den godaste svampen

stolt_fjällskivling_04Plötsligt stod de där, de stolta fjällskivlingarna. Ett tiotal i två grupper, stora men kanske aningen för gamla för stekpannan. Denna art har mörka fjäll på ljus botten. Förväxlingsbara flugsvampar har ljusa fjäll på mörk botten. Det finns också en rodnande fjällskivling. Plocka inte den.

stolt_fjällskivlingVisst är den vacker i sin fulländade symmetri. Den stolta fjällskivlingen gillar kalkrika marker, och torde därför tycka om Öland. Jag har ätit de flesta ätbara svampar som finns i våra svenska marker, och den stolta fjällskivlingen håller jag som ”den absolut godaste”, även om blandsvamp brukar bli ännu godare.

stolt_fjällskivling_03Här är ett recept för största tänkbara njutning. En kamrat och jag körde en gång vilse på sjön och hamnade på ö i havsbandet utan mat. Vi hittade en(!) sån här. Den stekte vi i vårt trangiakök och åt under ödesmättad tystnad. Den mättade bra och blev en smaksensation. Vi gav den 6 poäng av 5 möjliga.

stolt_fjällskivling_01En märklig skapelse med små bergkedjor på hatten. I mitten på hatten ser vi tendenser till den typiska kupning denna svamp brukar ha.


 

Märkt ,

6 tankar om “den godaste svampen

 1. Tony skriver:

  Taskig tajming om de var för gamla för stekpannan. Själv har jag platsbrist efter fjolårets skörd av Finluden stensopp. 130 kg sammanlagt. Det blev till att bygga en torkanläggning med nät och kupevärmare för att ta hand om allt.Speciellt som den inte var angripen av insekter likt den vanliga Stensoppen brukar vara. Även stora exemplar????
  Årets enda svampskörd kom under en golfrunda. En 3,5 kg tung Blomkålssvamp.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   130 kilo! Det var det värsta. Imponerande. Nu måste kulturorganet rycka ut med snabbaste reportagebilen med Sune Blyfot vid ratten…

   Ser att finluden stensopp är femstjärnig… Är den en av dina favoriter?

   Gilla

   • Tony skriver:

    Torkad har den blivit det. Jag hittade den endast 400 meter från hemmet . Som smaksättare i såser, gratänger m.m. Minst en halvtimma i kastrullen, gärna mer.
    Stekt blandar jag den med andra svampar.

    Det var en konstig upplevelse att dra ett snitt över hatten på svamparna under plockningen och konstatera inga som helst larvangrepp varken på hatt eller fot.
    Har inte hittat den tidigare så det gäller att passa på.

    Gilla

    • degerhamn2 skriver:

     Helt oskadade svampar är rätt så ovanliga. Det finns många hungriga djur därute i naturen.

     Det där med halvtimme i kastrullen är intressant. Jag har alltid hävdat att svamp blir godare ju längre man steker den. Numera låter jag den ligga och bli godare en timme eller så…

     130 kilo imponerar fortfarande…

     Gilla

 2. jernis skriver:

  Härom är jag helt enig, se https://jernis.blog/2009/08/30/stolta-svamp/. Triggervarning: mina bilder, till skillnad från redaktörens, ger den så oerhört vackra, stolta och utsökta skogspresidenten inte alls den rättvisa den förtjänar.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Vad festligt. Du håller dem också högt. Du har god smak! 😉
   Det ser ut som om du kryper ihop inför ett tigersprång mot de ljuvliga svamparna – i en så kallad ”överrumplingsmanöver”.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: