Många tappade sugar i Grönhögen

Sedan Cementa minimerade sin produktion i Degerhamn pågår projektet Kraftsamling Sydöland. Ambitionen är att utveckla södra Öland.

Marianne Hedelin bodde nästan två decennier i Grönhögen på sydvästra Öland. Hon var länge ordförande i den lokala hembygdsföreningen.

Många är de utvecklingsmöten som hon och andra grönhögenbor har haft med Mörbylånga kommun. Idéerna har varit oräkneliga. Många hopp har tänts, men lika många har släckts.

När den politiska ledningen i kommunen nyligen besökte Kraftsamling Sydölands lokal i Södra Möckleby beslöt sig därför Marianne Hedelin för att passa på att informera om det ryckiga och disharmoniska samarbetet mellan byinvånarna och kommunledningen. Resultatet har blivit i stort sett lika med noll…


 

Märkt , , , ,

9 tankar om “Många tappade sugar i Grönhögen

 1. […] Många tappade sugar i Grönhögen […]

  Gilla

 2. moekkel skriver:

  Mellan åren 500 och 2000 var det nog mer person än parti som gällde. På 90-talet rensades många Ölandsstränder ifrån envisa enar via EU bidrag – vilket kritiserade av somliga…

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Vad kritiserades? Att man tog bort enar eller att man fick EU-bidrag?
   Hur som helst sökte man tydligen pengar även för småjobb på den tiden. Vill minnas Sverige blev medlem 1995…

   Gilla

   • moekkel skriver:

    Att spendera tid för att söka EU bidrag till den typen av projekt. Men det var nog inne ett tag efter 1995…

    Gilla

    • degerhamn2 skriver:

     Låter en aning naivt. Det spelar väl mindre roll VAD EU betalar? I dagarna babblas det om Sveriges betalning TILL EU. Sverige är ett så kallat nettobetalande land, vi får alltså tillbaka mindre än vi betalar, vilket faktiskt är meningen med EU – som ska balansera fattigare stater mot rikare.

     Vet inte om jag hörde rätt men på avstånd stod radion på och en ekonomireporter (Christian Åström) sa att ”Polen har fått flera tusen miljarder i EU-bidrag dom senaste åren”. Hörde jag rätt bör man kanske söka många flera bidrag, kanske till och med lära ut hur man söker, eftersom ryktet säger att det är så svårt.

     Gilla

 3. Anonym skriver:

  Det märkliga är att missnöjda medborgare fortsätter att slentrianmässigt att rösta på samma politiker/partier val efter val.
  Har kommunledningen överhuvudtaget funderat på EU bidrag, Sverige måste vara en av de sämsta i klassen på detta. Jämför med Tyskland där men ser många skyltar med budskapet ”detta finnasieras (delvis) med EU bidrag”.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Man kan nog uppskatta andelen ”erhållna EU-bidrag” som ytterst få – av den enkla anledningen att de inte söks. Ett exempel: Gotland som fick jättebidrag för bekämpande av almsjukan. Ingen kommun på Öland sökte samma slags stöd – som logiskt sett borde vara i hamn med 99 procents säkerhet.

   Nu fäller man för egna slantar den döende almallén mellan Södra Möckleby och Albrunna. Och rensar i S Möcklebys city…

   Que sera sera…

   Gilla

 4. Anonym skriver:

  Intressant om Grönhögen, men jag saknade några synpunkter på cykelleden

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   En liten film kan inte handla om allt. Livet på södra ön är inte bara cykelleden. Jag har bloggat mycket om den och nu får den vila en tid… Dessvärre finns inga lokala ”externa” krafter (mer än kulturorganet) som driver projektet framåt. Que sera sera… 😉

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: