fikonträdet

omslag_b

Detta är en fascinerande roman om ”kärlekens omöjlighet” och om längtan efter nån form av ”livssäkerhet”. Lars-Olof Franzéns språk är mycket personligt. Nästan varje stycke är en självständig analys av handling och verkan. Det ställer krav på läsaren men ger mycket tillbaka. Franzén minns och tar oss med till olika tider, skilda förhållanden, flera geografiska platser i en ständigt böljande och spännande berättelse om ett personligt misslyckande av en utåt sett ”lyckad och framgångsrik” människa. Eller är det inte ett misslyckande? Kanske är det lyckan, att äntligen finna och förstå att den inte finns.

Fikonträdet kom ut 1988. Det slår mig hur säkert Lars-Olof Franzén ser in i framtiden drygt 30 år senare. Han låter oss känna på dagens rådande oro för Europas sönderfall och hela världens klimatkris.

En detalj: Litteraturen vimlar av dåliga samlagsskildringar. I Fikonträdet finns motsatsen. Det är en rent mental njutning att läsa hans sidor om denna mycket fysiska umgängesform.

Författaren Lars-Olof Franzén var också jazzmusiker och litteraturkritiker på DN. Han blev också frontfigur i den så kallade Skärholmsdebatten efter förorten Skärholmens invigning 1968. Franzén krävde på DN:s ledarsida att Skärholmen skulle rivas. Franzén såg Skärholmen som ett mänskligt och arkitektoniskt fiasko. Debatten kom senare att gälla även andra förorter i den tidens stadsplanering. I dag måste vi nog ge Franzén rätt. Många av dessa betongförorter är i dag modern slum med hög kriminalitet.

Som nybliven Franzénentusiast känns det lovande att han skrivit ytterligare ett halvdussin romaner. Nästa att läsa blir Möte med mig själv.

baksida_b

Märkt ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: