Sanningssägaren Donald Trump

Det är med blytungt hjärta jag tvingas konstatera att Donald Trump har rätt i sin kritik av gammelmedierna. De för många gånger – medvetet – ut lögner och felaktigheter till sina läsare/lyssnare.

Alla normalbildade vet att vi i Sverige använder blott tio siffror. 0 (noll), 1, 2 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9. Med hjälp av dessa siffror bildar vi tal. Ett tal kan vara 11 eller 2 457 678. Mot detta vetande publicerar nu åter gammelmediet Östra Småland nya, felaktiga ”siffror”, i går SIFFRAN 175 på sin sida Släkt & Vänner.

Östra Småland FORTSÄTTER alltså felinformeringen, sannolikt för att det kostar kosing att göra om och göra rätt. Pengarna går före korrekta fakta. Trovärdigheten sjunker.

Angående SIFFRAN skriver chefredaktören Gunilla Persson i ett mejl till kulturorganet den 3 september:

”Det är en `artikelmall´ som någon formgivare hittat på för att få ett annorlunda moment på sidan. Just den spalten, med innehåll och ”siffrorna”, köper vi av TT, som levererar den till massor av landsortstidningar.

Ditt påpekande föranleder mig att ta kontakt med TT och ifrågasätta ”siffran”.

Att någon sekunda formgivare har ”hittat på” denna artikelmall är en sak. Obildade dumskallar finns överallt. Det iögonenfallande är att ”massor av landsortstidningar” med TT:s hjälp sprider felaktigheten ut över landet, till våra barn, till våra lärare – som nu med ännu större kraft måste hävda att vi blott använder tio siffror – hur ofta Östra Småland och andra gammelmedier än hävdar att vi använder ”i stort sett hur många siffror som helst”. Största siffran jag hittills sett dem berätta om är SIFFRAN 10 000.

Gammelmedierna tar sig alltså den till synes självklara friheten att publicera felaktigheter som de själva är medvetna om. Såna grepp ger president Trump och andra yrkeslögnare ytterligare luft under vingarna. Medvetet publicerade felaktigheter är fel hur man än vrider på kuttingen.

Att vi trots allt ”förstår vad Östra Småland menar” är ingen ursäkt. Skadan med förstår vad dom menar-felaktigheter beskrevs på ett utomordentligt sätt av signaturen jernis i en tidigare kommentar på alvarsamt2:

Förstår vad dom menar-attityden är oförsvarlig. Ord symboliserar begrepp som formar och styr våra tankar. Även i tankarna låter vi begreppen symboliseras av orden. Den som lärt sig skilja på två (av olika ord symboliserade) begrepp som ligger nära i betydelse har oftast inga svårigheter ”att förstå vad dom menar” när sammanblandning sker. För kommande generationer riskerar dock begreppen att glida in i varandra om oskicket får fäste. Såväl språket som tankarna blir då fattigare.

Vilken blir nästa medvetet publicerade felaktighet? Att alfabetet innehåller fjorton miljoner bokstäver? Att Elvis lever på socialbidrag i Kinnekulle? Att Vattenfall satsar på byxgas?

* * *

I natt genomled jag en svår mardröm. Tidningen Sanningen introducerade en ny sida med rubriken Kortfakta om allt. Där påstod man, bland mycket annat, att det i Sveriges regering sitter 987 092 ministrar – och att alla är från Angola! Man påstod också att glass tillverkas av grusade förhoppningar.

Jag skrev till tidningen och frågade om ledningen fått hjärnsläpp. Svaret kom snabbt:

”Siffran 987 092 och fakta om glasstillverkning ingår i en artikelmall som en kreativ formgivare rullar ut för att få ett annorlunda moment på sidan. Visst är det både överraskande och fyndigt, för att inte säga genialt!? `Kortfakta om Allt´ köper vi av bolaget Sverigefakta, som rullar ut glassigt layoutade lögner och felaktigheter till massor av landsortstidningar, som liksom vi älskar coola snedsteg, fräcka skamgrepp och häftiga moment.”

Det har sällan varit så skönt att vakna som denna morgon.

SuneFlisa
Sune Flisa
chefredaktör

PS.
Den 30 september skriver Östra Småland om SIFFRAN 15.
Den 1 oktober skriver Östra Småland om SIFFRAN 130.
Den 2 oktober skriver Östra Småland om SIFFRAN 62.
Den 3 oktober skriver Östra Småland om SIFFRAN 40.
Den 4 oktober skriver Östra Småland om SIFFRAN 29.


 

Märkt , ,

3 tankar om “Sanningssägaren Donald Trump

 1. […] Minnesgoda läsare minns att Östrans chefredaktör Gunilla Persson svarade på kulturorganets mejl och påstod att vi visserligen hade rätt men att felet var TT:s – de som gjort sidan. Med detta nöjde sig Gunilla Persson. SIFFRAN har därefter återkommit dag efter dag. […]

  Gilla

 2. Ronald Ljung skriver:

  Hej Sune Flisa
  Jag ber dig hälsa din chefredaktör och tacka för intressant och roande läsning, även för den som är helt obekant med vad som utspelar sig på södra Öland.
  Dock har jag inte lyckats förstå om ditt eget flitiga bruk av begreppet gammelmedia och fake news – ffa i samband med kritik mot Östra Småland – skall tolkas som allvarligt menad kritik även av andra gammelmedia.
  Om det i stället handlar om satir vill jag i all ödmjukhet fråga om du ser några problem med risken att budskapet kan tas på dödligt allvar och bidra till att minska det redan låga förtroendet för de få återstående media där sanningen i någon mån omhuldas?

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Tack för fin och vänlig kommentar. Det är roligt att driva med både folk, företeelser och medier som tar sig själva på blodigt allvar. Minns alla gravallvarliga medieanalytiker som ständigt försvarar sina egna revir och kritiserar andra. Deras ärofyllda uppgift är att bli trovärdiga, men många av dem har en lång väg dit att vandra. Kulturorganet går dock rakt på sanningens kärna; vi vet inte ens vad ordet omvägar betyder.

   Om kulturorganets satir tas på allvar av läsarna ser jag en mörk framtid för mänskligheten. Skulle det dessutom vara kulturorganets uppgift att hjälpa gammelmedierna att bygga upp sitt svaga förtroende genom att lägga munkavel på oss själva, ter sig mänsklighetens framtid rent av omöjlig.

   Våra krav för en lyckligare mänsklighet är ytterst modesta. Vi kräver inte mer än kungens avgång och monarkins upphörande. Vi kräver också stängning av svenska kyrkan och Länsstyrelserna, ny projektledning för Fyr till fyr-leden samt omedelbart upphörande för Statens Fastighetsverk och Riksantikvarieämbetet. Det kallar vi ytterst försynta äskanden, som vi genom hårt och ärligt arbete inom kort kommer att få realiserade.

   Du behöver alltså inte på något sätt vara orolig för nationens säkerhet så länge jag sitter kvar som chefredaktör på landets enda genuint människovänliga kulturorgan, alvarsamt2.

   med utmärkt högaktning

   Sune Flisa
   chefredaktör

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: