påsegling släckte fyr

Utgrundens fyr i Kalmarsund blev i natt påseglad av det ryska fartyget M/S Putin II. Ingen människa skadades men fyren slocknade. Den har fått grov slagsida åt norr. Putin II var på väg mot Luleå med last av ryska kolbullar, så kallade rastchieswtzi´s, då hon av hittills okänd anledning kom ur kurs och rammade fyren. Vid incidenten kastades båtsman Oleg Kudrjavtsev i havet. Han lyckades simmande ta sig i land i Degerhamn där kulturorganets reporter träffade honom tidigt i morse.

 

 

Uppdaterad text:

Klockan 07:20 meddelade Kustbevakningen att M/S Putin II hade iakttagits utanför Oskarshamn ”i en fart av 11 knop och med blott mindre stävskador. Ingen fara för miljöpåverkan föreligger”, berättade noten.

Utrikesdepartementet uppger att Oleg Kudrjavtsev – efter ytterligare förhör – ska flygas till Arlanda under eftermiddagen för vidaretransport till Olegs hemstad Stolbovoy på Yuzhny Island.


 

Nästa portion blogginlägg publiceras måndagen 8 april…
Märkt , ,

6 tankar om “påsegling släckte fyr

 1. Åke skriver:

  Olegs mammas köttbullar och lotsens tomma vodkaflaskor innanför flytvästen riktigt bra 👍

  Gilla

 2. Lars Henell skriver:

  Det är inte utan att man påminns om den avtrubbning och cynism som drabbar en i dagens medielandskap och nyhetsrapportering, när jag finner mig gapskratta åt den arme ryske båtsmannen Olegs berättelse om sina skräcktimmar i Kalmarsund och förlisningen av M/S Putin II under natten, i det skakande reportaget. Oleg är för övrigt slående lik en lärare jag en gång hade i Alunskolan, som dessutom var begåvad med stor skådespelartalang. Men den likheten kanske bara är en ren tillfällighet? Om det inte var så att en av dennes förfäder, den ö-kände och virile öländske båtsmannen Sture Unoson, var framme och sådde några vildfrön innan han stupade i finska kriget 1808-1809 mot ryssarna?

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Märkligt nog är det flera som tycker sig känna igen en person på ön i reportaget. Men alla lär vi ha dubbelgångare. Din bor i Sveg, enligt rykten. Oleg har sina rötter flera hundra mil bort och på en fråga till Oleg om Sture Unoson, ställd i morse med skenande morsenyckel (160 bokstäver/minut), svarar Oleg – i fri översättning: ”Någon Sture Unoson känner jag inte till och finska kriget försöker jag glömma – med vodka”.

   Därpå bröts kontakten. Och väl är väl det!

   Gilla

 3. Torbjörn skriver:

  Det är verkligen tråkigt att det endast är en gång om året som det är den första April.

  Nu kommer väl fyren att stagas upp så att man inte kan se något av nattens händelser längre och att hela fundamentet förstärkas så att nästa års m/s Putin III inte skall åsamka denna någon skada.

  Den sargade matrosen kommer då inte att behöva simma iland i Degerhamn, utan kan ta båtens livräddningsjolle och segla säkert mot den egna strandbryggan istället.

  Man undrar samtidigt:
  – Har detta verkligen skett i natt. Kvaliteten på filmen verkar komma från sent andra världskrig. Alvarsamt2 brukar ha betydligt bättre kvalitet i sina filmer.

  Filmen kan ju vara inköpt.
  Tänkte inte på det!

  Redan idag är det klart bättre väder. Sol och svagare vindar. Det bådar gott inför den vår som är i antågande nu så här i sommartider.
  Hilsen/

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Firma Lyft & Dra har redan fått Utgrunden på rätt köl. Snabbt jobbat! Men havet låg lugnt i natt och i morse.

   Märkligt att du tar upp frågan om filmens fysiska kvalitet. Min var slut så jag fick köpa en rulle av Oleg. Han råkade ha en i sin vattentäta sjömanssäck. Märket är ”ChrusseFilma” och är på 4 ISO. Den tillverkades under en kort period 1965 med Nikita Chrusjtjovs nuna på burklocket. Att filmen hoppar lär bero på att matarhålen gjordes med en vanlig köksgaffel.

   Fyrplatsen badade i sol i dag – och i vindstilla. Såg fyra sälar, två stora rovfåglar, två cyklister och tre turister.

   soliga!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: