biobränslen löser inte klimatkrisen

”Biobränslen släpper ut lika mycket koldioxid som fossila bränslen, när de används exempelvis i en bilmotor_ _ _ Ändå räknas biobränslen som utsläppsfria_ _ _.”

Dessa chockerande påståenden står att läsa i insändare av Matts Hjertqvist i dagens Östra Småland. Matts företräder Klimatsvaret.

Är det som Matts skriver sant och riktigt måste många av politikernas viktigaste klimaträddningsvisioner omedelbart skrotas.

Eller vad säger du/någon?

 


 

Märkt

4 tankar om “biobränslen löser inte klimatkrisen

 1. jernis skriver:

  Nåt orakel är jag inte, men visst har jag funderingar. Råd nummer ett får bli att människan måste lägga ner sin hybris, att sluta se sig som flugornas och alla andra organismers herre, att sluta se vår livsstil som given av farsan Gud själv medan naturens begränsningar betraktas på samma sätt som en hastighetsdito, gjord för att brytas mot, pelle i botten.

  Råd nummer två är att varje människa måste ta sitt ansvar, för det är mänskligheten som ställt till det och mänskligheten består av just enskilda människor; en kines är en kines, en svensk är en svensk, varken mer eller mindre. Visst finns det stora strukturella problem som måste lösas på statlig eller global nivå, men vi kommer ändå inte undan att staterna utgörs av oss enskilda människor. Så var aktiv, försök skapa opinion. Om många röster gör sig hörda kan den sammanlagda bli effekten hög.

  Råd nummer tre är bildning, att skaffa sig ett perspektiv byggt på vetenskapliga och historiska fakta, som du låter dina handlingar styras av.

  Gillad av 1 person

  • degerhamn2 skriver:

   Kloka råd, Jernis. Tack för dem.

   Det första rådet blir nog svårast att realisera. Detta råd är ”stort och komplext”. Visst finns det ”relativt många” ödmjuka människor men sammanslagna till en enhet framstår hybris som en utstickande egenskap, speciellt hos politiker, ingen nämnd och ingen glömd.

   Råd två kan alla ta till sig och genast börja utveckla. Börjar man berätta om och förtydliga varje människas ansvar redan i skolan – i stället för religionskunskap – ser chanserna till en bra utveckling lovande ut. Skapa opinion går snabbt i dag. Jag tycker mig märka att många fler människor än för bara några år sen intresserar sig för dessa frågor. Här har nog sociala medier en stor roll att spela – vid sidan av gammelmedierna, förstås.

   Råd tre är naturligtvis viktigt. Bildning är grunden till allt framåtskridande. Där är jag – dessvärre – en aning mer tveksam till den befintliga utvecklingspotentialen. Mycket är snack och sensation i dag, mycket är vända kappan efter vinden – och bildning ”tar en jäkla tid att skaffa sig”.

   Dessa goda råd var icke dyra. Tack för dem, Jernis.

   Gilla

 2. jernis skriver:

  Jag har inte läst insändaren, men måste tyvärr ge honom rätt. I ett jämviktstillstånd skulle biobränslen funka fint, men eftersom det tar lång tid mellan förbränning och det att koldioxiden åter binds fullt ut i växter och vi är i en situation där vi snabbt behöver minska utsläppen är biobränslen inte lösningen. Biobränslen är förvisso bättre än fossila diton, men mycket bättre vore att gräva ner det biologiska, döda materialet i form av biokol i marken där det binds under lång tid och bildar en ”koldioxidsänka”. Biokol ger dessutom bördigare jordar, så det är inte bara vinn-vinn utan i kvadrat eftersom det bidrar till ökad växtlighet som absorberar mer koldioxid ur atmosfären. Ett bra alternativ (eller komplement) till biokol som vem som helst kan fixa på egen hand är fermentering (s.k. bokashi) istället för kompostering av hushållsavfall.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Bäste Jernis.

   Jag litar på dig – i det här fallet, är väl bäst att tillägga. ;). Men hur kan då våra politiker tjata om dessa biobränslen tills käften går ur led? Tänker de inte, eller tänker de fel?

   Jag skulle vilja höra de tre bästa råden från dig för att klara klimatkrisen. Tre! Men inte nåt omöjligt, i stil med ”sluta köra bil”.

   Tack på förhand. Världen väntar på lösningen. Jag tror du har den… 😉

   redaktionen

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: