Årets ölandsby

Mörbylånga blev Årets Ölandsby. Orsakerna lär enligt Östra Småland vara ”vårt lands bördigaste jordbruksområde, en välmående bygd, stolt konsttradition och rikt föreningsliv”.

Det är märkligt vad man kan måla med vackra ord. Byn har länge gått kräftgång, berövats Systembolag, alla banker har flytt, liksom Konsum.

Dessutom har byns bostadsbolag infört ett parkeringssystem så vansinnigt att det uppmärksammats i hela landet. Om detta säger inte kommunen pip, och ingen kan förklara hur det blivit till. Nu gör alvarsamt2 en film om det spektakulära eländet… Ambitionen/målet är ”Filmfestivalen i Cannes”!

Sanningen måste fram…


 

Märkt , , ,

4 tankar om “Årets ölandsby

 1. KristinaF. skriver:

  Bra Staffan! Också jag hajade till när Mörbylånga utsågs. Jag åker sällan dit. Ett samhälle helt utan själ. Den skulle kunna vara så fin med sitt läge vid havet och en del vackra hus. Men något fattas, helt klart.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Du skriver det jag tänker: Ett samhälle utan själ.

   När man går på de ödsliga gatorna i byn kan man få för sig att den är rensad på liv med en ren atombomb. Mina långsamma promenader genom ödebyn har jag berättat om här…

   https://alvarsamt.wordpress.com/?s=M%C3%B6rbyl%C3%A5ngapromenad

   Dråpslaget kom när Systemet flyttades till Färjestaden. Det vet alla, inklusive beslutsansvariga. Men rigida regelsystem sätter P för pilsnerinköp i både Mörbylånga och Färjestaden. Men så ska det vara, vi lever trots allt i Grönköping! 😉

   Gilla

   • Tony skriver:

    Men Grönköping är väl hittepå ,tror jag, till skillnad från dagens verklighet. Håller med KristinaF om själlöshet. Det sista försvann med sockerbruket. Kvar finns de grå resterna av en köping som inte riktigt hämtat sig efter att Systemet flyttade från torget. En verksamhet som fungerade året runt. Osså Ica och tappen föståss. Finns det något annat/ nytt i M. som sticker ut, och lockar ut såväl Mörbylångabo som gäst?

    Gilla

    • degerhamn2 skriver:

     Har nu tänkt på din fråga i 38 minuter… Men kommer inte på nåt som sticker ut eller lockar… Tja, det skulle väl vara att… Nä, jag måste tänka vidare…

     Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: