fri fart råder!

Redan för två år sedan föreslog Sune Flisa i en ledare fri hastighet på våra vägar. Sune menade att ”alla” kör alldeles för fort och att ingen varken kollar eller gör något åt det. Jag är nu inne på samma tankegång. Hastighetsbegränsningarna har ingen funktion, eftersom ingen kontrollerar dem. Trafikpolisen är osynlig utanför tätort, och vi är ögontjänare hela bunten. Kolla hur man kör genom Färjestaden där det är 40 och finns kameror. Där kör de flesta 39,5!

På skoj har jag gjort några slumpmässiga, enkla mätningar av trafiken på en uppmätt sträcka av Torngårdsvägen under juli, augusti och november. På den gäller max 40 kilometer i timmen genom hela Södra Möckleby. Alla mätningar är gjorda i ett svep, dagtid. Nattetid har hastigheterna varit ännu högre, ibland ”vansinniga”. Hastigheterna har jag avrundat nedåt.

Resultatet skrämmer: Ingen bryr sig, även många yrkeschaufförer håller olaglig hastighet. Fler än 10 av de 27 förarna i min mätning körde mer än 30 kilometer i timmen över maxhastigheten – och skulle därmed bli av med körkortet.

Uppmätta hastigheter i juli:

50, 55, 45, 90, 80, 75, 65, 60, 85, 75, 70, 35, 95

Uppmätta hastigheter i augusti:

55, 135, 85, 60, 75, 45

Uppmätta hastigheter i november:

70, 70, 40, 75, 45, 40, 95, 110

 

 


 

Märkt , , ,

4 tankar om “fri fart råder!

 1. jernis skriver:

  Att köra över 100 på 40-sträcka är så hänsynslöst, sådan bristande respekt för andras liv att handlingen borde jämställas med mordförsök och rendera fem års fängelse medan återkallelsen av körkortet borde omfatta 50 år, efter vilken tid vederbörande kan förmodas ha vänt kepsen rätt.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Håller med. Men räcker 50 år? Vi bör kanske införa det amerikanska sättet att se på straff. I USA är det ju inte ovanligt att man dömer till, exempelvis, 874 års fängelse. I logikens tecken bör man då kunna döma till lika många år utan körkort. DÅ kanske syndaren har tänkt färdigt och kan glädjas över att få lappen tillbaka.

   Gilla

 2. walkaboutsweden skriver:

  Nyheterna rapporterar om att dödade i trafiken har ökat i år, för första gången sedan 2009.
  Det var nog den minst överraskande nyheten på länge.
  Om man studerar bilisternas ”nya” aggressiva körstil så skulle siffran kunnat vara mycket högre ändå, utan att väcka min förvåning.

  Planerad körning, samverkan med andra, hänsyn, hålla avstånd, respektera hastighetsbestämmelserna m.m. verkar ha upphört som begrepp.

  Näe – livet är kort! Låt ”oss” göra det ännu kortare.

  Jag kommer med min sedvanliga: Suck!

  PS Dina mätningar bekräftar bilden. DS

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Ja, jag suckar också. Enda lilla trösten jag kommer på är att de som kör alldeles för snabbt inte är idioter, de är bara ointelligenta. De har ingen fantasi, ingen empati. Stackars jävlar!

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: