ett fulare Öland

träddöden10

Tyvärr. Men därtill är jag nödd och tvungen. Jag har inlett ett större film- och fotoprojekt. Jag skriver tyvärr, eftersom det handlar om ”det allt fulare södra Öland” Orsaken är träddöden och vår oförmåga att ta ned och plantera nytt.

Jag insåg nämligen plötsligt – mitt i den färgsprakande juligrönskan – att man snabbt blir hemmablind och accepterar negativa förändringar utan att reflektera. Och jag såg mig omkring och blev förskräckt…

Många av de små skogarna och frodiga dungarna på ön är sig inte lika längre. De är fulare, ödsligare, dödare. De döda och döende träden är många fler än jag tidigare lagt märke till. I många tidigare helt friska områden lyser i dag också vita, grå och svarta träd mot gröna bakgrunder. Något bör göras.

träddöden

I David Attenboroughs teveprogram Klimatkrisen häromdagen framgick att jordens trädbestånd kommer att bli avgörande för vår planets framtid. Ett och annat dött träd fyller säkert många biologiska funktioner. Men finns skäl för att låta tusen och åter tusen döda träd stå kvar i stället för att ta ner och plantera nya, träd som när som helst kan blåsa omkull och slå ihjäl både folk och fä – och som ger associationer till pest och krig?

juliträd

Mitt projekt, som också inbegriper ett avslutande medborgarförslag, lägger inga biologiska aspekter på frågan, endast estetiska. Får förfulningen fortsätta – och dessutom expandera – kan den på sikt leda till minskande turism. Allt flera vita och svarta trädskelett gör ingen männ´ska glad. Vem vill resa hit för att beskåda ”en naturens kyrkogård”?

Det är alltså bara att beklaga, att film och foton av Ölands förfulning kommer småningom. Därtill är jag nödd och tvungen.

Tyvärr.

träddöden12

 


 

Märkt , ,

7 tankar om “ett fulare Öland

 1. Marianne Aourell skriver:

  Tack Staffan för att du tar upp detta ämne. Det är sorgligt att se, vad som mer är tråkigt och bör uppmärksammas är att man i Mörbylånga kommun sågar ner många grenar på friska träd för att de är i vägen för gräsklippare och snöröjning. Här finns ju varken mycket snö eller gräs. För några år sen kapade men många grenar på träden på Esplanaden i Mörbylånga sen stod där höga stammar med en grenruska högst upp. Värna om de friska träden. Marianne A

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Jag har länge tyckt att man har lite pippi på att såga ned friska träd på Öland. Medan de döda får stå kvar i eviga tider. Och så dessa fasansfullt fula högstubbar, som inte gör nån människa glad och som för lång tid lagrar den sjukdom trädet dött av. Man agerar tvärt emot forskaren Pia Backlunds tips: Såga ned HELA trädet, ta bort allt av det. Hamla ej! och så vidare…

   Anledningen till att jag tar upp ämnet i inlägg och kommande film, är just att ingenting händer. Jag misstänker att det inte finns nån som helst samordning, ingen kommunal plan, ingen idé om hur samspelet mellan privata och kommunala markägare ska organiseras – i samråd med forskarna. Dessutom tror jag att vi blivit hemmablinda; vi ser inte hur jävligt det faktiskt ser ut på många ställen.

   Att röja för att maskiner lättare ska komma fram får väl inräknas i kategorin ”mänsklighetens kardinalfel”. Att i alla sammanhang sätta människans bekvämlighet före naturens grundläggande krav för överlevnad blir sannolikt mänsklighetens undergång – även om det är en bit kvar dit… 😉

   Gilla

 2. Anonym skriver:

  Tack! Du gör ett jättebra jobb som åter visar på den tråkiga träddöden på södra Öland.
  Var där i somras och blev förfärad över alla döda trädkronor man ser mitt i det gröna sköna.
  Det är onaturligt och förfulande. Håller inte med ”Tony” att det skulle vara tilltalande på något enda vis. Ett kalt träd på vintern är ju något helt annat. Det kan vara mycket estetiskt.
  Men detta? Det är ju synliga sorgliga tecken på almsjuka. Träden får inte vatten och näring och dör. Men får märkligt nog stå kvar på många ställen. Dags att göra något för att minska spridningen av almsjukan och plussa på skönhetsfaktorn samtidigt. Kommun och markägare. Ta ner de döda träden för jösse namn!

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Kommande inlägg och filmer kommer visa att du har rätt. (Vad nu rätt är för nåt, ity var och en tycker som den vill.) 😉

   Jag tycker att det på många ställen ser ut som om naturen på Öland håller på att krokna och dö. Min avsikt med serien är att försöka påverka kommuner och myndigheter, men även privata markägare, att försöka enas om ett slags ”framtidsprogram för Ölands trädbestånd”. Som det nu är verkar ”ingen” göra nånting, sannolikt beroende på att ingen vet vad som ska göras. Här och var gör skapar man högstubbar av döda träd, exempelvis i allén mellan Albrunna och Södra Möckleby. Men varför gör man det? Enkät på kulturorganet visade att mycket få läsare uppskattar såna, och Pia Backlund, en av Sveriges bästa experter på almsjukan, sa under sitt föredrag i Smedby för flera år sen ungefär så här:

   * Såga inte i alm.
   * Hamla inte alm.
   * Spar inte delar av träd. Ta bort hela trädet.
   * Ta ned trädet så snart du upptäckt almsjukan – så tidigt som möjligt på året innan det blir vår. Under våren börjar nämligen almsplintborren att flyga – och sprida den svamp som orsakar almsjukan.
   * Lagra inte almved. Förflytta den inte.
   * Barka gärna färskt almvirke men elda upp barken.
   * Alla verktyg som används vid arbeten med alm måste desinficeras med T-sprit, eller ännu hellre brännas med gasol. Det gäller även om du inte ser tecken på almsjuka.

   Trots dessa expertråd sågar man ned halva träd, fäller under fel årstider, låter högstubbar stå kvar och kör iväg det kapade materialet så sjukdomen får vind i seglen på nya områden.

   Inlägget med Pia Backlund kan läsas här:
   https://alvarsamt.wordpress.com/2016/04/28/miljoner-trad-dor-i-svampsjukdomar/

   Jag kommer just från Västerstads almlund, där Länsstyrelsen meddelar på skylt att leden där är stängd på grund av risk för fallande träd. Vem vill få en 30 meter hög trädstam i skallen?

   Nej, något måste göras. Men vad? Mitt förra medborgarförslag om att söka EU-miljoner för almsjukebehandling (som man gjort på Gotland) avslogs – naturligtvis. Mitt kommande förslag ska dock bita bättre, eftersom hela problemet kanske måste lyftas till nationell nivå. Allt hänger på det mediala genomslaget. Det som ingen skriver om finns inte. Det som inte kan ses på bild och film finns inte heller. Så funkar världen i dag.

   Gilla

 3. Tony skriver:

  Fult? Njaaa. Har aldrig tyckt lövfällda träd varit fult. Tvärtom så framträder trädets grenverk,ofta likt en skulptur, som kan vara tilltalande på sitt vis. Det ligger många sv-bilder i mitt förråd med mycket kontrast som jag tycker är skitsnygga. Inget fult med dem alls.

  Tycker du missar poängen med det fula. Att det är döda träd i ett annars grönskande landskap. Träd som borde vara fulla av klorofyllstinna löv. Bilderna ser mer ut att vara tagna en snöfattig dag i slutet av november.
  Sertrotsdettaframmotflersv-bilderhälsningar/Tony

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Tycket du missar poängen. En stam eller en gren eller ett helt dött träd kan visst ha skönhetsvärden. Men när träd på träd på träd på träd dör ut och blir till skelett mot himlen är det svårare att påstå att det är vackert. För mig är det till och med rent omöjligt. Att du ser fram mot ytterligare svartvita inslag hedrar dig – men håll i dig! Det blir inga glassiga bilder/filmer för publikationer typ Ölandsjournalen och turistbroschyrer /Staffan

   Gilla

   • Tony skriver:

    Min poäng var tänkt att vara att jag inte förstod att träden var döda i dina bilder. Just pga sv-bilderna. En sak att texten säger att det är så. Självklart att det är fult med döda träd i mängder.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: