att ljuga så man tror sig själv

Ölands Kommunalförbund ändrar inte skrivningen på sin hemsida om projektet Fyr till fyr. Trots omfattande kritik från kulturorganet och Nejmyndighetens nej för ledens sträckning mellan Skärlöv och Solberga påstår man att runt tre mil cykelled ska färdigställas under de cirka 60 dagar som återstår av året. Ilko Corkovic ringde mig och sa att texten skulle ändras. Men icke. Man ids inte. Man vill inte. Det får stå som det gör. Fel ska framstå som rätt. Makten visar här upp sin sämsta sida. Vem kan framgent tro på ett enda ord som står på Ölands Kommunalförbunds hemsida?

För att visa hur detta kommunalförbund förvränger verkligheten cyklade vi tidigare sträckan Ås-Grönhögen. Denna cykeltur går att se som film, Staffan tycker – del 1.

I går hojade vi tänkta leden Skärlöv-Ås. Denna rulle blir mycket lång. Du kan snart se den här på kulturorganet. Titeln är logisk: Staffan tycker – del 2. Men vi har tvingats lägga till en undertitel: Lögnens väg.

Alla gör vi fel ibland. Det viktiga är hur vi då beter oss. Antingen försöker vi förvandla fel till rätt. Eller så gör vi som Ölands Kommunalförbund: Låter felet stå kvar – för att allt ska se bättre ut än det i verkligheten är.

Ännu värre är att vissa människor tror att allt som är skrivet av ”maktens värld” är sant och riktigt. Det lärde oss en viss herr Trump.


 

4 tankar om “att ljuga så man tror sig själv

 1. Tony skriver:

  Kopierat; Följande sträckor återstår att färdigställa under 2019.

  Jag tycker det är att gå händelserna i förväg och kalla det för en lögn. Påståendet är väl ändå korrekt i sak vad gäller omfattningen och tidsaspekten. Än så länge i teorin visserligen. Att det blir svårt att färdigställa leden under 2019 har alvarsamt2 säkert rätt i. Nu skriver man inte att det ska färdigställas, eller bör färdigställas, eller kommer att färdigställas under 2019. Även om det är underförstått att hela projektet gäller 2012- 2019.
  Visst kan man komplettera lägesbeskrivningen med att man troligtvis inte kommer att färdigställa leden under 2019. Det ändrar ändå inte sanningshalten i ordinarie påstående.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Jag uppskattar mothugg. Men din kommentar förvånar en smula. Språkliga hårklyverier är i och för sig intressanta men här handlar det om ett projekt om 100 miljoner kronor som riskerar att haverera på södra ön. Eller har det redan havererat? Sanningen ligger i betraktarens öga.

   Att färdigställa betyder att göra färdigt. Synonymer är slutföra, göra klart.

   Man kan med subtila språkliga grepp förvandla svart till vitt, försköna och förhärliga. Det gör man på Ölands Kommunals hemsida. Alla vet – inklusive Ölands Kommunalförbund – att östra sidan är förlorad, åtminstone temporärt. Man vet också att man gått på en mina i Albrunna och att ”muren” är en stötesten – för att uttrycka sig extremt milt. Man vet också att det saknas stålar. Jag har mejl från ledningen där det berättas att bygget i öster kommer att kräva tid av 2020. Trots det ger man intryck av att hela leden mellan Albrunna och Skärlöv blir FÄRDIGSTÄLLD detta år. Den som har följt projektets snigelframfart ler i mjugg. Vi talar om sträckor på många mil.

   Det minsta man kan begära är att förbundet berättar sanningen för invånarna i de två kommunerna som ingår i projektet, de människor som genom skatter har bidragit till dess förverkligande. Det är inte att begära för mycket då man som kulturorganet kräver att förbundet ÄNDRAR den text som är så uppenbart missvisande. Varför skriver man inte på hemsidan det man skriver till mig, att jobbet kommer att kräva fortsättning 2020?

   En modest uppskattning – med tanke på hur projektet hittills har skötts – är väl att det kommer att dra ut ännu mycket längre i tid än till 2020 – om det nånsin blir färdigt…

   Gilla

   • Tony skriver:

    Jag ser det inte alls som hårklyverier. Meningen beskriver i väldigt grova drag dagsläget för leden när den skrevs.Utan att ha koll på när under 2019 formuleringen publicerades på hemsidan är den ju fortfarande aktuell. Då som nu. Tror inte det spelar så stor roll om man ändrar texten eller ej. Uppdatering javisst, men en datering av sidor/ information generellt vore önskvärt.

    Värre är väl att man tappat kontrollen över projektet. Såväl sträckningen som ekonomiskt. Om man nu har haft kontroll ngn gång. Ett litet haveri är det nog efter Nejmyndighetens besked. Vill se mer av kommunikation, redovisning, transparens och krav från berörda parter. Det är nästan att man får IP-Only i tankarna.

    Om nu leden ändå blir färdig får man hoppas på att turisterna finner den intressant.
    Den och det som finns utmed den. Annars…

    Gilla

    • degerhamn2 skriver:

     Texten på ÖK:s hemsida lyder:
     Följande sträckor återstår att färdigställa under 2019:
     Södra slingan: Albrunna – Grönhögen, Grönhögen – Ås vandrarhem,
     Ås vandrarhem – Torngård samt Torngård – Skärlöv.

     Nu blir det språkligt hårklyveri på högsta nivå. Det betyder i mina ögon att ”under innevarande år ska dessa sträckor färdigställas”.

     Tar du däremot bort ordet ”under” och talet ”2019” ur texten går den i bättre takt med verkligheten. Då hålls alla dörrar öppna för att dessa sträckor bli klara 2019, 2067 eller 2098:
     Följande sträckor återstår att färdigställa:
     Södra slingan: Albrunna – Grönhögen, Grönhögen – Ås vandrarhem,
     Ås vandrarhem – Torngård samt Torngård – Skärlöv.

     Om man vill lik förbaskat vill ha kvar talet ”2019” skulle man – trots allt – kunna bli tydlig genom att skriva:
     2019 konstaterar vi att följande sträckor återstår att färdigställa:
     Södra slingan: Albrunna – Grönhögen, Grönhögen – Ås vandrarhem,
     Ås vandrarhem – Torngård samt Torngård – Skärlöv.

     Detta om detta. Värre är naturligtvis det du skriver om ”tappad kontroll över projektet”… Jag menar att det här projektet är guld värt för alla ölänningar, men att det är misskött från början och nu på väg mot att – som du skriver – leda tankarna mot IP-Only.

     Men värre kan bli ännu värre. Det värsta är politikernas totala ointresse och totala kravlöshet gentemot projektledningen, sannolikt grundat i begreppet okunskap. Jag fruktar också att det är ett så kallat gubbprojekt, bestående av idel män som tror sig kunna svinga en hacka, läsa en planritning och skilja mellan EU-grus och gungsand. Detta projekt – om något! – skulle troligen ha mått mycket bättre av många inblandade kvinnor, på alla nivåer, i alla sammanhang. Exempelvis kräver samtal med markägare social kompetens och mänsklig fingertoppskänsla.

     Det ena ger det andra… Vi började diskutera en liten texts betydelse… Jag vill – som ofta numera – sluta med att poängtera att människorna i detta projekt är ANSVARIGA för hur 100 miljoner skattekronor används på bästa sätt – för de boende på Öland! Kanske skulle denna enorma summa ha satsats på nåt helt annat? Vi får snart svaret…

     Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: