oerhört många otroliga klyschor

Det luddigt skrivna/sagda är det luddigt tänkta. Detta misstag gör vi alla, mer eller mindre ofta. Det är mänskligt.

Men det är oftare regel än undantag i samhällssektorer som exempelvis turism och näringslivsutveckling. I dagens Barometern läser jag en stort uppslagen artikel med rubriken Kraftsamling pågår för fullt på Sydöland. Jag har nu läst artikeln två gånger och förstår ingenting. Den innehåller bara paradklyschor och ord staplade på ord, trots att avsikten är behjärtansvärd: Att få Sydöland att överleva även sedan Cementa förminskat sig till nästan ingenting.

Korta fakta: Cementa lägger ned 30 april. Kraftsamling Sydöland bildades i november förra året. I projektets arbetsgrupp ingår enligt artikeln fyra personer. En styrgrupp finns också.

Några snabba klipp ur artikeln, mina kommentarer inom parentes:

 • ”Det går aldrig att upprätthålla någon skola eller omsorg om det inte bor några människor här.” (Självklart. Varför skulle vi satsa på en skola och omsorg om det inte bor några människor här?!)
 • ”Vår ambition är att antalet arbetstillfällen som finns på södra Öland inte ska minska utan finnas kvar och helst utökas.” (Vacker tanke, men bara vackra ord. Vänligen ge handfasta exempel på hur det ska gå till!)
 • ”Ett exempel på en åtgärd är att tillsammans med de redan etablerade företagen som finns på öns södra del ta fram behov och hitta lösningar.” (Behov? Lösningar på vad?)
 • ”Det finns tomma lokaler här som skulle kunna nyttjas eller om man vill bygga något nytt. Det finns otroliga förutsättningar här.” (Tomma lokaler finns nästan överallt på vischan. Varför då bygga nytt? OTROLIGA förutsättningar? Nämn någon, då! En av Södra Möcklebys bästa affärslokaler har stått tom i många år)
 • ”Budskapet behöver även spridas till dem som kan vara intresserade.” (Självklart. Man sprider väl inte budskapet till dem som inte är intresserade. Har ni förresten bjudit in boende till dialog? Jag har inte hört eller sett något om detta.)
 • ”Den styrgrupp som nu har bildats med de parter som finns där har en oerhörd styrka.” (OERHÖRD styrka! Ok, hur då? Vari består denna OERHÖRDA styrka?)
 • ”Vad som kommer att krävas är kraftsamling och att kommun, region och föreningar står på tå.” (Ja, jisses så många ord om ”ingenting”)
 • ”Företagsetablering är ytterligare en betydelsefull faktor.” (Oj oj oj, jag tyar snart inte längre…)

Jag önskar projektet all framgång. Men ett tips är att minimera de ”närmast automatiska klyschorna” och inte strössla med meningslösa fraser som ”otroliga förutsättningar” och ”oerhörd styrka”. Det finns förvisso vissa utvecklingsmöjligheter för södra Öland. Men som läget är i dag är dessa sannolikt varken otroliga eller oerhörda. Med en sansad uppfattning av framtida möjligheter kan resultatet sannolikt bli ganska bra. Men haussas förväntningarna till himlen blir nog alla parter småningom besvikna.

Om en vecka lägger gruppen fram en så kallad projektplan för 2019.

Mitt hopp står till att jag har fel i min modesta uppfattning om utvecklingsmöjligheterna för Sydöland. Gärna OERHÖRT OTROLIGT mycket fel.


Sune Flisa
Kulturorganets
kultur- och
arbetslivsutvecklare

 

 


 

Märkt , ,

4 tankar om “oerhört många otroliga klyschor

 1. Marianne Aourell skriver:

  Hej ska vi tala om kraftsamling så har Mörbylånga överträffat sig själva nu. I dag har man satt upp stolpar vid varje hus på Blomstervägen där man framöver ska sätta parkeringskyltar så att vi inte ska glömma att parkera på rätt ställe för då får vi betala 500: För alla vet ju att företaget Q-Park är ett av Europas mest effektivaste företag.Det känns ju skönt att de värnar så mycket om oss,nu har man väl fått pengar över efter att man stängt ner belysningen på Södra Öland eller vad tror ni politikerna tänker? En skitbesviken Marianne

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Ja, du Marianne… Parollen är: Släck ned och sätt fast! Målet är en helt svart ö och att alla bilister parkerar fel, eftersom denna utveckling ger bästa klirr i kassan. Själv brukar jag drabbas av eremiofobi och agorafobi vid inkörning i Mörbylånga. Jag trodde inte ens att det bodde folk där längre – som till och med har bilar! Senast jag åkte där tänkte jag högt för mig själv att ”här kan man väl parkera var som helst i ett år eller så”!

   Men så tycker tydligen inte gnetarna på kommunen. Kan man skinna en stackars överlevare så gör man det. Hörde av annan källa att de infört en timmes parkering på Köpmangatan. Men det blev tydligen ett jävla liv och enligt samma källa är – eller ska – tiden ändrad/ändras till tre timmar. Men som sagt, jag tycker man kan få stå där ”några år”. Vi talar ju trots allt om en ”öken”… Coop har kastat in handduken, bankerna har stängt. Må utvecklingsgruppen få snurr på hjärncellerna! Kanske bör de börja med en krigsförklaring mot ”kommungnetarna” och parkeringsbolagen.

   Kanske finns det gula västar att köpa – inte i Mörbylånga men väl i Färjestaden…

   Gilla

 2. Tony skriver:

  Är det nytt folk på stolarna som skall visa upp sig tro? Om du inte hade skrivit att det var en artikel kunde man tro att det var någon som ironiserade på sölänningarnas bekostnad.
  Ovanligt mycket ordbajseri må jag säga. Det är som att läsa ett referat om en fotbollsmatch, genererat av en textrobot. Med den avvikelsen att här saknas alla fakta. Kanske mer som ett kåseri av Ehrenmark.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Sune framför kritiken endast för att vissa branscher inte ska ”förlöjliga sig själva”. För det gör ofta turismbranschen och arbetslivsbranschen. De kastar ur sig så många floskler att man bara vill springa ut i skogen och skrika och hoppas finna en 75:a eller nån barmhärtig samarit som kan trösta en eller i värsta fall köra en till akuten för intensivvård. Och det värsta är att branscherna själva skulle tjäna på – och bli trovärdigare i allmänhetens ögon – att bli lite mer modesta i sina galenoptimistiska verklighetsuppfattningar. I denna artikel saknade jag bara den största lögnen av alla: ”Allting går!”

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: