hur länge till ska 52,3 kallas siffra?

Återkommande läsare av kulturorganet vet att vi länge har lagt kraft bakom försöken att få bort den felaktiga rubriken SIFFRAN från tidningen Östra Smålands sida SLÄKT & VÄNNER.

Anledningen är enkel. I svenska språket använder vi bara tio siffror, noll till 9. Men Östran publicerar dag efter dag den ena ”nya siffran” efter den andra. Man har haft siffran 10 000, siffran 13,9 och i dag rullar man in den helt nytillverkade siffran 52,3.

Minnesgoda läsare minns att Östrans chefredaktör Gunilla Persson svarade på kulturorganets mejl och påstod att vi visserligen hade rätt men att felet var TT:s – de som gjort sidan. Med detta nöjde sig Gunilla Persson. SIFFRAN har därefter återkommit dag efter dag.

Så här svarade Gunilla Persson på vårt mejl om SIFFRAN den 3 september:

”Det är en `artikelmall´ som någon formgivare hittat på för att få ett annorlunda moment på sidan. Just den spalten, med innehåll och ”siffrorna”, köper vi av TT, som levererar den till massor av landsortstidningar.

Ditt påpekande föranleder mig att ta kontakt med TT och ifrågasätta ”siffran”.

* * * 

I dag mejlade vi åter TT för att få deras version av det fel som Östran publicerar efter dag efter dag i en tidning som läses av människor som ska lära sig språk och fakta: barn, ungdomar, invandrare, vuxna och vanliga dödliga. Att dag efter dag påstå felaktigheter – som man erkänner – kan knappast vara en nyhetstidnings främsta ambition. Har tidningen denna ambivalenta inställning även till andra fakta?

Göran Westin på TT svarar:

”Hej Staffan,

Du har helt rätt. Man kan inte påstå att vare 15,2 eller 10 000 är en siffra. Det är, som du helt riktigt påpekar, tal och inget annat.

Dessbättre för oss på TT påstår vi inte att detta är siffror i det material som vi levererar till Östra Småland och andra tidningar. Det är Östran själv som har gjort en helt egen vinjett i mallen för denna sida och kallar det för ”Siffran”. Konstigt att de inte har insett det själva.

Faktum är att jag mailade till Gunilla Persson på Östran den 3 september och påtalade just detta, sedan hon fått läsarsynpunkter på att det står ”Siffran” i tidningen. Jag misstänker att det var du som hade hört av dig redan då?

Längre ned i mailet kan du se exakt hur morgondagens familjespaltsmaterial såg ut när det levererades från oss.

Med vänlig hälsning

Göran Westin”


SIFFRAN 72


I dagens tidning 14/11 har Östran lagt till rubriken SIFFRAN.


I texten från TT står alltså bara 72. Där finns ingen rubrik SIFFRAN. Och där står vi i dag tre månader efter att kulturorganet tog upp ämnet. Ord står mot ord. Vem har rätt och vem har fel? Den frågan är i detta fall kanske mindre intressant. Intressantare är att SIFFRAN publiceras dag efter dag efter dag i en svensk nyhetstidning, trots att chefredaktören håller med om att rubriken är regelvidrig, en språklig anomali.

Kan man lita på en sån tidning?


 

Märkt , , ,

5 tankar om “hur länge till ska 52,3 kallas siffra?

 1. […] Två nyligen avgångna mejl från kulturorganet om SIFFRAN till Östra Småland har icke besvarats&#…Svarar man inte så finns inte felet! […]

  Gilla

 2. Tony skriver:

  Jag förmodar att spalten i dagens JP är densamma som i Östran.
  52,3 procent av rösterna fick jasidan….börjar en notis.

  Man blir lite fundersam till Östrans agerande. Förnekande, anklagande,förstående förljuget, ignorerande och passivt i ett spörsmål som borde vara en skitsak att rätta till. Hade det varit min lokaltidning skulle jag tagit det personligt och sagt upp prenumerationen. På stört!
  Snacka om självmål eller skjuta sig i foten.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Ämnet SIFFRAN är förstås en bagatell. Men en synnerligen intressant bagatell, eftersom den visar hur en tidning lever upp eller inte lever upp till sin målsättning: Att alltid sprida korrekt information, i stort, i smått.

   Jag vet inte vad som ligger bakom denna ”negativa tjurighet”, att trots vetskapen om att man skriver språkligt fel fortsätter att göra det, dag efter dag.

   Min egen teori är att alla gammelmedier – tyvärr – ofta ”vet lite bäst”. Ett exempel är det sätt man tar sig friheten att stryka och kapa hej vilt i insändartexter – som i värsta fall får insändarskribenten att framstå som idiot. Ett andra exempel är chefredaktörens erkännande – som resulterar i fortsatt(!) spridning av det påtalade språkfelet. Det är frapperande och har ingenting med vem som är den skyldige att göra.

   En sån attityd skyndar på gammelmediernas kräftgång – och åt den kan jag ingenting göra. 😉

   Gilla

   • Tony skriver:

    Kräftgången inom ”mitt” mediabolag visade sig häromveckan. 65 varslade plus 95 inom distribution.Samtidigt säger man att det går mot helt digitala tidningar i koncernen. Kan inte vara långt borta. Det är tunna tidningar förutom till veckoslutet.

    Har ingen egen erfarenhet av insändare men däremot av ej införda kommentarer till artiklar på en digital nyhetssajt i mediabolaget. Det efter att jag kommenterat oriktigheten i fakta bl.a. Vad gör man då? Förpassar artikeln till arkivet på stört. Tar bort kommentarsfunktionen men ändrar inte i artikeln. Jag tror det är ett stort mörkertal när det gäller negativa kommentarer mot mediat om det är den vanliga åtgärden. Oftast ligger artiklarna några veckor på förstasidan, men kan lika gärna tas bort efter en timma med ”fel” kommentar.

    Gilla

    • degerhamn2 skriver:

     Det du skriver i din kommentar borde läsas – noga – av alla tidningsledningar. Man behandlar många gånger sina läsare som luft. Nyligen fick en väninna till mig hela kvintessensen bortredigerad i en insändare. Hon ringde. Tidningen bad om ursäkt men vägrade ny publicering. I stället gjorde man en ynkligt liten rättelse som ingen levande människa förstod. ”Vi vet bäst!”

     Denna ”vi vet bäst vad som ska med i en insändare” kan jämföras med de ökentorra halvsidesstora debattartiklar som ibland publiceras av så kallade ”namn” eller politiska grupperingar. Då stryks inte ett kommatecken. DN Debatt är egentligen det värsta exemplet på odemokratiskt forum. Är du inte ”känd” kan du känna dig blåst.

     I morse mejlade jag Östran om TT:s svar om SIFFRAN… Tror du att jag har fått svar?

     Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<span>%d</span> bloggare gillar detta: