Jättetestet inleds inom kort

Fyr till fyr meter för meter

Snart inleder kulturorganet det beramade projektet att cykla varje meter av cykelleden Fyr till fyr.

Avsikten är att mäta, värdera, betygsätta dragningar, underlag, omgivningar med mera. I projektets slutfas gör vi också ekonomiska beräkningar av ledens delar. Om vi känner oss mogna för det vill vi också försöka oss på att göra – lekmannamässiga – uppskattningar av vad satsningen kan ge cyklister och bofasta, sträcka för sträcka.

Endast på detta sätt kan en något så när sann bild av leden ta form, fri från gammelpressens, gammelradions och gammeltevens sockrade och tillrättalagda små verklighetssnuttar, som på enfaldiga sätt ofta anlägger ett överdrivet positivt och förskönande Ölandsperspektiv på ledsträckor som de ofta inte ens har besökt, än mindre cyklat på.

Under vårt tidskrävande test talar vi också med folk vi möter. Men du kommer inte att få träffa en enda munvig politiker eller en enda reporter ur gammelmediekåren, bara så kallat vanligt folk som tycker, tänker och värderar. Sanningen är kulturorganets ledstjärna, inte förskönande ordbajs.

Resultatet visas successivt i en digital tidning som du kan hämta på länk som publiceras då och då. Du får alltid besked på bloggen när en ny sträcka är provcyklad, kanske en anledning till att gratisprenumerera? I denna tidning hittar du texter, foton och videor från varje etapp i provcyklingen. Den digitala tidningen växer alltså i tjocklek i den takt vi cyklar. Hur tjock den är vid målgång blir en överraskning för oss alla.

Tidningen kan hämtas gratis. Du som vill testa redan nu att få omslaget som .pdf-fil kan klicka här. Meningen är att cyklister och intresserade ska kunna skriva ut hela eller delar av tidningen, allt efter behov.

Överst ser du första omslaget. Så snart en ny delsträcka av leden är provcyklad och betygsatt uppdateras omslaget för att signalera att ”någonting har hänt”.

Start sker vid Långe Jan i söder. Första sträckan blir Långe Jan – väg 136. Eftersom ingen led finns på Ölands östra sida väljer vi därpå den västra upp mot Långe Erik…

Välkommen att cykla med oss i text, foto och video!

Sune Flisa
chefredaktör
Märkt

3 tankar om “Jättetestet inleds inom kort

 1. […] Inom kort inleder bloggen alvarsamt2.wordpress.com ett omfattande test av cykelledsprojektet Fyr till fyr. Man ska cykla varje meter av leden och betygsätta i stort sett allt som går att betygsätta. Läs mera här. […]

  Gilla

 2. Torbjörn skriver:

  Ett mycket ambitiöst åtagande som vi ser framemot.

  Klokt att ta det del för del i en egen takt, där varje del kan bli så omfattande som omständigheterna och inspirationen(?) bjuder.

  Bra att det kan skrivas ut efter hand.

  Det blir en god bok att bevara som ett tidsdokument för framtiden och sedermera forntiden.

  Lycka till!
  Hilsen/

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Redaktionen sjuder av insatsglädje och upptäckariver. Man oljar kedjor, pumpar däck och justerar sitthöjder så det står härliga till. Allan har köpt sprillans ny cykeldator som kan räkna ut varenda tänkbar ekvation under testet, men Sune använder sin Commodore 64 som han byggt om och fått ned till endast 3,2 kilo. H C Andersen är sjukskriven men insisterar på att få hänga med. Utländsk press ringer i ett men den lokala är stendöd – som alltid. Lisa Luggo har köpt ny tvådelad cykeldräkt, en bikinivariant som hon säger blir fin till vårens målgång där uppe i norr.

   Ja, det är då ett spektakel vi ställt till med…

   cyklistiska!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<span>%d</span> bloggare gillar detta: