Leden går här rakt upp åt öster. Uppe vid stakpinnarna svänger den höger på en gammal – i dag igenvuxen – kommunal väg.

Ungefär 50 meter före det gula huset uppe till höger viker leden ned mot väster och bevattningsdammen och Kalmarsund igen, se fotot nedan.

Leden kommer uppifrån och ned mot kameran, svänger sedan höger i bild, vilket i verkligheten blir ”mot söder”, se bilden nedan.

Leden uppifrån – i ovanstående bild – ansluter här till den redan asfalterade sträckan öster om bevattningsdammen. Cyklar vi nedåt i bilden styr vi söderut. Då har vi hel asfaltled ned till kyrkan i Ventlinge.

 

 


 

Märkt , ,

4 tankar om “straff- eller bonusrunda?

 1. Tony skriver:

  Ursäkta att jag stör, men jag råkade läsa bildtexterna. Började fundera på skillnaden mellan ovanstående och föregående ( bild). Vilken bild gäller? Känner mig lite vilsen i frågan. Akademien verkar upptagna så… Vad tycker du ?
  Ännu mer vilsen blir jag om hur jag skall cykla leden (efter bildtexten). Har alltid uppfattat Öland som platt, så det där med uppåt eller nedåt har alltid inneburit norrut eller söderut.
  Att ”till höger i bild” är mot söder verkar rätt.
  Det där med att cykla ”nedåt i bilden”(den sista) borde ge en riktning NORRUT.

  Allmänt kan man fundera på hur vi använder upp och ned som alternativ till väderstreck.
  Tänkte på dina tidigare tankar om ”ordförstärkare”. Är det verkligen NED till kyrkan i Ventlinge? Känns nästan som det borde vara upp till kyrkan av bilden att döma.
  Upp, ned, mot eller…enbart till. Däremot ”Leden går här rakt upp åt öster” upplevs säkert som uppåt IRL också.Tur det för vad skall det annars vara om söderut är ned och norrut är upp.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Mycket intressant iakttagelse. När jag nu kikar på bilderna och läser bildtexterna förstår jag om läsaren blir yr i mössan. Men med mitt sätt att tänka/känna stämmer mina beskrivningar – för mig, men säkert inte för alla. Jag säger ofta uppåt om norr och nedåt om söder, varför vet jag faktiskt inte. Troligen är det uttryck som ”uppåt Norrland till” och ”nere i Skåne” som spökar. Därför blir det helt naturligt – för mig – att skriva ”ned till kyrkan i Ventlinge”, eftersom den ligger söder om Albrunna. Men korrektare är nog ”söderut till kyrkan i Ventlinge”.

   Upp, ned, söderut, norrut eller till? Vi får se i kommande inlägg…

   Gilla

 2. Torbjörn skriver:

  Det går undan på järnvägen!

  Det är med stort nöje som vi ser framåtskridandet av cykelleden på Albrunna strandängar. Nu är det nog bara en tidsfråga innan vi ser en komplett, asfalterad ny väg för gång och cykeltrafik väster om den fina ölandsbyn Albrunna. Tidigare var det bara om, inte när!

  Den svenska regeringsbildningen har inte ens kommit så här långt. Där ligger man fortfarande i startgroparna, om man ens har börjat gräva dem.

  Vi hoppas nu att detta irrande upp och ned fälten skall kännas som spännande och stimulerande med många olika perspektiv i blicken inom samma miljö. Det blir många murar som skall rundas och följas under färden. Konstruktionen känns lite Fawlty Towersk.

  En framtida knorr kan vara att nuvarande stoppande murar senare plockas ned och den tidigare tänkta leden asfalteras, så får vi en rundgång med tvättäkta bonusrundor. Dock bör det sättas upp en skylt om: – Max 10 varv! Man skall aldrig överdriva. Det kan bli beroendeframkallande.

  Blir det cykelväder framöver, blir det asfalteringsväder. Detta är vad vi hoppas på.
  Hilsen/

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Egentligen skulle fler snuttar av cykelleden byggas som här nedanför Albrunna. Ju krokigare och backigare en led är, desto roligare är den att hoja. Finns tristare rutter än exempelvis Torngårdsvägen från öster till väster? Rak som en linjal, uppför, motvind! Finns ödsligare rakstreeta än den förbi Seberneby? En pedalistisk golgata där intet mer händer än att man eventuellt kan skönja en skiftning i asfaltens färg – och när det är riktigt dramatiskt: Se en ko på en kilometers avstånd! Då ryser man av spänning.

   Ska bli spännande att se vilket slags slalombana som behöver anläggas för att spränga den kungliga muren i Ottenby. Den som i nejmyndigheternas ögon är helig i väster där man inte ens får cykla nära den, medan hela klabbadojset rasar som dominobrickor i öster. Detta kallas kunglig logik. Andra kallar det dubbelmoral.

   Fader vår som är i himmelen. Hjälp mig att tänka… Nä, det är ingen idé. 😉

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: