ett företag som alla andra

Förre ärkebiskopen Anders Wejryd har hållit en tvåtimmars föreläsning i Södra Möckleby. Enligt Ölandsbladet skulle han ”prata klimat”. Han inledde dock med att säga att vi ingenting vet om gud.

Det är ingen nyhet. Men det var ärligt sagt. För fritt tänkande människor blir det allt svårare att förstå hur religiösa formateringar kan bygga upp hela enklaver, ”världar i världen”, grundade på denne någon om vilken vi ingenting vet. Detta svenska samfund har byggt tusentals kyrkor, totat ihop ritualer och ceremonier, infört ämbeten, skapat yrkesroller, hållit miljoner predikningar om den man inte vet något om – och ur detta ickevetande skapat mångmiljardförmögenheter som man köpt mark och skog för, att förvalta enligt jordelivets allra effektivaste placeringskonst. Kyrkan har blivit ett företag vilket som helst, med anställda, kalkyleringar om framtiden, löner, ekonomisk planering. Man har blivit en vinstmaskin som måste få in kosing för att gå runt. Dock med en skillnad. I vanliga företag bör du – men måste inte – tro på något påtagligt som kan verifieras i ord. I Svenska kyrkan jobbar ni för att tro på nån som ni inte vet nåt om.

På sin hemsida skriver Svenska kyrkan att man har 5,9 miljoner medlemmar, en sanning med modifikation. Hur man blir medlem ska jag inte gå in på. Alla vet att ”ytterst få” har sökt sig dit på eget initiativ. Merparten finns där inbäddade i statistiken per automatik. Att Svenska kyrkan fortfarande sprider detta medlemsantal som ”sant” är beklämmande.

Att kyrkan – enligt samma sajt – har närmare 22 000 anställda stämmer dock säkert. Det är onekligen ett stort antal människor som uppbär lön för ett arbete som går ut på att sprida en lära, utgående från tron på ”denne någon”, som de inte vet ett vitten om.

Ännu svårare är det att förstå hur vårt lands statschef måste vara medlem i Svenska kyrkan. Kung Tjabo måste följaktligen tro på den gud ni inte vet något om. Det kräver successionsordningen nådens år 2019!

Vi har i sanning långt kvar i vår strävan mot kunskap, fria från sedan barnsben påtvingade ”sanningar och sagor”. Det krävs mod och kraft att befria sig från andliga konventioner mot ett brett, solidariskt, fritt, humant och spänstigt tänkande utan grumliga inslag om nån som vi inte vet något om.

Dock går utvecklingen åt rätt håll. Svenska kyrkan blir allt mindre religiös. Man jobbar allt mer ”jordiskt och pragmatiskt”. Man visar upp sig på regnbågsmässor, fixar mc-gudstjänster och går i prideparader. Man har sedan länge tagit itu med sina anställdas sextrakasserier och bufflighet mot varandra. Nu är det dags att jobba för miljön.

Bra jobbat, kyrkan!

Staffan Lagerström
ledarskribent

 


 

Märkt

2 tankar om “ett företag som alla andra

 1. Torbjörn skriver:

  Man kan inte utan att imponeras av detta lysande stycke formuleringskonst.
  En utmärkt skriven artikel om en viktig del i vår samtid.
  Inte minst globalt, där mycket av förföljelser, krig och elände, och därmed felriktade maktstrukturer, bär religionens ursäkter för sitt agerande.

  Att knugen är med i spelet är snarare en låt-gå struktur än ett aktivt ställningstagande.
  Att gå ur Svenska kyrkan och gå in i RF (Replubikanska Föreningen) är ett ställningstagande man kan göra.

  Om det inte redan är gjort.
  Vi lever ju i ett fritt land.
  Hilsen/

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Tack Torbjörn.

   Du nämner en viktig detalj: Låt-gå-strukturen. Den gäller inte bara kung Tjabo utan nästan alla, det vill säga vi som mer eller mindre automatiskt ”måste” följa kyrkliga ritualer, utan att vara ett skvatt religiösa. Ganska makabert – egentligen – att under exempelvis en begravning ”tvingas sjunga och be” för nåt man aldrig i livet skulle tro på utan finner dammigt och motbjudande.

   Eftersom kyrkan – och alla religiösa – ständigt är på jakt efter flera likatänkande är jag ständigt på offensiven mot ”automatiskt tänkande” och försvarande uttalanden som ”lite tro skadar väl ingen?!” Jo, det är just det den gör, eftersom vi i alla andra av livets skeden och aspekter uppmanas till kunskap, kritiskt tänkande och analys. De religiösa saknar eller kväver kritiskt tänkande, analysen är obefintlig och deras slutsatser bygger på tro, tro, tro – och en gnutta hopp i det eviga tjatet om nästa liv. Det som pinar mig värst är indoktrineringsförsöken som sker mer eller mindre öppet i samarbetet kyrka-skola, ity alla vet att ”tidig sådd ger bästa skörd”.

   Det finns de som tror att man måste vara kristen för att vara en god människa. Det är en luguber tes, som jag ska ta upp i kommande ledare.

   soliga!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: