Detta är ett av Ölands hundratals – kanske tusentals – utflöden i havet. Vattnet på bilden kommer från källor en kilometer längre upp på alvaret. Det skummande sötvattnet är till synes kristallklart och har tidigare använts som dricksvatten vid Södra bruket. Jag uppskattar att flödet på bilden är minst 10 liter per sekund, kanske 20. Vid 10 liter per sekund blir volymen 600 liter per minut = 36 000 liter i timmen = 864 kubikmeter per dygn = 315 000 kubikmeter per år. Givetvis varierar flödet stort i detta och alla andra vattendrag, men här kan sannolikt den gamla devisen ”många bäckar små gör en stor å” ledas i bevis. Om vi tog hand om alla dessa sötvattensutflöden skulle vi kanske slippa bygga dyra avsaltningsverk, vars vatten smakar pyton. Fråga gamla sjömän inom kryssningsbranschen! De drack hellre champagne än vatten – och vem gör inte det? Framöver kommer en film om denna märkliga vattenled med vackert stensatta kanaler och underjordiska gångar. Man kunde förr. I dag krånglar vi ofta till det. Sant eller osant?
Härifrån ser det ut som vattnet innehåller mycket sulfat. Till och med så mycket att man inte bör dricka det. Kan det bero på förekomsten av alunskiffer i området ? Sant eller osant?
GillaGilla
Om det kemiska har jag ingen aning. Men har det tidigare använts som dricksvatten är det kanske så rent som det ser ut. Sant, njae, kanske lutar det mer åt osant. 😉
GillaGilla
Du får väl ta med champagneglaset och testa vid nästa tur.
GillaGilla
Från och med nu ska det alltid vara med!
GillaGilla
Vilka mängder som rinner/forsar ut i havet”nu. Det gör ont i en när man tänker på vilken nytta det kunde kommit till.
GillaGilla
Vet ej om jag minns rätt men har för mig att det rann ut 80 miljoner kubikmeter sötvatten per år från Öland.
En idé: Länsstyrelsen och kommunen borde starta tävling bland allmänheten. Utgångsfrågan skulle vara: Hur tar vi bäst vara på det sötvatten som finns? Förstapris: 100 000 kronor. Tror hundratals vettiga och kanske till och med revolutionerande tips skulle rinna in…
GillaGilla