räddaren i nöden

Larsson-pustar-utRobert ”Robban” Larsson pustar ut efter en lyckad städning på Rauka Puckar AB på Gotland. Nu har han dinglat ned från den ljusblå himmelen och landat på lilla Öland. Kulturorganet bockar och niger och säger Happy landing!

Ett helt län håller andan. Går vi mot undergången eller finns en framtid? Ska vi drunkna i problem eller finns flytvästar till alla? Är vår och länets förlisning för långt gången för att kunna avstyras?

All denna svartsyn, alla dessa frågor är helt onödiga, menar medarbetarna vid Lantbrukarnas Vetemjöl Fabriks AB i Slaskamåla på södra Öland.

– Robert ”Robban” Larsson har nämligen tackat ja till det erbjudna jobbet som lokalvårdare hos oss, säger en glädjestrålande Maritaha Klen Bornebu till kulturorganets utsända. Maritaha är vice ordförande i den lokala fackföreningen Lyckans ostar. Hon har numera endast solsken i blick.

– Sen vi fick budskapet att Robban är på väg hit har livet varit en enda lång dans på rosor till glada flöjttoner. Bolaget är räddat! Och länet! Robbans kunskaper är astronomiska och jag har hört av cheferna på hans tidigare arbetsplats Rauka Puckar AB på Gotland att han är rent gudomligt skicklig. Grundlig. Säker. Snabb i tanken. Som kvicksilver i jobbet. Som blixten på budcykeln. Ruckar gökuret sekundsnabbt. Han är snabbare än ljuset. En underbar far till sina sju barn Tintus 12, Loke 11, Esmaralda 10, Drew 9, Kneip 8, Lysandra 7 och Kjell-Elvis 6. Att han dessutom kan dansa twist och är en skicklig svampkännare gör det goda ännu godare, om du förstår vad jag menar, säger Maritaha Klen Bornebu och slår glädjestrålande ut med armarna.

– Världen är åter lycklig! skriker hon och arbetskamraterna, vita i ansiktena vid sina tröskande mjölkvarnar instämmer i kör: Ja, världen är åter lycklig! Da capo! Ja, världen är åter lycklig!

Och vd Anders ”Vetemjölet” von Richert Blomgren vid Lantbrukarnas Vetemjöl Fabriks AB i Slaskamåla instämmer.

– Jag känner mej helt trygg i denna rekrytering. Maken till lokalvårdare finns inte. Larssons grepp om sopborsten talar sitt tydliga språk: Full fart framåt! Se bara hur han använder urvridaren! Ett varv på veven så är den blötaste trasa lika torr som en topptjänsteman på Nejmyndigheten. Jag saknar ord för hans kunskaper, hans driv och ständiga ambition att lära mera, att jämt och ständigt försöka förbättra för allas vårt bästa. Det Larsson rullar in kan ingen annan rulla ut!

Larsson-pustar-ut2Robert ”Robban” Larsson under en städinspektion på sin nya arbetsplats. Lägg märke till falkblicken; inte ett dammkorn kommer undan. Här bland kvarnarna på Lantbrukarnas Vetemjöl Fabriks AB i Slaskamåla ska det snart vara så rent att vitt vetemjöl kommer att se svart ut, berättade Robert ”Robban” Larsson under dagens välbesökta presskonferens i Slaskamålas Folkets hus.

Robert ”Robban” Larsson själv är lugn, förväntansfull och otålig som ett fullblod inför start att blåsa liv i sin nya livsuppgift.

– Jag blev ju kallad hit och en kallelse säger man inte nej till i första taget. Jag är ödmjuk inför den oerhört intressanta uppgiften. På Rauka Puckar AB sopade jag fram en oslagbar arbetsmoral, ordning och reda, löning på fredag och rent hus i vartenda hörn. Det uppskattades där och det kommer att uppskattas även här. Jag känner mej trygg i min nya befattning.

Vad blir då svårast framöver?

– Tja, säger Robert ”Robban” Larsson och ler. Ingenting är egentligen svårt här i livet. Se bara på Zlatan. Inte tycker han att nåt är svårt. Varför ska man tycka det när allt är så lätt. Fram med dammvippan, bara! Låt toalettborsten gå varm! Låt swepmoppen Duo göra rent hus! Väj inte för något! För golvrakan i raka linjer! Jobbar man så blir allting biff, som vi säger i branschen.

Leni Jönsson Wackander-Kviqk
Text: Leni Jönsson Wackander-Kviqk
SuneFlisa
Foto: Sune Flisa

 

Märkt , , ,

6 tankar om “räddaren i nöden

 1. Tony skriver:

  Halleluja. Hade förväntat mig lite vassare frågor från kulturorganets utsända. Det vet väl alla hur det är med lokalvårdare. Kollar man finns det väl ingen som inte sopat lite skit under mattan.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Sopat lite skit under mattan…? Inte Robban, inte! Nä, du. Landshövdingskan är gudinna. Robban är gud. Allt växlar, ungefär som vädret. Det gäller att känna efter hur vindarna blåser – som man gör i gammelmedierna. Vi väntar nu på tredje – eller är det fjärde? – artikeln i Östra Småland om landshövdingskan, som ännu inte har svarat på Sunes ytterst sympatiska mejl…

   Gilla

 2. jernis skriver:

  Ja jävlar vilken grabb, bygden är räddad! Ryktet om Robbans häpnadsväckande förmåga att fokusera brett, höja ribban, marinera frågan, ta pucken, orkestrera det optimala domänflödet och jobba på volley här och nu har sen länge nått Gävle! Lägg därtill en sannskyldig mästare av guds nåde på urvridning, ständigt klockrent som det blir med Robban vid skaftet!

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Så här mellan dig och mig kan avslöjas att Robban sen lång tid tillbaka tillhört de lyckliga i gänget ”Sunes pojkar”, alltså den av Sune utvalda grupp ”som på sikt ska förändra samhället/världen (varav avskaffandet av monarkin bara är en liten pusselbit. Betydligt större grepp är på g).

   Robban och hans kollegor har länge drillats på den finaste curlingbanan i Shimla. – Lär ni er inte sopa här har ni sopat bort alla era chanser, brukar Sune inleda varje träningspass. Därpå tar han fram ridspöet…

   Gilla

 3. Tony skriver:

  Ser ut att vara tunga stadiga grejer att kånka på för honom. Verkar inte vara städredskap direkt. AGFA- skylten i bakgrunden är väl borta nu?

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Jo då, det är städgrunkor. Larsson samlar på gamla såna – och till och med använder dem. – Dom är ofta bättre än den skit man gör i dag, säger han. Vad gäller Agfa-skylten kan sägas att den nu är bortstädad. Liksom mycket annat. Rent hus gäller.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: