Gå på dom andra i stället!

Den jobbiga tanken slår mig: Kan en begränsning av avgasutsläpp genomföras i en demokrati?

Tillåt mig tvivla. Så snart ett parti skulle kräva nödvändiga men frihetshämmande begränsningar i människors liv skulle det tappa röster – och därmed makt. Det såg vi nyligen i svenska EU-valet.

Sverige är ett litet land. Här ryms bara en fråga åt gången. Just nu skärskådas flygets utsläpp. Flygskam råder. Om ett halvår är det kanske sjöfarten som nagelfars, medan flygets utsläpp då har försvunnit in i historiens bleka avgasdimma.

Dubbelmoralen är påtaglig. Vi protesterar mot Preems utbyggnadsplaner för raffinaderiet i Lysekil. Samtidigt demonstrerar vi mot den dyra bensinen. Politikernas dubbelmoral är gigantisk. Makten vill minska flygandet men säger ja till utbyggnad av Arlanda – för att flyget ska kunna växa. Känns inställningen igen: ”Kom inte och kritisera våra små utsläpp, gå på dom stora bovarna i stället!”

Tidningars ledarsidor handlar ofta om nödvändiga insatser mot avgasutsläpp, men utan skam slår samma tidningar upp varenda bensinslukande cruising, varenda veteranbilsträff, varenda V8-träff med amerikanare, varenda veteranmoppetur. Östrans rubbe i dag ger till och med ett sentimentalt anslag om gamla goda avgastider: Gamla moppar och blå rök på Unionsrallyt

Det är lätt att kräva att andra länder ska minska avgasutsläppen. Det är lätt att kräva att ”dom andra” ska minska avgasutsläppen. Det är lätt att kräva kraftfulla åtgärder av industrin, flyget, fartygstrafiken, USA, Kina – bara de inte begränsar min frihet.

Kanske bör medierna, forskarna och politikerna även intressera sig för utsläpp från flera slags fordon och andra jippotyper, exempelvis: snöskotrar, vattenskotrar, motorbåtar, speedway- och motorcyklar, traktorpullingevenemang, motocross- och endurotävlingar, racerbilar, racerbåtar, alla slags bil- och båtrallyn, gräsklippning, trimmerkörning, mopeder, bensindrivna generatorer och pumpar, nöjesåkning i bil, båt, flyg, mc, semesterflygningar, mötesflygningar, nöjesflygningar, den svavelosande sjöfarten med bland annat kryssningsfartyg som ligger med motorerna igång under hela hamntiden, exempelvis i Kalmar, med mera med flera med mera med flera…

För att hårdra problemet: En skåning kan säkert acceptera ett förbud mot nöjesåkning med snöskoter. Men vad skulle hen säga om ett totalförbud mot bensindrivna gräsklippare, trimrar, motorsågar?

Frågan återkommer: Kan nödvändig begränsning av avgasutsläpp genomföras i en demokrati?

Tillåt mig tvivla.

By the way, i morrn flyger jag till Thailand. Jag måste bort från den här ankdammen en tid…

 

 


 

Märkt

7 tankar om “Gå på dom andra i stället!

 1. […] Kulturorganet har tidigare ifrågasatt möjligheterna att rå på miljöförstöringen i en demokrat…. […]

  Gilla

 2. degerhamn2 skriver:

  Tack för givande tänkande.

  Meningen: ”Med skribentens logik att räkna utsläpp per land i stället för per capita skulle exempelvis påven ”ha rätt” släppa ut 1,7 miljoner gånger mer växthusgaser än en kines, eftersom det endast bor knappt 900 personer i Vatikanstaten.” blir genast en favorit. Det där med logik är svårt.

  Ämnet ”Vad behöver jag göra?” kommer att vara aktuellt de närmaste hundra åren. Och det blir svårare och svårare att hitta lösningar till. Men vi måste. Måste! Dessvärre tror jag inte att det går… (;

  Jag vinkar till Sune härifrån. Han sitter bredvid mig och filar på sitt filmmanus. Det där med ”Thailand” var bara en textknorr. Jag har drabbats av flygskam.

  soliga från stekhett men blåsigt Öland

  Gilla

  • jernis skriver:

   Tja, att döma av vederbörandes replik på repliken trillade polletten inte ner, vilket jag för all del inte heller förväntade mig. Då hade den legat och skramlat än. GD:s läsekrets i gemen är dock betydligt intelligentare än så, så förhoppningsvis fick det någon att vakna ur slummern.

   Tänkte väl, inte skulle redaktören och redaktörinnan lämna södra Öland i vårprunket, i synnerhet inte med fulflyg. En flygresa till Thailand tur och retur släpper ut minst 2,6 ton koldioxid per person (vilket motsvarar utsläppen från 1500 mils bilkörning). Svenne släpper i snitt ut 10 ton koldioxid per år. Enligt senaste IPCC-rapporten måste utsläppen halveras till 2030 om vi ska nå 1,5-gradersmålet. (Källa: ETC)

   Flyget måste betala sina miljökostnader precis som lastbilar och bilar, är regeringens linje. SVT har räknat på hur dyra flygskatterna skulle bli om man hade lika mycket skatt på utsläppen som bilar. En flygresa till Thailand skulle bli drygt 8 900 kronor dyrare än i dag. (Källa: SVT)

   Gilla

   • degerhamn2 skriver:

    För att börja i botten… För riktig rättvisa i exemplet med flygresa till Thailand ska även moms läggas på med 25 procent. Slutsumman blir alltså 11 125 Gurra. Marknadens billigaste Thailandsresa skulle då kosta 15 125 spänn. Skulle tro att detta blev många resebyråers och flygbolags snara död.

    Då hamnar vi direkt i det exempel som jag hade till utgångspunkt för mitt ”tänkande”: Kan dessa nödvändiga reformer genomföras i en demokrati? Mitt svar är nej. Orsak: Ponera att Överlevnadspartiet (lika småtöntigt som alla andra men med stenhård miljöinställning) vill genomdriva följande:

    På flygresor till Thailand ska läggas 11 125 kronor i flygskatt inklusive moms.

    Bensindrivna gräsklippare, trimrar, motorsågar förbjuds. Dessutom totalförbjuds snöskotrar liksom alla slags fordonstävlingar som saknar bästa möjliga avgasrening.

    All nöjeskörning med bensindrivna motorbåtar förbjuds.

    Hur många röster skulle Överlevnadspartiet få? Fem? Sju? Nio?

    Slutsats: Framtida nödvändiga åtgärder för räddandet av miljön kan endast få tänkta effekt i diktaturer. Kanske krävs till och med ”hårda” diktaturer där en nöjesbiltur runt byn i lönndom är lika med dödsstraff.

    Jag vill tro att jag har fel. Men jag kan inte. 😉

    Gilla

    • jernis skriver:

     Sen hör det till saken att heller inte lastbilar och bilar betalar sina miljökostnader i dagsläget, det enligt företrädare för Bensinupproret 3.0 som vill höja priset på fossilt bränsle. För full kostnadstäckning, inklusive prissatta skador på människor och natur samt kostnader för koldioxidlagring, borde bensinpriset ligga på 37 kr per liter. Med samma kalkyl för flyget hamnar väl Thailandsresan på sisådär 20-25 papp. Då har vi kanske nått den prisnivån för flygbiljetter som rådde när vi var unga.

     Gilla

    • degerhamn2 skriver:

     Ja, så är det. Och för att sluta där jag började: Hur få igenom dessa prishöjningar och tusentals andra nödvändiga begränsningar och lagändringar tillsammans med folket i en demokrati?

     Svaret är givet, vad än alla superupptrissade och självuppladdande blåögonsfundamentalister lovar och tror på. Det är omöjligt.

     Om du tillåter mig att sväva ut en smula är det kanske bättre att inta stoiska attityder – som Svend Brinkmann rekommenderar i sin utmärkta lilla bok, ”Stå fast”. I min fria tolkning:

     * för att inte bli idiotoptimist bör du läsa minst en roman i månaden. Läs inga självhjälpsböcker (underförstått ”tänk själv”).
     * distansera dig från ”den accelererande kulturen”! (den stressade människan missar allt eftersom hon inte fördjupar sig i det förflutna).
     * tag på dig nej-hatten. (gå inte på alla rådande så kallade ”sanningar”. Avvisa fördomen: ”Svaret finns inom dig”).
     * fokusera på det negativa i ditt liv. (Du kommer att värdesätta livet mer om du varje dag tänker på din väntande död).
     * dröj vid det förflutna! (utan historisk kunskap får du inga rötter).

     Dessa och många andra råd syftar till eftertanke, att reflektera genom historisk kunskap. På så sätt kanske vi kan undvika dumoptimistiska feltänk som leder till besvikelse, lögner, fake news och slutligen uppgivenhet.

     Personligen tror jag alltså inte på att – de tidsspecificerade – klimatmålen går att uppnå i en demokrati. Jag kan alltså inte hålla med superoptimisterna. Därför kan jag inte rösta på dem. Jag kan inte rösta på någon jag tror har fel. Eller ska jag rösta på ett parti som svävar i det blå, som slår blå dunster i mina ögon? Vad svarar en miljöpartist? Vad svarar en sverigedemokrat? Vad svarar en människa som tänker opolitiskt, som inte bara läser en tidnings ledarsida och som sen barnsben inte är ympad med ”politiska och religiösa dunster” och ”självklara sanningar” – om nu såna människor finns?

     Hemska tanke: Måste jag rösta för en diktatur för att mina – för mig sanna – mål ska uppnås?

     Nu går jag och fiskar. 😉

     Gilla

 3. jernis skriver:

  Följande text skickade jag in till Gefle Dagblad som replik till en lokalpolitiker som bestämt hävdar att ansvaret för miljön och klimatet inte är hans (eller i alla fall i så ytterst liten grad att han med råge redan har axlat det) med argumentet att svenskarna bara utgör 0,1 procent av jordens befolkning och att han nu faktiskt råkar vara svensk:

  ”Ja, och gävleborgarna utgör bara 0,004 procent av jordens befolkning, än mer försumbart. För att inte tala om den enskilda gävleborgaren som blott utgör 0,00000001 procent av jordens befolkning.

  Med andra ord är den enskilda gävleborgarens bidrag till exempelvis världens samlade växthusgasutsläpp något alldeles oerhört löjligt jättelitet (för att travestera Tage Danielsson), hur stort miljösvin den rimligtvis än är.

  Problemet är emellertid att också den enskilda kinesen utgör blott 0,00000001 procent av jordens befolkning och kan resonera precis på samma vis. Med skribentens logik att räkna utsläpp per land i stället för per capita skulle exempelvis påven ”ha rätt” släppa ut 1,7 miljoner gånger mer växthusgaser än en kines, eftersom det endast bor knappt 900 personer i Vatikanstaten.

  Min slutsats är att varje världsmedborgare är skyldig att dra sitt strå till stacken för att vi ska kunna lämna en beboelig värld till kommande generationer.

  De konsumtionsbaserade växthusgasutsläppen är cirka tio ton per person och år i Sverige. De genomsnittliga utsläppen per person för alla länder bör vara mindre är ett ton per person till år 2050 för att begränsa temperaturhöjningen till under 1,5 grader. (Källa: Naturvårdsverket)”

  Vinka till Sune från mig också när ni svävar över Shimla.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: