att ge sig på det omöjliga

Ibland är det intressant att ge sig på garanterat hopplösa och omöjliga motiv. Dagens solspeglingar i Grönhögens hamn var dömda att bli utfrätta ytor i bilden. Men gör det nåt? Varför ska min lilla Fuji X30 klara det människans fantastiska ögon inte klarar? För den som är intresserad kan jag berätta att skarvarna blir fler och fler. Snart sitter de nog även på inre piren och sprider sin obeskrivliga odör.

 

 


 

Märkt , , ,

4 tankar om “att ge sig på det omöjliga

 1. Tony skriver:

  Var det inte skarven man använde som ”fiskeredskap” i andra kulturer? Säkert inte ok här men där håller man nog skarven decimerad då den är en konkurrent till brödfödan. Här är det nog inte ”så farligt” än. Ungefär som med vildsvinen. Här i trakterna tömdes någon damm med en inplanterad akvariefisk som kunde gjort stor skada om den spridit sig. Så det finns olika sätt att påverka balansen i naturen.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Ja, man kan nog påstå att balansen till stor del ligger i människans händer. På gott och ont – 1 procent gott och 99 procent ont.
   Var/är det inte kineserna som fiskar med tama skrakar. Har för mig jag såg nåt teveprogram nån gång där skarven fick spy upp fångsten till den lycklige fiskaren.

   Gilla

 2. BrittMari Bingebo skriver:

  Min pappa Olle var en snäll och fridsam man,men han hade ett hatobjekt,skarvarna!
  ”De äter upp fisken och skitar ner”och tyckte redan för 40 år sedan att man borde göra något åt problemet.När man ser din vackra bild verkar det min pappa såg då vara mycket större nu.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Ja, skarvarna blir snabbt fler och fler. Jag håller med din pappa; de är för många. Men ”naturfolk” (Naturskyddsföreningen?) säger nej till ordentlig jakt. De vore att rubba balansen, säger de. Men det är en dålig motivering, eftersom människan har rubbat den naturliga balansen i tusentals år, och under senare sekel gjort det ENORMT. Därför finns det i mina ögon ingen naturlig balans på jorden. Man kan med konstgjorda metoder skapa en naturlig balans i ett akvarium, men aldrig i världshaven. Det måste kallas ”rubbning av den naturliga balansen” när vi tar upp 100 000-tala TON fisk ur Östersjön varje år. Bara runt millennieskiftet fiskades 92 000 ton torsk ur Ö-sjön på ett år. Lägg därtill alla andra fångster.

   Men meningarna om skarven går isär, läs här – ganska rolig läsning.

   Om jag minns rätt fick 5 procent av skarvpopulationen i Kalmar län skjutas av 2018. Men skarven är svår att nå med hagel. Äggpickning är nog bästa metoden. Fick jag bestämma skulle 50 procent bort – varje år. Då skulle vi få en ”konstgjord naturlig balans”. 😉

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: