bokstaven

Gammelmediet Östra Småland skriver i dag om siffran 29. Man gör det genom att berätta om den namibiske politikern Sam Nujomas krokiga väg till makten.

I Wikipedia och andra kunskapsbanker är dock inte 29 en siffra utan ett tal, bildat av siffrorna 2 och 9. Men i Östra Småland vet man bäst och med envishet och pedagogisk lomhördhet trummar man ut sina missuppfattningar i ämnen som brukar ingå i begreppet ”grundkunskaper”, alternativt ”allmänbildning”. Det är på grund av slika pedagogiska grepp som exempelvis polisen numera aldrig får en siffra eller bok stav rätt då den ska sär skriva bok stäver i rapporter till sjuk vård och myndig heter.

”29 är det naturliga talet som följer 28 och som följs av 30.” Det kan vi läsa i Wikipedia. I svenska akademins ordlista är siffra: ”tecken för ngt av de nio första hel­talen eller noll”.

Men i gammelmediet Östra Småland är och förblir 29 en siffra. Tidningen framhärdar i sin tro att alla tal är siffror, och inte tal sammansatta av siffror.

Kulturorganet fortsätter därför sin folkbildningsserie BOKSTAVEN, i vilken vi skapar bokstäver av ord – som med tidningen Östra Smålands logik – faktiskt är bokstäver.

För var dag som går inser redaktionen allt mer riktigheten i den gamla devisen ”Det är osant. Det stod i tidningen.”

BOKSTAVEN
Versaillesfreden

… var det fredsavtal som slöts efter första världskriget mellan västmakterna och Tyskland. Mona Lisa, målningen alltså, var en gång i Versaille. Hon hamnade först i slottet i Fontainebleau och därefter i slottet i Versailles, där senare Versaillesfreden slöts. Boken Vägen till Versailles – Angélique av Sergeanne Golon kom ut 1992. Den är på 318 sidor. Sångerskan Vanessa Paradis gav 2010 ut albumet Une nuit à Versailles, inspelat på slottet Versailles under hennes Concert Acoustique–turné. Fredsavtalet i Versailles undertecknades 28 juni 1919, på dagen fem år efter skotten i Sarajevo. Skotten är bestämd form singularis av substantivet skotte (person från Skottland).

Nästa BOKSTAVEN handlar om bokstaven plastikkirurgi.

Laurha Porthin von Weshenstråhle
redaktör för BOKSTAVEN

 

2 tankar om “bokstaven

 1. degerhamn2 skriver:

  Vi tar upp förslaget på morgondagens morgonbön. Det ser redan nu ut att vinna totalt bifall. Allan von Kompost blev alldeles till sig…

  Sune Flisa
  chefredaktör

  Gilla

 2. jernis skriver:

  I konsekvensens namn föreslår jag att Östra Småland hädanefter betecknas som en socialdemokratisk morgonnotis.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: