journalistikens sjuka utveckling

Rubrik i Östra Småland i dag:

Miljonärs lyxyacht fastnade

Nyheten är att Jan Emanuel Johansson fastnade med sin båt i en fiskodling mellan Byxelkrok och Borgholm. ”Sjöräddningssällskapet fick komma till platsen och hjälpa miljonären att komma loss.”

I brödtexten får vi läsa bland annat följande:

”Han är entreprenör och multimiljonär och är i dag en av Sveriges rikaste expolitiker.” 

Är den seriösa nyhetsjournalistiken på väg mot latrinpressens bottennivåer? Då kan några axplock ur framtidens nyhetsskörd se ut ungefär som nedan:

”Hunden Coco som försvann från byggmästare Hans Erikssons gård Högslätten i förra veckan har hittats i Venedig. Hans Eriksson är känd som västra Kalmars rikaste invånare. På Nordea har han värdepapper för 56 750 000 kronor. Hans gård Högslätten är värderad till 7 530 000 kronor. Fram till 55 års ålder var dock hans ekonomi i botten, med skulder på över åtta miljoner kronor. Tack vare ett arv från en okänd moster i USA blev Hans Eriksson plötsligt rik. Hunden Coco mår efter omständigheterna bra.”

”Fattiglapp vurpade i går på cykeln i centrala Kalmar. Hans skador blev omfattande. Mannen är en av stadens fattigaste pensionärer, ökänd för att aldrig ha tjänat över 10 000 i månaden.”

”Fru Emma Andersson, 87, har avlidit efter en felaktigt utförd blindtarmsoperation vid Kalmar sjukhus. Vid sin plötsliga död framkom att hon endast hade 1 435 kronor på bankboken (Swedbank). Överläkare Rutger Hansson på invärtes medicin säger till tidningen att han är bestört. – Så fattig visste jag inte att hon var!”

 


 

Märkt , , ,

10 tankar om “journalistikens sjuka utveckling

 1. jernis skriver:

  Mja, jag har dessvärre inte mycket mer att berätta då jag med omtanke om mitt själsliga välbefinnande bara noterat rubrikerna. Men låt mig först beställa tid för en tvåårig profylaktisk KBT-behandling mot potentiella posttraumatiska biverkningar så lovar jag att sen ta på mig hjälmen och uppsöka ett välvadderat rum för att ge mig i kast med de tvenne scoopen.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Åå, vad jag ser fram mot de spännande berättelserna. Har själv iklätt mig hjälm och suspensoar och sitter nu och väntar. Den som väntar på nåt gott…

   Gilla

 2. jernis skriver:

  Våra lokala, ihäckenvändande drakar tycks stå sig med bravur i den mördande nationella konkurrensen: https://www.arbetarbladet.se/artikel/forsvunna-svampplockaren-i-tierp-var-skadespelaren-claire-wikholm (30/7) och https://www.gd.se/artikel/larz-kristerz-i-vagdrama-vid-dragon-gate-det-bara-small-till (2/8). Där fick Barren och Östran minsann nåt att bita i!

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Eftersom jag inte prenumererar på dessa tidningar kan jag bara se halva sidorna. Men det räcker och blir över. Kan du läsa rubbet kanske du kan berätta för mig om det i scoopen också redogörs för alla inblandades årsinkomster och skulder, liksom misskötta banklån, anhållanden, fängelsestraff och eventuella hotbrev från kronofogdar. Självklart bör också framgå fakta om tidigare förhållanden och orsaker till att de avslutats, gärna med nån smaskig detalj från under midjan. I fallet ”Claire Wikholm vilse i svampskogen” vore det lyckan själv att få reda på hennes favvosvamp (jag gissar vitfotad gulrissla) och om hon har nåt häftigt recept mot fotsvamp. ”Lars-Kristerz vägdrama” känns oerhört dramatiskt. ”Det bara small till!” Berätta, jernis! Var det en a-bomb som detonerade? Eller en punka på bilen framför? Jag är idel öra.

   Gilla

 3. jernis skriver:

  Alstren från forna tiders skitjournalistik kunde ju ändå komma till viss återanvändning, något som i de flesta hem är betydligt knepigare i dag. Men vem vet, redan i morgon kanske den nödställde kan ladda ner Kräppappen. Behovet är i vart fall trängande.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Kräppappen! En medial sensation.

   Gilla

   • jernis skriver:

    Japp! Det ständigt ihärdigt gällandegörande ryktet surrar dessutom om att en betaversion redan finns tillgänglig på webbshoppen hos kvalitetsmagasinet Vänt i Häcken.

    Gilla

    • degerhamn2 skriver:

     Tack för tipset, Jernis. Jag har skaffat betan. Testar att söka i den, först på Sune Flisa, sen på kungen:

     ”Sune Flisa, härförare. Multimiljonär, god för 3,4 miljoner. Sambo med Lilavati Jha. Bostad: 16-rummare i Shimla/Indien. IQ: 212 (egen uppgift) Intressen: Pengar och narcissism. Avskyr: elakhet och dumhet. Favoritblomma: kaktus. Önskan: Att hela världen får fred, och att alla dumma människor blir snälla.”

     ”Carl XVI Gustaf, knug och slottsägare, kallas Tjabo i muntra vänners lag. Multimiljonär, god för 890 miljoner. Gift med Silvia. Bostäder: Totalt 498 rum. IQ: uppgift saknas. Intressen: Uppgift saknas. Avskyr: elakhet och dumhet. Favoritblomma: ingen uppgift. Önskan: Att hela världen får fred, och att alla dumma människor blir snälla.”

     Gilla

    • jernis skriver:

     Notera att betaversionen bara kan hantera Vänt i Häckens egen latrinjournalistik, vilket dock lär täcka de flestas behov alldenstund magasinets hela produktion därmed omfattas. Du lär klara dig mer än väl på dem om herrar Flisa och Bernadotte, ja till och med om du begränsar sökningen till ”Robinson-Sune”.

     Gilla

    • degerhamn2 skriver:

     Ja, nu jäklar börjar det hända stora saker… Vid sökning på ”Robinson-Sune” fick jag inte mindre än 1 345 087 träffar. De bör räcka som intressant läsning sommaren ut.

     Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: