P-system trasar sönder socialt liv

Det fälldes många hårda ord. 80-åriga damer svor. ”Skit”, sa några. ”Det är helt sjukt”, sa andra.

– Mitt umgänge har nästan upphört, berättade X.
– Ingen vågar längre besöka mej på grund av rädslan för att bli blåst på 500, sa Y.
– Förr rekommenderade jag vänner och bekanta att bosätta sej här. Det har jag slutat med nu, förmälde Z.
– Tidigare var det trevligt att gå ned till kontoret och snacka lite, sa Å. I dag bemöts man på ett helt annat sätt. Det är förskräckligt.

Nya styrelseordföranden i Mörbylånga Bostad AB, Carina Adolfsson Elgestam, möttes av skurar med kritik mot Mörbylånga Bostad AB:s införda parkeringssystem då 18 hyresgäster i går kväll samlades för att informera henne om det nya livet i kvarteren runt Blomstervägen. Det nya – sämre – livet började med P-systemets införande.

En boende berättade om hur hen på grund av ryggbesvär måste köra bil till tvättstugan. Medan hen bar in tvätten lappades hens bil. 500 kronor! Andra, ännu värre exempel, fladdrade förbi i klagoströmmen. Personliga assistenter har råkat illa ut. 500 kronor! Folk har parkerat och lappats på olagliga p-platser. Som åhörare fick jag ett pinsamt intryck av ”hela havet stormar” eller ”vad rätt du tänkt fast det var fel”.

Marianne Aourell och Richard Wikar bor i området. De har tröttnat på parkeringseländet och leder nu motståndet. Mötet i går var det andra i ordningen. Richard presenterade resultatet av den enkät man har delat ut till de boende. Utan att gå in på detaljer kan sägas att alla svar ger P-systemets största tänkbara underbetyg. En förkrossande majoritet, ofta 32-2, tyckte lika om i stort sett alla frågor. Inställningen till parkeringssystemet kan sammanfattas i ordet hat.

Detta P-monster möts inte bara av hyresgästernas burop och visslingar i Mörbylånga. Det pyser och jäser även i Färjestaden och har gjort så länge.

– Sen jag blev styrelseordförande blir jag påhoppad nästan varje dag ute på byn av folk med kritiska synpunkter, berättade Carina Adolfsson Elgestam.

Richard Wikar, Carina Adolfsson Elgestam och Marianne Aourell. Marianne konstaterade att något gott trots allt fötts ur allt det negativa: – Vi hyresgäster har kommit närmare varandra och tillsammans kan vi bli starkare. Framöver kan vi kanske ses några gånger om året för att tänka och tycka om såna här frågor. Alla såg ut att hålla med.

Det framkom med all önskvärd tydlighet att även andra orter där bolaget har lägenheter ingick i planerna för parkeringssystemets expansionsplaner. Algutsrum och Södra Möckleby var två av dem. En icke alltför djärv gissning är att alla MBAB-orter till slut skulle ingå. Sannolikt har aktionsgruppens motstånd fått dessa planer på skam – åtminstone tills vidare.

Ingen i den samlade gruppen tycktes förstå P-systemets upprinnelse, uppbyggnad eller eventuella mening. De frågor som snarast måste få ett svar kändes en bit in i mötet självklara:

 • Vem ville från början införa detta P-system?
 • Vem bär det politiska och moraliska ansvaret?
 • Varför togs inte frågan upp i vare sig kommunstyrelse eller fullmäktige?
 • Varför bjöds inte hyresgästerna in till information och dialog innan systemet sjösattes?
 • Varför gjordes ingen konsekvensanalys före beslut? Att döma av kritikstormen torde detta i dag kunna stämplas som ett katastrofalt misstag.
 • Vem fakturerar vem? Vem tjänar pengarna? Vad kostar systemet hyresgästerna i dag – och på sikt?
 • Hur har planerna dokumenterats för de fyra ingående bolagen? Här krävs total transparens.

Kulturorganets utsände såg i spiralblock en och annan tankeväckande anteckning – utan att förvånas :
”Här i detta synnerligen lugna område bor bara äldre.” ”Bolagets anställda och vd får lön av dessa människor.” ”Bolagets främsta uppgift måtte vara att göra livet behagligare för sina hyresgäster, inte att pungslå dem och förstöra deras vardag.” ”Inte konstigt att folk är förbannade när inte ens hälften av de markerade p-platserna används, eftersom man kan stå gratis på gatan.” ”Efter mötet: Hyresgäst berättade att någon flyttat bilen från gatan för att underlätta snöröjningen. Tacken blev gul lapp: 500 spänn!” ”Vad säger inblandade bolag om det nu allt mindre jaktområdet när andra orter inte längre ingår i den stora P-visionen?” ”Varför måste man dra ur info från ledningen med tång?” ”Varför förnekar ledningen att projektet skulle spridas till andra orter?” ”En ny ledning synes ofrånkomlig.” ”Så här kan man bara bete sig i kommun som saknar professionell medial bevakning.”

Nya styrelseordföranden Carina Adolfsson Elgestam lyssnade och antecknade. Hon tyckte mycket lät märkligt. Nu ska hon kolla upp allt, läsa dokument och återkomma till planer på informationsmöte med hyresgästerna i både Mörbylånga och Färjestaden. Det finns hopp om bättring. Men det är inte stort. I sanningens namn är det mikroskopiskt. Mörbylånga Bostad AB har fjättrat sig med både lim, ringar och krampor vid nya förälskelsen Q-Park under tre år. Det ser ut att kunna bli ett stormigt äktenskap. En eventuell skilsmässa kan bli både uppslitande, medialt pinsam – och framför allt kostsam. Missnöjet med ledningen i Mörbylånga Bostad AB tycktes hos mötesdeltagarna vara kompakt. Någonting har hänt. Något har gått fel. Snart, mycket snart, får vi veta varför…

Mötet varade i drygt en och en halv timme. Under den tiden syntes inte en enda bil på vägarna runt möteslokalen. Ingen parkerade rätt. Ingen parkerade fel. 24 stolpar med 80 skyltar stod i stram givakt och skrek ut sina hotelser mot kvällshimlen i det lilla fridfulla bostadsområdet där tiden tycks ha stannat och där idel ädel äldre förbannade hyresgäster kräver räfst och rättarting.

PS. Öns lokala Sport och annonstidning var inbjuden. Den kom ej.

PS 2. Nu på morgonen ringde Sport och annonstidningen och ville göra ett reportage. Man är på hugget.

PS 3. Gammelmedierna undrar ofta varför de går kräftgång. Jag är inte förvånad. Förr hade man stil. I dag låter man bli att publicera vissa insändare, snor ämnet och skriver om det själv. Utan credd till någon, förstås…

PS 4. Sport och annonstidningen gjorde nån form av reportage om P-eländet i dag! Kanske kommer det i morgon? Men bergis utan min insändare…

PS 5. I dag 18 april publicerar Sport och annonstidningen min insändare om P-karusellen i Mörbylånga.

PS 6. I dag lördag skriver Sport och annonstidningen om P-eländet.

 

 


 

Märkt , , ,

9 tankar om “P-system trasar sönder socialt liv

 1. alvarsamt2 skriver:

  […] Läs vårt första inlägg om skandalen här. Det andra läser du här. […]

  Gilla

 2. Antje skriver:

  Intressant att ser vad som kommer händer. Bo i Färjestaden och det värsta för mig är att inte kunna har besök utan problem. Familjen bor längre bort så man bruka stannar några dagar. Nu går det tydligen inte längre att parkera vid Hälsocentralen på samma sätt heller. Hade önskat mig en bättre lösning för besök. Även om jag förstå att platsen är begränsat men man vill ju gärna umgås med sina nära och kära!

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   MBAB har infört ett system utan att använda hjärnan eller eventuell empatisk förmåga. Maken till ogästvänlig attityd man möts av som ovetande gäst får man leta efter. Men så funkar det många gånger i dag: Man sitter vid skrivbordet och köper första bästa – billigaste! – lösning. Man skriver på – och sitter där med skägget i brevlådan. Ska man dra sig ur det här är det bara att hosta upp kosingen för kontraktsbrott – som hyresgästerna får betala i slutändan. Nej, fram för lite fransk proteststil. Svenskarna är alldeles för snälla, alldeles för tama. Därför går det att införa sånt här vansinne. Det blir lite smågurgel men så glöms saken bort. Det vet politikerna om, de bara väntar in lugnet – och kan göra nästa tavla… Men, denna gång är motståndet tuffare. Vänta ska du få se…

   Gilla

 3. Rene skriver:

  Så trött på q park. Fick böter när jag lastade ur bilen utanför mig. 500 kr . En bredvid fick böter när de flyttade in o hade bilen utanför o skulle bära in. Jag fick även böter när jag stod på min egna plats som jag betalar för. Den fick jag dock avskriven vid överklagan.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Hela systemet kan liknas vid en ”social katastrof”. Man kan säga vad man vill om Q-Park, men det är Mörbylånga Bostad AB och dess huvudman Mörbylånga kommun som ska kritiseras och ställas till svars. Det är de som infört eländet utan att någon politiker tänkt, sagt eller gjort nåt – till synes helt utan nån som helst eftertanke, debatt, information, konsekvensbeskrivning. Snart kommer hela förloppet fram ur mörkret. Då är vi framme vid sanningens minut: Vad gör politikerna och Mörbylånga Bostad AB:s ledning då? Fegar ur eller handlar? Gör om, gör rätt?

   Gilla

 4. richardwikar skriver:

  Tro mig. Det blåser alltid på Öland. Nu har det fört med sig att förändringens vingar kommer även att nå Mörbylånga Bostad AB. Dags att avskaffa monarkin och återinföra makten till hyresgästerna. Kampen går vidare och vi kommer inte att sluta förrän Qpark lämnar vår ö eller åtminstone i Mörbylånga och Färjestaden.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Intressant nu är hur Q-Park ser på sina krympta jaktmarker… Först erbjöds man elefantjakt. Nu väntar jakt på småfågel…

   Varför finns Mörbylånga Bostad AB? Är det för att en massa människor ska få lön och för att en företagsledning ska kunna agera i total maktfullkomlighet? Ursäkta den idiotiska frågan men efter gårdagens hearing undrar jag om inte vissa tror det. Det är kanske dags att repetera begreppet Allmännyttan?

   Gilla

 5. 😡 skriver:

  Tror mig ha hört att bakgrunden är att man ville ha Q-park i F-staun men fick höra att underlaget var för litet. Q-park ville i så fall ha Mörbylånga också. Problemet finns över hela Mörbylånga. Lappningar vid Stickkafeet och privata hus etc. Förödande för det sociala livet – och helt i onödan!

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Nu finns klara bevis för att tanken var att invadera flera byar med P-systemet där MBAB har bostäder. Ledningen mörkar. Men varför? Har den inte lärt sig att det bästa är att vara transparent och berätta som det är – eller var. Jag trodde – min naiva själ – att moderna chefer visste att sanningen är bäst och omöjlig att gömma för tid och evighet. Mörkar man skapar man ett crescendo fram till den slutliga kulmen. Jobbet nu går ut på att få fram papper, skisser, beslut…

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: