anfall kräver försvar

Länsstyrelsens-skylt_almlunden

Träddöd är inte lika med bara almdöd. Askdöden drar också åt snaran. Om tio år är 60 till 80 procent av asken borta, säger forskaren Pia Barklund på Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.

Sannolikt är alla almar i södra Sverige då döda (min uppfattning grundad på vad Pia Backlund sade i sitt föredrag i hembygdsgården i Smedby 2017). Alla almar har exempelvis dött i södra Storbritannien. Alla!

Ekdöden har härjat hos oss de senaste 30 åren. Granbarkborren anfaller ständigt granen, extra hårt just i år då skadorna uppskattas till 1 000 000 000 kronor, en summa som snabbt kan femdubblas vid ytterligare en het sommar. I dagens snabba klimatförändringar vet ingen vad som kan komma härnäst. Tallpest, granpolio, björkfeber, ensömnsjuka, ekdiabetes, bokkramp, oxelrabies, aspmalaria?

Ursäkta den frejdiga tonen, men faktum är att vi nästan ingenting vet om framtida invasioner. I stort sett varje år blir vi överraskade av biologiska nykomlingar: japanska ostron, svartmunnad smörbult, blomsterlupin, parkslide, ullhandskrabba, mårdhund, rödörad vattensköldpadda med flera med flera…

Nu behövs både lokala och nationella program för hur olika trädsjukdomar bör behandlas – och vilka träd som ska användas i återplanteringar. Vi hjälper afrikanska länder med planteringar, Vi-skogen är ett bra exempel. Men vad gör vi här hemma? Vad gör vi på Öland? Vad gör vi på södra Öland?

Allan von Kompost
ledarskribent

 


 

Märkt , ,

6 tankar om “anfall kräver försvar

 1. Tony skriver:

  Oavsett länsstyrelsens handläggningstid så är almen borta inom en snar framtid. En förlust som inte är helt lätt att ersätta. Se bara på dess storlek och vad jag förmodar höga ålder. Det kommer säkert att finnas kvar döda träd på sina ställen som med alla andra träd som dött.
  Man borde få fram en plan för utbyte av träden på strategiska platser, utmed bygator och alle’er m.m. Tänkte på Skånes pilalle’er men passar kanske inte på Öland. Så varför inte plantera lindar. Finns lindalle’er här och ni har ju ett lindreservat på norra Öland så det borde kunna gå. Inte så höga som almen kanske men kan på sikt fylla tomrummen som uppstått. Kanske dags att få tummen ur för beslutsfattarna och……beställa plantor. Bättre en planta i jorden än ingen alls.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Bra att du har idéer. Jag går och grunnar på projektets avslutning: Ett medborgarförslag som till och med kommunen kan finna intressant. Jag är född optimist.

   Gilla

 2. Tony skriver:

  Skickade för en stund sedan ett mejl till kommunen . Det finns ett område med parkslide i närområdet. Man vill ha bort björnlokan och har säkert gjort insatser mot den. Får se om de menar allvar med parksliden. Nu vet de att den finns där om de inte visste det innan. Verkar osannolikt då den funnits på platsen i årtionden. Har redan fått ett autosvar på mejlet så snart är den borta. Eller……

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Ibland dagdrömmer jag en aning för mycket. När jag läste din kommentar uppfattade jag först andemeningen som ”… så snart är den borta – Länsstyrelsen!”.

   Jag blev så glad att jag sprang ned i köket, öppnade en flaska champagne och drack mig hejdundrandes helglad. Årets härligaste nyhet! Livet kan börja! När min fru hittade mig med ”lyckliga 8.0 promille” och berättade sanningen sjönk livsglädjen som ett blylod mot botten… Ja, det var för bra för att vara sant; det borde jag ha förstått…

   Efter att i femton år haft intensiv kontakt med en Länsstyrelse, jag säger inte vilken, kan jag berätta att: Man kan besöka denna instans med årslånga mellanrum och finna bleka A och trötta B och sömniga C framför sina skärmar i samma positioner som vid besöket tre år tidigare och dessutom mötas av samma välkomnande hälsningsfras: ”Jag kan inte ta emot dej just nu eftersom jag har så mycket att göra.”

   Jag önskar dig oerhört mycket framgång med parkslideproblematiken. Oerhört mycket!

   Gilla

 3. Gerd Åstrand skriver:

  Länstyrelsen bidrar med sina krav och tröghet i handläggningstid till att träddöden har gått onödigt fort !

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: