dagens ölandsbild

Rastplats-AlbrunnaRastplats Albrunna i svag septembersol. Bilden tagen med GoPro actionkamera.


 

Märkt

2 tankar om “dagens ölandsbild

 1. Tony skriver:

  Om du inte har skrotat dina andra kameror helt kunde det vara intressant att se hur G.P. matchar någon/ några av dessa när det gäller stilla bilder. Ser ” lite luddigt” ut i hörnen om man drar upp bilden i storlek. Kanske inte bara i hörnen? Och gör det någon skillnad mellan formaten? Tri-x125/8utanskuggorhälsningar/ Tony

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Rent generellt om denna bild kan sägas att motljuset var ”förödande”. Jag blev tvungen att i bildbehandlingen minska exponeringen i de två överhörnen med mer än lämpligt, kanske två bländarsteg (jag tycker gränsen går vid ett bländarsteg vid JPG-bilder). Detta skapar ”dis” och brus – som jag inte tog mig tid att minimera.

   Om jag fortsätter rent generellt kan sägas att en systemkamera självklart har massor av teknisk överlägsenhet jämförd med en pytteliten actionkamera. Men den senare har en egenskap som slår alla andra: Man tar den med sig – tack vare formatet.

   Jag börjar också alltmer fråga mig varför de tekniska värdena ska tillmätas så stort värde inom stillbildsfotografin. Viktigast är känslan. Och den kan man – eventuellt – bara fånga om man har kameran med sig.

   https://audiogold.co.uk/product/canon-dial-35/
   Minns du Canon Dial 35, den fjädermotordrivna halvformatssmällan som lanserades nån gång för hundra år sen? Den kostade bara ”billigt” och var en enkel men ”föresintidkamera”. En fotograf, som jag nu inte minns namnet på, använde denna för en lång och omfattande reportageserie, som jag också glömt. 😉 När jag såg den var det första gången jag tänkte ”fotografen är mycket viktigare än kameran”.

   Får se om jag hinner jämföra… Tiden rullar; livet är kort…

   soliga i Ölandsmulet!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: