Ett foto som inte går att ta… Eller?

morötter_i_pall_5

Att ta en viss typ av foto kan vara extremt svårt under givna förutsättningar, med given utrustning. Bilden ovan tog jag häromdagen med min enkla fickkamera i skymningsljus, en gråtrist dag. Inte ens med 800 ISO på 1/20 sekund ville min smälla ge mindre bländare än 2,8. Längre exponeringstid än så ger sällan skarp bild. Och jag ville ha minst bländare 6,4. Minst.

Nu, alla ni som gick min fotokurs för några år sen… Minns ni bländarskalan? Minns ni att stor bländare ger kort skärpedjup. att liten ger längre? Hur löser vi nu gåtan?

Det jag vill få fram är en skarp, brusfri bild minst 30 centimeter bred som blir perfekt i tryck i 300 dpi, med skärpa från närmaste till mest avlägsna morot? Du håller bara en simpel fickkamera i händerna och vädret är som det är. Om fem minuter är det för mörkt… Hur gör du?

Nu fick du sannolikt nåt att bita i. Den pålästa fotografen förstår snart att uppgiften är hopplös. Den går inte att lösa. Allt för många odds är emot oss.

Men kanske ändå… Det beror på vad vi har hemma i datorn. Har vi ett bildbehandlingsprogram som exempelvis Bridge med kommandot graderat filter kan vi lösa uppgiften.

Så här gör vi. Har du tips om annan lösning är jag mycket intresserad av att få veta.

 • enda möjligheten att få stort skärpedjup är liten bländare. Men hur få liten bländare då det snart är mörkt?
 • enda chansen är förstås blixten. Men här ute på fältet finns inget tak att slå en indirekt blixt i. Och slår jag en direkt blixt (rakt på) blir de närmaste morötterna korrekt exponerade men de längst bort blir mörka, sannolikt kolsvarta.
 • för att få bästa bildkvalitet, den ska ju tryckas i 300 dpi, använder vi 100 ISO, alltså minsta möjliga ljuskänslighet. Men… Hur går det ihop med allt annat som är emot oss?
 • jo, vi ställer in blixten på högsta ljusstyrka. Det brukar gå att göra även på enkla kameror. Min kameras högsta värde är + 2, alltså dubbelt så stark blixt som normalt.
 • men… Jag slår ett provfoto och ser att detta inte räcker. Bilden blir alldeles för mörk och morötterna längst bort syns inte alls…
 • visst är det spännande? Har du förstått hur du fixar skivan?
 • så här: Det är fortfarande en aning dagsljus kvar. Klockan är 14:30. Det lilla dagsljus som finns måste vi använda så gott det går – tillsammans med blixten. Alltså ställer vi exponeringen på 1/5 eller 1/2 sekund. Men det går väl inte!? säger du. Nyss kunde du bara ta skarpa bilder på högst 1/20 sekund!
 • lugn i stormen. Om jag använder 1/5 sekund utan blixt blir bilden garanterat suddig. Men tillsammans med blixt blir motivet knivskarpt? Hur går det ihop? Jo, blixten brinner av på ungefär 1/1 000 sekund. Risken för rörelseoskärpa är alltså nästan noll. Den eventuella oskärpa som dagsljuset ger är i jämförelse med skärpan blixten ger försumbar. Den blir inte ens synlig.
 • vi tar följaktligen bilden med starkast möjliga blixt. Ställer in kameran på M, manuellt läge, och väljer 1/5 sekunds exponeringstid och bländare 6,4 – eller ännu hellre 8. ISO ligger kvar på ynkliga 100 ISO, alltså en känslighet man brukar använda vid ”klart sommarväder”. Här står vi nu i snart nermörkt novemberljus och ser knappt motivet i sökaren. Hur fan ska detta gå? Jo då, det ska gå bra…
 • vi tar bilden. Morötterna närmast kameran är exakt exponerade. Men de längre bort är nästan sotsvarta.
 • nu går vi hem. Startar datorn, öppnar Bridge. De närmaste morötterna är korrekt exponerade på alla sätt. Men de bakre…? Nu tar vi till verktyget graderat filter. Vi ställer in det på + 1,0 eller 1,5 exponeringssteg och drar verktyget från övre högra hörnet ned mot det nedre vänstra. Det graderade filtret gör nu det underbara, det ljusar upp, men mest i början, svagare ju längre du drar det. Det ljusar alltså upp mer uppe i hörnet än mot mitten. Vi kan öka eller minska exponeringsvärdet, men så mycket mer än 1,5 steg blir sällan bra i jpg-bilder (.rawbilder tål mycket mer).
 • vi avslutar med att mörka ned ovan och nedan morotslådorna med graderat filter. Vill minnas att jag använde – 0,5 exponeringssteg. Bilden blir i det närmaste perfekt, en jämnt upplyst diagonal rad lådor med läckra morötter lyser i den mörka novembereftermiddagen. Det fullstora fotot (inte det här på bloggen) kan nu tryckas 33 centimeter brett i 300 dpi. Det ser ut att vara taget med en proffsutrustning och blixtar för ”miljoner”. Vi är att gratulera!

Det är såna här svåra fotosituationer som bara den teoretiskt kunniga fotografen kan lösa. Tyvärr lär sig få teorin i dag när det bara är att ta fram telefonen och knäppa utan att tänka. Men resultatet blir som det blir; ingen generation före oss  har sett så många dåliga bilder som vi.

Lär dig därför grunderna om skärpedjup, bländarvärden, exponeringstidens betydelse, direkt och indirekt blixt och ISO:s påverkan. Då löser du alla problem. Nästan.

Till vänster: Bilden ur kameran. Till höger: Bilden efter jobb med graderat filter.


 

Märkt , ,

2 tankar om “Ett foto som inte går att ta… Eller?

 1. Tony skriver:

  Kristallklart! I vanliga fall används blixten oftast för att lätta upp skuggor i motljuset. Många siffror blir det och matematik om man så vill. Eller… logiskt tänkande. Vilka faktorer påverkar bilden och hur? Ljus, tid, bländare och rörelse, samt i detta fall blixtljus. Förhållandet mellan dagsljus och blixtljus med bländare 8 vid ett valt avstånd t.ex.. Över, under eller rätt exponerat beroende på avstånd och befintligt ljus. Lätt att kolla idag med dagens digitalkameror men för oss som kör analogt och använder magnesiumpulver som blixtljus är det lite jobbigare. Slutartid 4 sek. Hur blir det då med skakningsoskärpan?

  Är lite konfunderad över hur ljusbilden ser ut på bilden före. Är det en delförstoring för jag tycker den borde vara mer centrerad om blixten är inbyggd? Du skriver också att du avslutar med att mörka ned ovan o nedan lådorna. (Blev det för ljust?) Tycker det ser ljusare ut på bilden efter. Det blev kanske lite för ljust på vissa ställen annars är det en annan morotssort i den tredje lådan. Det finns så många sorter i handeln numera.

  En typisk bild som förmodligen skulle hamna i papperskorgen utan bildbehandling.

  Det brukar alltid kunna vara lite pyssel med bilderna i datorn. Det enklaste man kan göra är beskära bilder och få ett klart bättre resultat. Även om det är subjektivt.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Det roliga med såna här tagningar är just alla beräkningar, alla frågor man själv måste besvara – eller ge upp inför. När väl gåtan är löst kan man koppla av, känns sig jäkligt duktig. En ”dagens fotograf” med sin smartphone skulle inte ha en chans att ta en sån här bild, inte ens om modellen kostar 15 lax. Men det går med nästan vilken fickkamera som helst – för kanske bara nån dryg tusenlapp – om man har ett program som vill hjälpa till. Det var det jag ville visa.

   Du har ett bra öga. Morötternas en aning olika färg kan bero på två anledningar: Antingen olika sorter, eller att färgen förändras vid dragning med graderat filter. Jag tyckte mig märka redan vid jobbet att gult tenderade att dra mot rött ju mer jag lättade upp. Men det lät jag bero. Om jag ville skulle jag naturligtvis även kunna fixa den defekten, i Bridge med kommandot ”Mättnad”.

   Att sidorna ser ljusare eller mörkare ut i de olika exemplen beror på att jag fick göra många fler korrigeringar med ”Graderat filter” än jag berättade om i ord. Det skulle bli alltför svårbegripligt och tjatigt. Det viktigaste var att få mörkare runt lådorna för att förstärka den diagonal jag ”alltid” jagar.

   ”Analogt med magnesiumpulver” ser jag som en – bokstavligen – strålande protest mot ”sikta-knäppa-eran”. Skakningsoskärpan får man leva med…

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: