bok för ölandsälskare

 

Den lilla byn Albrunna hade 2010 endast 51 invånare, enligt Wikipedia. I höstas utkom en bok om byn, Albrunna förr och nu av Albrunnasonen Lars Henell. På nästan 300 sidor berättar Lars om den by han blivit trogen. Som läsare förundras man. Emanerar denna ocean av fakta och händelser verkligen från en liten oansenlig by i öländsk glesbygd? Mycket har nämligen hänt i denna lilla bebyggelse på var sida om väg 136 strax söder om Södra Möckleby. Oräkneliga evenemang och udda personligheter har satt avtryck i vardagen, i jordbruket och stenbrotten, i kulturen, på fotbollsplanen, på dansbanorna och på festplatserna.

En titt i innehållsförteckningen räcker för att få ett hum om bokens omfattning. Lars går igenom gård för gård. Vi får fakta om varenda inflyttare, om smått och stort under decennium efter decennium. Ämnena skiftar. Jordbruket upptar ett kapitel, barnens lekar ett annat, skepp och skeppare ett tredje och andra världskriget ett fjärde.

Framlidne Tage Nilsson vandrar som en röd tråd genom boken – och åren. Minneskonstnären Tage var en ”hårddisk på två ben”. Med sin kamera dokumenterade han det mesta som hände i Albrunna under mer än ett halvt sekel. Bokens foton är många och ofta unika. Tyvärr är trycket av dem ibland oprecist. Som helhet är dock boken en synnerligen entusiastisk, levande och kunnig skildring av det lilla i det stora, av liv och död i liten by i en stor och föränderlig omvärld.

”Det som är nu, har i en allt snabbare värld blivit till ett förr och det man gör nu spelar en inte helt oväsentlig roll när det i en nära eller avlägsen framtid betraktas som ett förr.”, skriver Lars Henell i tänkvärt efterord.

Några få exemplar av Albrunna förr och nu lär finnas kvar för liten slant. Du köper ett hemma hos Lars. Han är lätt att hitta. Han driver Albrunna Perenner.

 


 

 

 


Det i boken omtalade bymuseet Albrunna Förr och Nu kan du läsa mycket mer om här.

 

 


 

Märkt , , ,

8 tankar om “bok för ölandsälskare

 1. jernis skriver:

  Ser mycket fram emot att plöja boken! Vilket läckert omslag med traktor och självbindare, mellankrigstid månne? Lars kan väl lägga undan en bok till mig, jag kommer till våren eller sommaren. I Televerksannonsen listas en imponerade samling inrättningar värdiga en småstad inklusive förorter som Albrunna. I dag återstår väl inte mycket annat än livsmedelsaffären om än i ICA:s regi och så förstås redaktionen som till och med har promoverats från lokal till central i samband med att alvarsamt2 så förtjänstfullt övertog ansvaret för teleprintern.

  Gilla

  • Lars Henell skriver:

   Jag lägger undan ett exemplar och en kasse perenner åt dig Jernis(det man förlorar på gungorna får man ta igen på karusellen som det heter). Ska bara kolla att saldot på kontot ”lägga undan böckerna” stämmer överens med de fysiska exemplaren som finns kvar. Mellankrigstid stämmer väl vad gäller traktorn. Det var för övrigt första traktorn i Södra Möckleby socken. En direktimporterad McCormick från staterna Degerhamns Gård införskaffade, 1931. Tiden när Albrunna var en förort till S:a Möckleby är nu en svunnen tid. Enligt Wikipedia har Albrunna numera även diskvalificerats som småort. Det är bara längs Torngårdsvägen och navet runt Alvarsamts redaktion, nyföretagarverksamheten frodas. Senaste tillskottet, enligt ett nyligen publicerat inlägg, är Pugalistens IT-service där man med hjälp av högerkrokar och danska skallar får igång det mesta av dataprylar. Innovativt är bara förnamnet…

   Gilla

   • jernis skriver:

    Det tackar jag allra ödmjukast för. Om inte exen skulle räcka får jag stilla mig tills andra upplagan ligger på bokdiskarna. Nån läcker tistel skulle sitta fint, de förra har dukat under i det bistra Gävlebuktsklimatet, utom den ståtliga vita bolltisteln. Och en gullig klängerväxt till Hustru.

    Ja, och det ryktas om att Sune Flisa söker riskkapital för att bredda sin unika healingverksamhet utanför IT-området, närmare bestämt mot myndigheter, i synnerhet länsstyrelser och kommunala turistinformationsorgan.

    Gilla

    • degerhamn2 skriver:

     Hur kan du veta allt där uppe i Gävle? För Sune fixar verkligen biffen! Tre mille från EU och en tjuga från Sparbanksstiftelsen bäddar för utveckling och nyanställningar. Vi blir nu 15 drivna multijournalister i sanningens livsfarliga tjänst.

     I morgon embarkerar Siv-Erica Swift-Danielsson-Krisp-Leandersson det kulturella slagskeppet alvarsamt2 till trumpetstötar och luftvärnskanonsaluter. Siv-Erica anställs som kommunikatör och PR-konsult, men hon kommer även att sköta bokningar, mässor och event som kulturorganet deltar i. Ska på sikt även utveckla ämnet ”öländska bostadskarriärer” samt i en kontext djupanalysera begreppen ”rulla in”, respektive ”rulla ut”.

     I slutet av veckan publiceras inlägg där hela redaktionen presenteras i detalj. Vi vill varna känsliga läsare för ”stötande innehåll”.

     Gilla

   • degerhamn2 skriver:

    Japp. Nån skanner som krånglar? Nån dator som infekterats av Microsofts härskarvirus? Nån smartphone som visar nakenbilder i stället för karta över Össby? Vår IT-service fixar allt. Till höga priser, dessutom.

    Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Vår vaktmästare Ivar Sturskwalt putsar teleprintern varje morgon klockan 7. Ivar brukar säga att livets viktigaste uppgift är ”att sprida sanningens frömjöl som agnar för vinden”. I parentes ska sägas att Ivar börjar bli lite gaggig. Måhända väntar någon form av tvångspensionering bakom hörnet…

   Gilla

 2. Lars Henell skriver:

  Som representant å Albrunnaforskningens vägnar, ber jag att få tacka Alvarsamt för uppmärksamheten omkring detta lilla dokumentationsprojekt. Boken är ju ingen kioskvältare direkt, tryckkvalitén är lågbudget och främsta behållningen har väl den som har någon slags koppling till Albrunna. Men, som en ändå ganska omfattande dokumentation om en by på södra Öland har den ändå sitt värde tyckte jag, när jag började redigera materialet för drygt ett år sedan. Det som är kul är att materialet till 77,5 % genom åren sedan det anordnades en bycirkel i Albrunna ett kvarts sekel tillbaka, varit tillgängligt för den som varit intresserad och har bollats och bättrats på av flera. Först Walle Dickson som nedtecknade bybornas berättelser i bycirkeln, därefter tog jag vid och källforskade under åren 1994-2001 om lite allt möjligt, lade sedan ut rubbet på min första hemsida som mer påminde om ett walesiskt ortsnamn (http://home.swipnet.se/albrunnaperenner) ,2001, när knappt surfandet på nätet var uppfunnet. Det dröjde dock bara någon månad innan en viss Tage Nilsson hade hittat dit och ”blev tänd” som han uttryckte det, laddade ner rubb och stubb och satte igång med sin egen personligt utformade bydokumentation under åren 2001-2003. En dokumentation som sedan var till oumbärlig nytta för egen del vid detta tillfälle. En ren win-win situation med andra ord. Öppenhet lönar sig alltid, åtminstone vad gäller ideellt bedriven hembygdsforskning.
  Jag tänker tyvärr på exempel jag hört talas om med dokumentationsmaterial, lösfynd m.m., hemmahörande i privata arkiv knappt någon utomstående fått bevittna, som när livets definitiva deadline inträffar en gång, släktingarna löst smidigt att bli av med genom att hyra in en container…
  Ett tjugotal ex. finns som sagt kvar av boken, men ev. blir det ytterligare några tryckta framöver? Kanske det nya framtidsprojektet för södra Öland kan bidra med tio laxar för att bättra på tryckkvalitén, då boken inte bara kommer att ha en avgörande betydelse för Albrunnas framtid utan hela södra Ölands och kommer nu att diskuteras framöver i Sveriges Riksdag, och senare även i Europaparlamentet. ”-Bara vi drar åt samma håll i olika väderstreck, står på varandras tår tillsammans och på raka led slår glädjefyllda kullerbyttor baklänges in i en ljusnande framtid för södra Öland”, kan allt hända…

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Kan inte turismjepparna, Sparbanksstiftelsen, kommunen och Länsstyrelsen tillsammans finna – mikroskopisk! – finansiering till nytryck av ditt ”lokala mästerverk” finns inget hopp för ett fortsatt liv på södra Öland. Då kan de släcka ned även resterande lysen och som på den sjunkande Titanic stämma upp i Närmare, Gud, till dig…

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: