15 oktober 1635 och Larry Page

fyrplatsen_L_J

De två kvinnorna åt lunch på krogen nere vid Långe Jan. En var 79 räknade jag ut, eftersom hon berättade för väninnan vilket år hon föddes. Väninnan berättade inte för väninnan när hon var född. Men jag gissar att hon var några år yngre, säg 75.

Jag lunchade vid bordet intill. Jag kunde inte undvika att höra vad de pratade om.

– Det är skönt här nere, sa 79.
– Ja, och maten var god, sa 75.

79 svarade inte utan fortsatte:
– Undrar hur hög Långe Jan är…

– Ingen aning, svarade 75.

– Det ska vi snart ta reda på, kontrade 79.
Hon tog upp sin smartphone.

75 tog också upp en smartphone.

– Då googlar jag på Långe Jan…, sa 79 och pickade på sin smartphone.

– Mmm, svarade 75.

– Fyrtioen komma sex meter! skrek 79 upprymd över den snabba sökinsatsen.

– Och den byggdes 1785, fyllde 75 i med. Undrar om den är Sveriges äldsta fyr?

– Nej, den äldsta byggdes i Falsterbo! skrek 79 alldeles till sig i trasorna. Kan du tänka dej att det den 15 oktober år 1635 gavs order om att bygga den äldsta kända fyren, en så kallad vippfyr där – i Falsterbo!?

– Nä, det kan jag faktiskt inte, svarade 75. Men hör här då: Landsorts fyr uppfördes på 1670-talet på ön Öja i Torö socken, Nynäshamns kommun, Stockholms skärgård och är Sveriges äldsta bevarade fyr…

– Ja, Google är fantastiskt, sa 79 och fortsatte: Jag ser här att Google grundades den 4 september 1998 av Larry Page och Sergey Brin när de båda var doktorander på Stanford University i Kalifornien…

– Åh, 1998. Sååå länge sen!? svarade 75.

– Ja, och 1998, alltså samma år, förbjöds all rökning på Kaliforniens barer, sa 79. Google vet allt, sa hon och klappade sin smartphone.

Sen satt 75 och 79 tysta i två minuter och drack kaffe.

– Titta på dom där flickorna där, sa 79 och nickade västerut. Se så dom sitter med sina telefoner medan dom äter.

– Ja, det är förfärligt, sa 75. Dom kommer att få gamnackar allihop.

– Hmm, sa 79 och tittade ut över havet. Allt är bara trender och moden nu för tiden… Förresten… Det där uttrycket gamnacke… Undrar varifrån det kommer..?

Hon tog åter upp sin smartphone…

 


 

Annonser
Taggad

10 tankar om “15 oktober 1635 och Larry Page

 1. Tony skriver:

  Vilken tur att det har kommit en modern variant till Nordisk Familjebok! Även till Bra Böckers lexikon behövs en stadig pirra om man skall ta med sig alla banden med uppdateringar. Kunskap sägs vara lätt att bära men i detta fall är nog en smartphone och Google lättast. Att infon fastnar i sju sekunder må vara hänt vid ett slentrianmässigt sökande på Google. Fast hur jag bygger om min Hi-Fi förstärkare från 1971 hittade jag endast genom sökning på Google. För säkerhets skull utskriven på papper.

  Gilla

  • Lars Henell skriver:

   Google har allt sina ljusa stunder. Jag vill minnas någon kulturpersonlighet(se där, fiskminnet!) med konservativ läggning inför nymodigheter, som i sina memoarer berättade om den terminala diagnos han trodde sig vara drabbad av ett stycke in på 2000-talet och levde en tid i tron att det bara var att packa ihop. Det var bara det att han rekat utgången utifrån Nordisk Familjeboks läkardel utifrån årgång 1951 eller liknande och den terminala diagnosen fixades tämligen enkelt i nutid…Vad gäller kommande filmproduktion associerade du helt rätt. Den cineastiska storheten kommer inte att mätas i antal klappar, plus, stjärnor eller inbringade Oscar. Den kommer att mätas i scoville. För frågor som rör den konstnärliga gestaltningen hänvisas dock helt till Alvarsamts filmproduktionsteam.

   Gilla

   • degerhamn2 skriver:

    Tyvärr befarar hela redaktionen att den cineastiska storheten inte kommer att mätas i antalet vidrigt fula Oscarsstatyetter, utan i simpla kronor och dollar, må vara i storlekar om miljoner eller miljarder. Orsaken är att produktionsbolaget heter Flisa Film AB, och att Sune vid nyligen avslutade filmfestivalen i Shimla lär ha sagt: ”Äntligen får jag göra vuxenfilm med Peter Petter!” Vad begreppet vuxenfilm står för vet endast experter i dubbelmoralens hemland, USA. Mer kan kanske inte sägas på ett vuxet och vårdat språk i dagsläget.

    Vilka känslor och reaktioner filmen senare i sommar kommer att skapa vågar undertecknad inte ens tänka på. Men en sak är säker: Försäljningen vid Albrunna Perenner kommer att tiodubblas och medier från hela världen kommer att invadera den – till synes – lilla ”klorofyllistiska idyllen”…

    Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Ser att Biltema har pirror som tar 200 kilo. På en sån kan du lasta åtminstone halva Nordisk Familjebok, A till L. Problemet med N F visavi Google är att man icke ostraffat följer upp sökning på ”Långe Jan” med en så kallad ”följesökning” på ”Sveriges högsta fyr”. Gör man det inser man nämligen snabbt att S-delen inte finns på pirran utan ligger kvar hemma. Är man då på sommarpromenad i skogen sju kilometer från nämnda hem blir sökandet slitigt. Detta slit hämmar lusten till ”automatiska okynnessökningar”, vilket skapar ett skarpare och mer harmoniskt ego, att jämföra med dem som äter lyckopiller, ity de zappat sönder sig framför skärm eller TV och därför varken vet ut eller in, om det är måndag eller fredag eller vad de egentligen vill se eller inte se, eller vart de vill åka eller inte åka, eller vad…

   Om ungefär en generation vet vi effekterna av den lilla smartphonens invasion av den mänskliga hjärnan. Själv har jag aldrig förstått varför folk började googla ihjäl sig för bara några år sen. Vi som rattat datorer från 1980-talet kände oss ”sökningsmätta” redan efter nåt år. Är det så enkelt som att alla nalleslavar först nu har upptäckt datorns existens, i nalleform? I så fall rekommenderar jag fortsatt googling, exempelvis på ordet ”kunskapsbrist”…

   Gilla

 2. Lars Henell skriver:

  Stor humor, men ett skratt som dessutom fastnar i halsen. Människor ser inte själva hur väl inspunna de numera är i Googles och Facebooks interaktiva fångstnät. En klockren och tidstypisk studie dessutom för en psykologistuderande över hur projektion fungerar, att se avarterna hos andra än hos sig själv. Förresten, alvarsamt? Enligt Googles sökmotor lär det finnas inte mindre än 614587 ord som förekommer oftare i det svenska språket av totalt 941436 ord. Det motsvarar alltså att 65 % av orden är vanligare. Det finns också 21557 ord till som förekommer lika ofta. Det vanligaste ordet förekommer också 3704329 gånger oftare i det svenska språket. Tänk, nu vet jag det!

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Tack snälla Lars. Äntligen vet jag det du har vetat länge, att surrealismen inte alls är död. Enligt en annan planlös Googlesökning hittade jag nya och revolutionerande forskningsfakta om det svenska språket i relation till kinesiskan. De i gruppen ingående forskarna har kommit fram till att kinesiskan har flera längre ord än svenskan – men att svenskan har flera kortare ord än kinesiskan. Svårigheten med undersökningen var bland annat att definiera vad som menas med ”flera” och ”kortare”, respektive ”längre”.

   Man enades om förenklingar och slog fast att längre är längre än kortare och att kortare är kortare än längre samt att fem myror är fler än fyra dirigenter. Den kanske vassaste slutsatsen är sannolikt denna: ”Det finns kortare och längre ord i både svenskan och kinesiskan. Dock överväger 92 procent i svenskan mot endast 92 procent i kinesiskan. Den sistnämnda har dock flera felstavningar än grekiskan, vars motpol endast består av väte, soda, vatten och en skvätt vatten.

   Med detta sagt hoppas jag att sommarens cineastiska mästerverk kan spelas in på Albrunna Perenner som planerat. Världens alla biografkedjor står nämligen i kö för köp av visningsrättigheterna. Du måste alltså få tillväxten av huvudrollsinnehavarna att följa upplagt schema. Går allt enligt planerna?

   undrar och hälsar

   jag

   Gilla

   • Lars Henell skriver:

    Med ditt slående Googleexempel ovan som ytterligare en referens till det oupphörliga kunskapsströmmandet som flödar här och många gånger tangerar det surrealistiska, är det ändå tveklöst så att jag genom åren bättrat på mitt fiskminne avsevärt genom Googlesökningar. Kunskapen fastnar i sju sekunder, sen försvinner den, men då kan man ju alltid söka upp den på nytt…Med fria associationens hjälp kan man därför som de två kunskapstörstande damerna i Ottenby ägna dagarna igenom åt Googlesökningar, fastna i ett beroende och en ny snart kommande diagnosform tar sig uttryck som en psykodynamisk term, man kan söka sig fram till hur man blir avhjälpt från just via Google? Förberedelserna till det cineastiska mästerverket Alvarsamt kommer att producera i samarbete med Albrunna Perenner under sensommaren fortskrider, tidsplanen håller, men aktörerna har ännu inte nått myndig ålder, vågat ta för sig och blomma ut ännu. För att släppa det senaste och sensationella om filmen är att alla ca 20 skådespelare i filmen, från huvudrollsinnehavare till biroller och statister, kommer att ha samma namn: Peter Pepper. En liten blänkare om hur hen ser ut är bara en Googlesökning bort…

    Gilla

 3. KristinaF skriver:

  Vilken härlig tidsstudie!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annonser
%d bloggare gillar detta: