smakprov ur ”Februaricykling”

Den 36 minuter långa versionen av Februaricykling kan du se här. Den ligger på min blogg Cykla på Öland.

 

 


 

Märkt , , , ,

4 tankar om “smakprov ur ”Februaricykling”

 1. Tony skriver:

  En cykeltur i laglöst land visar det sig. Inte ens jag skulle parkera mot färdriktningen på trottoaren(?) inom ett område där det är förbjudet att stanna enligt skylt.Lite tunt försvar hävda att man inte sett skylten. Förvånande att nummerskylten inte är pixlad.

  Måste ge en eloge till ljudredigeraren. Inte en miss vad gäller läppsynkningen men det gjordes också 3 ljudklapp i filmen. Överdrivet kanske, fast det visar bara på hur seriöst redaktionen arbetar. Klappklapphälsningar/ Tony

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Ja, på Öland gör vi som vi vill. Vi följer inga regler, inga lagar. Och så mår vi bra också!

   För den som inte vet vad en klappa är bör kanske detta sägas: Man klappar med nåt som syns och som avger ljud, detta för att kunna få filmen och ljudet synkront vid extern ljudupptagning. Krångligt? Ja.

   Extern ljudupptagning görs med ljudupptagare som inte är kopplad till kameran. Därför måste man ”synka” ljud och bild vid redigeringen (målet är att få total harmoni, det vill säga ”läppsynkront” = ljudet stämmer med munnens rörelser).

   Vid intern ljudupptagning tar kameran upp både bild och ljud helt synkront och då behöver man inte klappa. Varför använder jag då inte den mycket enklare metoden? Svaret är att kamerors inbyggda ljudupptagning nästan undantagslöst är ”totalt värdelös” – om man inte lägger upp några riktigt tjocka sedelbuntar.

   Så länge man använder digital kamera och digital ljudupptagare håller båda apparaterna märkligt jämn hastighet. När jag hittat synken i en tre timmar lång rulle i början av filmen är den ofta lika exakt i slutet. Det imponerar. Med analoga apparater skulle det nog diffa åtminstone ”flera sekunder”.

   Att jag än i dag klappar ”lite här och där” är en vana från förr. Jag gjorde en del film under 1970-talet – med analoga grunkor som ”sackade” och ”skenade” och orsakade många och fantasifulla svordomsramsor.

   klapp till dig, Tony

   Gilla

 2. Torbjörn skriver:

  En väldigt fin, ödslig och ödesmättad stämning i filmen. Som om man vore ensam kvar, bland de låga gråa molnen, fuktigheten och snöslasket i kanterna. Den siste cyklisten🚵‍♀️!

  …men är man på plats så vet man aktivitetsglädjen, den friska luften i ansiktet, den begynnande våren och alla naturens ljud…

  Idag börjar våren! Dem meteorologiska alltså. Allt talar för detta, men vi först säkert om sju dygn.
  Hilsen/

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Den siste cyklisten!
   Ja, man känner sig så ganska ofta på Fyr till fyrleden. Sommarmånaderna undantagna är hojtrafiken nästan noll.

   Våren… I tiodygnsprognosen ser jag bara en enda blå minussiffra: torsdag natt. Resten är rött, dag som natt. Tankarna på dubbdäck kan läggas på hyllan…

   soliga!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: