Plus och minus

träddöden_kungens-villaOttenby_2Dött träd vid kungens villa i Ottenby.

Hur många träd är döende eller döda på Öland? Vart tionde eller vart tjugonde? Har de öländska kommunerna koll på läget, koll på utvecklingen, koll på framtida nödvändiga arbetsinsatser med fällning, transporter och eventuella inkomster från kraftvärmeverk? Tillåt mig tvivla.

Ödesfrågan blir småningom: Vem ska slutligen ta ansvar för den accelererande förfulningen av hela Öland? Och vem ska göra nåt åt den?

Mönsterås kommun har tillfälligt stoppat avgiften för fällning av döda eller döende träd på Oknö. ”Det är ett sätt att lösa den problematik som har uppstått där med döda träd”, säger Ann Petersson (C), ordförande i miljö- och byggnadsnämnden.

Stugföreningen på Oknö räknar med att det står minst 500 döda träd på ön. Det står att läsa i dagens Östra Småland.

Frågan återuppstår: Hur många döda träd står döda på Öland som är drygt 100 000 gånger större än Oknö (med reservation för min dåliga matematik)? 100 000? 500 000? En miljon? Och vem har någon som helst plan för vad vi ska göra med dem – nu eller i framtiden?

träddöden_kungens-villaOttenbySamma kungliga träd som ovan.

Östra Småland har i dag ingen Dagens siffra på sidan Släkt & Vänner. Inte heller något Dagens Tal. Att siffrorna inte räcker långt förstår vi, men av talen finns ju hur många som helst…

Dagens tal i kulturorganet är saxat ur anonym talsamling som tillskrivs en amerikansk psykolog. I ett av hennes tal påstår hon att det viktigaste här i livet är att bädda sin säng direkt efter uppstigandet. – Bäddningen får samma effekt som startskottet för en hundrameterslöpare. Dagen/loppet kan börja!

Somrigt veckoslut, önskar redaktionen!

Allan von Kompost
redaktionschef
Märkt

6 tankar om “Plus och minus

 1. Ser ut som om skarvar varit i farten. Men de kanske inte utgör problem hos er på samma sätt som hos oss i södra Finland.

  Gilla

 2. Tony skriver:

  Vad stod det mer om ”träddöden” på Oknö? Illustrerades med en bild på en liten torr tall vad jag kan se. Surfar man runt på vägen runt Oknö så är det i princip tall och björk som växer där.Almarna lyser med sin frånvaro. Så jag tror inte det är almsjukan det gäller utan att det är torkan som ställt till det. Tråkigt i och för sig men inte alls i samma omfattning vad det gäller almar som solitärer eller alléer på Öland.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Tror inte det stod nåt om vilka slags träd som dött på Oknö, eller vad de dött av. För Ölands del spelar det inte så stor roll i mina ögon. Döda träd är döda träd och blir de för många blir intrycket dödtrist – om uttrycket tillåts. Vad som sen händer biologiskt har jag ingen aning om.

   En sällan framförd aspekt är brandrisken. Till för bara några dagar sen var den mycket stor på södra Öland. Det är lätt att förstå hur elden skulle få fart i skogar av snustorra döträd…

   Gilla

   • Tony skriver:

    Brandrisk ja. Har det varit några större bränder på Öland. Alvaret t.ex.
    Vad det gäller Oknö fick jag intrycket att det var utsatta träd som strukit med av torka. Som inte är något ovanligt. Oftast brukar naturen få ta hand om det utan andra åtgärder. Av alla trädslag.
    Naturligtvis är almdöden framträdande på ett annat sätt. Hör väl till de större träden på Öland. Är de sen planterade som solitärer är det bara att förnya.
    Tanken slog mig om alla granar skulle försvinna i Småland.

    Gilla

    • degerhamn2 skriver:

     Man kan säga så här: Naturen fixar allt. Det har den alltid gjort och kommer alltid att göra. Men i och med att människan ”lägger sig i” sker rubbningar. Torkan och träddöden är bara några exempel. Vi kommer framgent att få se många andra – helt nya – resultat av vår livsföring och bekvämlighet.

     Mitt engagemang rör främst ”fulheten”. Kolla in – exempelvis – centrum av Södra Möckleby i dag! Man kan tro att pesten har slagit till. Visa centrum i glassiga turistbroschyrer och kolla in effekten…

     Märkligt att så få reagerar…

     Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: