Chock i Södra Möckleby: ICA i konkurs

Tobbe_papperspåsar_ICA_24Torbjörn Arvidsson i sin butik. Han blev en av de första att införa papperspåsar i stället för plastpåsar vid grönsaksdisken.

ICA i Södra Möckleby är satt i konkurs, skriver Ölandsbladet. Efter 19 år ger Torbjörn Arvidsson upp. Han ser ingen framtid för butiken. Försäljningen har dalat och nästa år införs lagar om stopp för freongas, som kräver investeringar i nya dyra kylmaskiner.

Jag ser affärens öde som det absolut sämsta som kunde hända bygden. Min fru och jag har tidigare bott i en Jämtlandsby där affären stängde inte mindre än fyra gånger innan den gick in i den eviga vilan. Det blev helt tyst. Hela livet blev över en natt helt annorlunda. Tristare. Tommare. Ödsligare. Så blir det tyvärr också i Södra Möckleby.

Mitt i eländet önskar vi Torbjörn och hans anställda all lycka till i nya jobb. Ni har gjort ett storartat arbete.


 

Märkt

4 tankar om “Chock i Södra Möckleby: ICA i konkurs

 1. Tony skriver:

  Nedslående värre. Speciellt då det ofta är butiken som är den naturliga mötesplatsen i byn. För alla bybor. Grönhögen nästa eller… Man förstår nog inte vilken lyx det är med matbutik i byn förrän den är borta. Har man inte fuskat med annat också? Postombud m.m.

  Spontanköpen lär försvinna och veckoinköp tar vid. För den som kan !! Man får hålla sams med grannarna om man behöver låna något. Det är inte ofta det går att hålla liv i en matbutik om kunderna handlar någon annanstans. Vända trenden så att säga.
  Du kan få cykelkorg o packväskor fulla varje gång du tar cykelleden söderut.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Ja, nu blir det Mörbylånga åt norr eller Grönhögen åt söder.

   För att se det lite glatt i mörkret… Som du skriver… Man kanske ska bli cykelbud? Köpa lådhoj och väskor modell gigantiska och börja pendla S M – Grönhögen. Kanske bli blivande Årets Företagare och gå på gala och få pris…? Tack för tipset!

   Gilla

 2. KristinaF. skriver:

  Ja, det är mycket trist. Vår närmaste butik. Och vi har handlat där. En samlingsplats i samhället. Södra Möckleby och Degerhamn bildar tillsammans ett vackert och trevligt område. Hoppas verkligen att det kan bli någon liten butik där istället. När vi kom till Öland för 10 år sedan fanns det också en butik i Alby, den har också lagts ned.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Tyvärr är det mycket värre än man kan tro – om man inte varit med om en livsmedelsbutiks nedläggning i glesbygd tidigare. En bank som drar gör inte mycket. Inte en krog heller. Men en livsmedelsbutik är som byns hjärta. Om den klappar ihop tvärdör allt liv. Alla påverkas, människor och de affärer som är kvar. Det ena ger det andra. Om man tar det här med en klackspark och säger att allt ordnar sig är man inte seriös. Jag har upplevt det fyra gånger. Och jag känner bara till en enda affär som klarar sig i genuin glebygd. En. Den klarar sig tack vare 100 procents köptrohet. Det mesta hänger på den.

   Men hopp finnes – som alltid. Allt har sin tid och alla måste vi käka. Kruxet är ålderspyramiden. Pensionärer kan inte göra ALLT! 😉

   Enligt lapp på affärsdörren hålls möte i eftermiddag 17:30 på Folket hus. Obs. Jag vet inte vem som skrivit den; jag tar inte ansvar för dess riktighet.

   Butiken i Alby minns jag med glädje. Den hade ett mycket udda sortiment. Jag skulle en gång köpa tonfisk. Den fanns i sortimentet. Men bara i enorm glasburk som nog rymde tio liter. 😉

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: