historisk djupdykning

En vandring på öländska stränder kan ge goda inblickar i jordens historia. På bilden ser vi fossiler av knutgräs, en typ av ängsröe som växte högt uppe i Anderna under den så kallade epifatiska eran, för ungefär 14 miljoner år sedan. Stenen har sedan förts till Öland genom olika eruptiva utbrott på jorden.

En biolog jag känner påstår att detta är ett vingfossil från en typ av strandskata, kallad Hybericon flatusis. Stenen har sannolikt först sjunkit till stora djup för att senare föras upp till stranden igen genom så kallad polymetrisk transparation, en process i vilken saltvatten ”suger med sig” material som omges av sötvatten. Stenen är omkring två miljarder år gammal. 

Kalksten med tydliga spår av vattenkvalstret föngrisslor. Dessa levde i enorma kolonier på grunda vatten och utgjorde basföda för plattfiskar, smolt och andra mindre yngel för ungefär en miljon år sedan.

Den kanske intressantaste stenen av dem alla, en borytisk kalksten (kalksten med insmält porfyr) med tydliga fossiler av kräftpärlor, sumpskalbaggar och en större stenkräfta. Den senare syns nedtill på stenen. Den lär vara det första vattenlevande djuret som kunde göra korta vandringar på land för att sätta i sig olika slags insekter och mindre groddjur. Stenkräftan kunde bli upp till 30 centimeter lång och hade en liten giftgadd inne i munnen. Den är på långt håll släkt med vår tids skorpioner. 

Kalksten med tydliga fossiler av Kvedum ficilitas, ett slags vass som växte i det grunda vattnet mellan Öland och Gotland under den hydromisiska perioden för 30 miljoner år sedan. Senare sjönk dessa bottnar flera tusen meter, innan de höjde sig igen för 12 miljoner år sedan och stabiliserades på de djup vi finner dem i dag. Det finns inget svenskt namn för Kvedum ficilitas, men den växer fortfarande i havsvikar i Egypten, där den i folkmun kallas ”rumpvass”.

Blåskiffer, en av den dolomitiska erans vanligaste skiffertyper. Den bildades genom att enorma mängder musslor som – vartefter de dog – packades i upp till 900 meter tjocka bottenlager. Dessa tunga lager tryckte samman molekylerna i den dominerande vitskiffern och successivt genomfördes transformeringen från vitskiffer till blåskiffer.  Processen kallas av geologerna för ”parentetisk dyplosi”.

En cirka fem miljoner år gammal sandsten. Sandstenslagren bildades där de polynesiska öarna ligger i dag. Genom stora rörelser i jordens så kallade plattor fördes enorma mängder sandsten upp till dagens norra Europa, Svalbard och delar av nordpolens bottnar. Spåren vi ser i stenen är orsakade av den ytterst lilla pikafonmusslans pulserande skalrörelser i jakt på föda, främst encelliga amöbor. Pikafonmusslan kunde äta upp till åtta gånger sin egen vikt per dygn. Inget annat djur, utdött eller nu levande, kan sätta i sig så mycket.

En kvartsitbit med tydliga spår av den lilla tubmasken (Tubifexus irrivana). Den cirka fem millimeter långa masken levde på små loppor, främst Siphonaptera filistere, som i sin tur levde på ett slags grönalg som kunde växa i mörkret på stora djup. Forskarna tror i dag att denna alg, Microspitas klorofyllum,  är den enda växt som kan leva, växa och fortplanta sig helt utan ljus. Tubmaskarnas fodersök orsakade under årmiljonerna de urgröpningar i stenen vi ser i dag.

 

 

Förklaring:

Stenarna ovan är verkliga. Men all text är ren fantasi. Kanske har du läst och fascinerats av det som berättats. I så fall är du lurad, du har gått på fake news. Sådana sprids av enskilda individer, politiska grupperingar och anställda ”nättroll” i statliga eller privata lögnfabriker över hela världen.

Falska nyheter och osanna fakta kan på sikt bli förödande för demokratiska länders trovärdighet och framtid. Var därför alltid skeptisk och ifrågasättande till uppgifter och nyheter på nätet. Ofta räcker det med några enkla sökningar för att avslöja ljuget. Hade jag stött på detta blogginlägg hade jag genast googlat på några av stenarna, djuren och växterna i texterna. Bluffen skulle då genast vara avslöjad. Några ytterligare tips för att avslöja falska nyheter och felaktiga fakta hittar du här.

 

 


 

 

Märkt , ,

13 tankar om “historisk djupdykning

  1. Marianne Aourell skriver:

    Jag som blev så imponerad av din fantastiska kunskaper.Ha Ha dragen vid näsan. Efter det här ska jag inte tro på något på datorn. Hälsning Marianne

    Gilla

  2. walkaboutsweden skriver:

    För det första: Här ska man v e r k l i g e n klicka på bilderna. Fascinerande!
    För det andra: Jag tyckte det lät väldigt intressant och slukade allt med hull och hår.
    Är du säker på att detta bara är fantasi. 😉

    Förstår hur svårt det är att vara kritisk…
    Tror jag föredrar att bli lurad – är ju född blåögd.

    Tack!

    Gilla

    • degerhamn2 skriver:

      Vid närmare eftertanke är kanske allt sant. Måste googla lite och kolla…
      Att vara blåögd är på sätt och vis en positiv attityd – att tro människorna om det bästa. Tyvärr kan jag inte det. 😉

      soliga!

      Gillad av 1 person

  3. Torbjörn skriver:

    Anonymiteten smög sig in i inlägget, tidigare. Man kan inte vara nog försiktig och läskritisk!
    Hilsen/

    Gilla

  4. Anonym skriver:

    Vi läste med stor beundran denna faktaspäckade text. Alla detaljer var relevanta mht ordens karaktär och relativa tidsperioder. Vi gjorde ingen faktakoll för vi hade stort förtroende för kulturorganet sedan tidigare.

    Det var ju inte förste April.

    En dubbelblåsning kan det ju också vara, men så tänkte vi: – ” Kan di’ va’ så jevli’a?”

    En mental uppsträckning har inlägget givit. Ytterligare en påminnelse om att vara läskritisk.

    Ibland är det bara så skönt att bara glida med…

    Idag har vi sol, ljus och upplysning!
    Hilsen/

    Gilla

    • degerhamn2 skriver:

      ” Kan di’ va’ så jevli’a?” Svaret är ja. Men inte för att jävlas, bara för att visa problem som faktiskt finns i dag – tyvärr. Förr sa man ofta: ”Det är sant. Det står i tidningen”. Denna inställning är livsfarlig i dag. Men nätet är tusen gånger farligare än medierna. På nätet kan man hitta ”den syn på ett visst ämne som passar mig”, oavsett om den är sann eller falsk. Forum för likatänkande kan bli direkt livsfarliga, särskilt de politiska och de om sjukdomar och deras behandling, där helt outbildade tror och tycker och vet om allt och alla.

      Du sätter rätta orden på faran att inte vara källkritisk: ”Ibland är det bara så skönt att bara glida med…”

      soliga!

      Gilla

      • Tony skriver:

        På ett sätt blir det tråkigare att läsa en text,av vilket slag det än må vara, om man alltid måste vara källkritisk. Det där med att ”läsa mellan raderna” och sunt förnuft finns inte att köpa på burk. Jag är nog mer källkritisk till info jag själv söker på nätet, än allt annat. Det mesta hamnar under kategorin ”overifierade uppgifter” tills vidare.

        Fick nyss ett sms från ”ICA” att jag hade en present att hämta. Betala 9 kr så kan jag få en telefon om jag uppger bilmärke, skonummer, och kontonummer. På webben finns det både varningar om skojerier, men också om hur många som fått sina presenter. Vilka skall man tro på?
        Många ställer sig frågan: Kan det verkligen vara sant? NEJ men ändå så…
        Vadå källkritik? Sunt förnuft? Gäller inte mig just nu och en ny telefon kan vara bra att ha.

        Visst borde källkritik vara ett eget ämne i skolan!! ASAP!

        Gilla

        • degerhamn2 skriver:

          Grattis till telefonen! Jag har själv blivit erbjuden flera. Tänk att ICA är så bussiga.

          Ja, det är trist att behöva ifrågasätta allt. Men vad göra? Jag vet inte hur många mejl jag fått under snart fem decennier som formulerats ungefär så här, fritt översatt till svenska:

          ————————————————–
          Käre Herr XX.
          Jag är advokaten John Ljug från Johannesburg. Jag företräder fru Bludder Storljug i stan som alldeles nyss dött i cancer. Hon har testamenterat 23 miljoner amerikanska dollar till Er. För att hämta ut Ert rättmätiga arv vänligen delge oss bankkontonummer. Bifoga gärna eventuella investeringsplaner. Vi kan hjälpa Er med allt, investeringar, skatter, placeringar.

          med vänlig hälsning
          John Ljug
          advokat i firma Ljug & Bedrag, Johannesburg

          ———————————————————

          Det kan inte hjälpas att jag vid såna plötsliga och oväntade inkomster – från en kvinna i Sydafrika där jag inte känner en käft – blir ifrågasättande. Det tragiska är att alla inte blir det. Därför fortsätter skojeriet. En på hundra eller tusen går på i stort sett vad som helst.

          PS. Om du skickar oss ditt bankkontonummer och numret på ditt betalkort + koden för inloggning till din nätbank ska du omedelbart få alvarsamt2:s pris ”Den oväntade lyxkryssningen”, en resa för två i lyxhytt till slumpvis utvalda hamnar runt om i världen.

          soliga!

          Gilla

  5. Tony skriver:

    Först trodde jag att han drabbats av en Lidnersk knäpp. Men efter några bildtexter var det uppenbart. Kan man hitta på sånt häringa utan att vara påverkad av något, konstiga
    svampar t.ex. Har inte googlat texten men en extra poäng skulle vara att det var förklaringen som var fake news. En dubbelblåsning!
    Annars är det texterna som innehåller så mycket kända fakta att man inte bryr sig att googla ev tveksamheter utan dessa tas för sanningar också. Allt för att påverka oss.
    Å andra sidan vad är det som säger att infon vi får vid en googling på webben är sann.
    T.ex. så var den epifatiska eran för 20 miljoner år sedan, inte 14. Enligt säkra källor.

    Gilla

    • degerhamn2 skriver:

      Redaktören var inte påverkad av ”konstiga svampar”, ej heller av andra hallucinatoriska eller psykedeliska preparat. Avsikten var endast ”uppfostrande”. Jag tycker många snackar om behovet av ifrågasättande och källkritik men få visar exempel på hur trollen arbetar och hur man kan bekämpa dem. Jag hoppas skolan är på hugget i detta ämne.

      Om den epifatiska eran vet jag noll. Däremot finns den epifytiska. Enligt något så när säkra källor. 😉

      Gilla

  6. jernis skriver:

    Fossilen degerhamn2 lär av framtida paleontologer komma att föras till arten Phalacrocorax carbo, lögnhalsad storskarv.

    Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.