Plus och minus

Klas Palmqvist på Östra Småland tillhör den journalisttyp som snart inte längre finns. Han utstrålar berättarglädje. Med kunskap berättar han lika gärna om fotbollslegendarer som om gator, hus och udda människor. I dag handlar hans uppslag om Nanny Larsén, född söder om Kalmar, sin tids mest hyllade operasångerska. Klas berättar det som farmor och morfar berättade för bara några decennier sedan, men som i dag bara berättas i teven, som streamat på nätet, på ”tuben” och i smartphonen. Ge nåt stort pris åt Klas – ett berättarpris!

Min tidning visar bilder på landshövding som klipper band, och kommunalråd i Kalmar som tar ett tafatt första spadtag för nytt fabriksbygge. Kan vi inte skrota dessa förlegade och urtrista jippon? Jag minns med förfäran då jag som reporter ställdes inför vägguppsatta invigningsspadar i kommunhus, ackompanjerade med självgoda texter om kommunalpolitiker som ingen människa mindes några år senare. Kommer vi framgent att stå på nåt länsmuséum och fascineras av en gammal spade som nåt kommunalråd hållit i – men knappt visste hur man använde?

Apropå pösande självgodhet… Kulturorganet har tidigare berättat om landets kanske sämsta bolag, IP-Only. Detta leksaksbolag har i dag pompös halvsidesannons om sin egen förträfflighet i dagens Östra Småland. På ett foto ser vi chic vd-brallis säga: _ _ _ som med allt kvalitetsarbete kan vi aldrig känna oss nöjda utan jobbar ständigt för att bli ännu bättre, och vi blir bättre för varje dag som går.”
Ja, är man i botten kan man bara bli bättre – eller gå under. Det säger naturlagarna. För övrigt är regeringens insatser för bredbandsutbyggnaden ett gigantiskt fiasko – med glesbygden som den ständiga förloraren – förstås.

Flera medier berättar att Hussam Salmans bolag kräver Mörbylånga kommun på 150 miljoner kronor. Orsak: Det blev inte som han trodde i Mörbylånga hamn. Jag har nu själv planer på att stämma kommunen på inte mindre än en miljard. Orsak: Cykelleden Fyr till fyr blev inte som jag trodde.

En man med grönmålat ansikte rör sig enligt Östra Småland i skogarna runt Saxnäs. Polisen letar efter honom och ber allmänheten ringa om han syns igen. Kulturorganet råder till försiktighet, Hulken är oerhört stark, men i grund och botten väldigt snäll.

Varm veckohelg!

önskar

Allan von Kompost
redaktionschef

 


 

2 tankar om “Plus och minus

  1. Klas Palmqvist skriver:

    Tack för de vänliga orden! Nu är Östra Småland nedlagd och webbplatsen nedsläckt. Men jag lägger ut en del av mina gamla texter på Torgetbloggen i stället: https://torgetbloggen.blogspot.com
    Bästa hälsningar
    /Klas Palmqvist

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: