affär i by med 59 invånare

Kluksbuaexteriör_2005

I den lilla jämtländska byn Kluk ligger livsmedelsaffären Kluksbua. Den tycks odödlig. Den bryr sig varken om kundprognoser, lönsamhetskalkyler eller nationella framtidsutsikter. Den bara finns. Köptroheten är sannolikt högst i Sverige. Vill man ha en affär så går det. Men handlar man inte i den så går det inte. Det är enkel matematik som en femåring förstår.

Kluksbuaumgänge_2005I denna butik var vi stamkunder i nio års tid. I en liten butik på vischan känner alla alla. Man kan snacka med vem som helst. Fråga nån i en kassakö i Stockholm om hur hen mår så får du se på märkliga reaktioner…

Kluksbua_2005Butiken är ljus med fönster åt två håll. Trots att den är relativt liten finns även ett kafé utanför bild. Lilla Kluk med 59 invånare har också en egen… Ja, håll i er nu: bowlinghall! När ryktet om en sådan började spridas trodde utomstående att det var ett skämt. Men i Kluk skämtar man inte. Där handlar man. De tre bilderna är från 2005.


Märkt ,

6 tankar om “affär i by med 59 invånare

 1. jernis skriver:

  Ditt sista exempel framkallar trots allt inte akut hjärneksem hos mig: ”Enda undantaget är att markera genitiv genom att sätta ut en apostrof direkt efter ett namn som slutar på -s (och -x eller -z) – till exempel Lars’ bil – om tveksamhet kan uppstå”. (https://sv.wikipedia.org/wiki/Genitiv)

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Wikipedia i all ära. Jag tror jag fimpar flugskitarna rakt av och skriver att jernis kommentar visar på ett språkligt intresse.

   Gillad av 1 person

   • jernis skriver:

    För 15–20 år sen skickade jag i min desperation över sakernas tillstånd ett försynt mejl till bröderna Spendrup i vilket jag påtalade det högst olämpliga i den osvenska flugskiten i loggan på etiketten; på den tiden vanpryddes densamma alltså med ”Spendrup’s”. Som väntat fick jag inget svar, men sisådär ett halvår senare var flugskiten ”borttorkad”. Förmodligen var det bara ett sammanträffande, men bara misstanken om att jag därmed kanske bidragit en smula till folkbildningen, inte minst i Hammarbyklacken, känns upplyftande.

    Gilla

    • degerhamn2 skriver:

     Det är trist när man får företag att rätta fel utan att få minsta tack. Hade Spendrup skickat dig ett tackbrev med lackstämpel + en platta burkbärs skulle du bli livstidskund. Men såna enkla sanningar är för svåra för företag och gammelmedier att förstå.

     Gilla

 2. jernis skriver:

  Med all respekt för Kluksbua i övrigt: även i The Republic of Jamtland tycks utbrott förekomma av den fruktade apostrofsjukan som allt sedan efterkrigstiden grasserat i The Kingdom of Sweden, inte minst i Gävle, där skräckexemplen äro otaliga. Allmänheten varnas.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: