om muntlig ordergivning – och att skriva med munnen

Med viss svårighet går det att manuellt använda min lilla actionkamera Gopro Hero 6 black även som stillbildskamera. Men eftersom avtryckaren kräver enorm kraft är det bättre att använda röststyrning och säga ”Gopro, take a photo!” Då gör den det. Man kan också säga ”Gopro, start recording!” Då börjar den filma. Eller ”Gopro, stop reckording!” Då slutar den filma. Dock krävs ganska högt röstläge i en inte alltför störande ljudmiljö. Det är nog inte så märkligt att folk stirrar på mig där jag går eller cyklar med min kamera fastsatt högst uppe på hjälmen och skriker en massa högljudda, konstiga kommandon på engelska till någon osynlig medhjälpare.

Nedanstående foton tog jag dock manuellt. Havet brusade och vinden ven så högt att Gopro inte kunde uttyda mina order.

Om man inte håller extrema vidvinkelkameror – som Gopro – alldeles rakt mot motivet blir det mesta utåt bildkanterna böjt. Det kan man svära över – eller utnyttja för att ge bilden mer dynamik – som här vid stranden nedanför Södra bruket, Degerhamn. Bäst effekt får man om man går mycket nära det objekt som är närmast kameran. Här ser vi också att jorden onekligen är rund. 😉

Röststyrning av kameror och datorer kommer säkert mer och mer, liksom sajter och program som transformerar tal till text. Själv använder jag ibland Speechlogger för att snacka in snabba mejl eller riktigt långa texter. Funktionen är numera förvånansvärt säker. Bäst är att inte bocka i Auto-Punctuation, utan i stället hålla musen på punkt och ”punkta” manuellt.  Ska man sätta komma-, utrops- och frågetecken krävs musförflyttning. Läser du tydligt kan sajten skriva ut text i normal konversationshastighet. Det enda tillbehör du behöver är en mikrofon, och en dator förstås. Den intalade texten kan exporteras till exempelvis .txt-fil eller .doc-fil, mejl, diskar eller Google Drive.

 

 


 

Märkt ,

4 tankar om “om muntlig ordergivning – och att skriva med munnen

 1. jernis skriver:

  Horisonten tycks följa en hyperbel, vilket för mig alls inte osökt till följande arrangemang: Ställ Sune framför kameran och be honom ta fem steg bakåt. Skjut raskt och kalla det ikoniska mästerverket ”Sune i hyperboleiskt hav”, såsom varande en pendang till ”Gudinna vid hyperboreiskt hav”. Den senare, en smula högtravande titeln är en nästan fyra meter lång och åtta ton tung skulptur i småländsk granit av Eric Grate, föreställande en monumental, kubistisk kvinnokropp. Verket, som finns att vila ögonen på framför rådhuset i Gävle, är bland gement folk mer känt under det inte fullt lika högtravande namnet ”Fnasket i plasket”.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Vi ska be Sune ställa upp i denna praktfulla installation där den geometriska orten för en punkt P i planet, vars avstånd till två givna punkter, brännpunkterna F1 och F2, har en konstant skillnad. Dock simmar han just nu – på tre meters djup – över Kalmarsund, från Degerhamn till Bergkvara endast iklädd sitt engelskt röda höftskynke.

   Sune blir säkert inte nödbedd. Han är mån om sin image och säljer sig utan att blinka till den som betalar bäst, precis som fnasket. Redaktionen utlovar ett honorar om en tjuga, och vi är helt övertygade om att vi får till ett fotografiskt mästerverk med Sune även i den huvudrollen.

   Just nu inkomma telegram från Bergkvara: ”19:54 landstiger en naken Sune i det hemska Sverige till folkets jubel med höjd ljuster i högernäven. På ljusterns spetsar dinglar torsk om cirka 60 kilo. – Höftskynket tappade jag i striden med torsken, förklarar en nöjd Sune Flisa inför den samlade världspressen.”

   Vi får nog vänta med installationen ”Sune i hyperboleiskt hav” tills solen går upp i morgon bitti…

   Over and out.

   Gilla

 2. Tony skriver:

  Första meningen säger väl det mesta om kameran. Den är inte gjord för stillbilder i första hand. Avtrycket är förmodligen tänkt att undvika oavsiktliga avfyrningar under alvarsamt2;s tuffa expeditioner. Fast det är lite jönsigt att det verkar vara smidigare med röstkommando om man har kameran i handen. Kanske det motverkar en viss avtryckningsoskärpa med risk för att motivet är borta innan man sagt photo.

  Får han motsvarande böjning av horisonten (uppåt) om han riktar kameran åt andra hållet?
  Tror det kan ge många intressanta bilder att nyttja den egenskapen. Inte bara horisontellt utan också vertikalt.

  Apropå tuffa expeditioner. Nu när han befinner sig så här vid vattenbrynet. Är det inte dags att ta fram våtdräkten och Tough 5 för lite mer action i bilderna. Eller har de hamnat i garderoben efter Goprons ankomst till redaktionen?

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Du har säkert rätt om tanken bakom avtryckaren. Men det är inte liten kraft som går åt för att få den att exponera. Man får ta i!

   Jo då, man kan få böjningen där man vill. Horisonten kan alltså bli både ”ledsen” och ”glad”. Håll med om att tekniken är fantastisk.

   Våtdräkt har jag inte men tuffa expeditioner går nog att genomföra ändå. Kanske en undervattenssimning över Kalmarsund med uppstigning i det hemska Sverige? Eller simning Öland runt i ytvattenläge. Redaktionen tänker och fattar snart beslut… Sune lär känna för undervattensäventyret endast iklädd indiskt höftskynke…

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: