vad blir bättre med ny affär?

Stängt

Ett 70-tal personer kom till mötet häromdagen på Folkets hus för att snacka eventuell framtida ny livsmedelsbutik. Efter att ha pratat med många personer och gjort egna analyser om köptrohet har jag kommit fram till några beska men nödvändiga frågeställningar:

Vilka faktorer gör att en eventuellt ny butik kommer att gå bättre än den som gått i konkurs?

70 personer kom till mötet… Det är uppskattningsvis 40 hushåll. Ska ny butik överleva måste den nog användas av 250 hushåll. Finns den köptroheten? Tillåt mig tvivla.

Är boende i Södra Möckleby intresserade av en obemannad butik som kräver inloggning på smartphone och rätt många datoriska handgrepp i helt ny miljö. Tillåt mig tvivla.  Och på vilket sätt bidrar en sån butikstyp till ”ett större socialt umgänge”? Ålderspyramiden i byn talar mot idén.

Är det kanske bättre att överge tanken att göra Södra Möckleby till nåt slags centrum på södra Öland och satsa på Grönhögen i stället?

Jag har lutat åt Grönhögen sen en tid. Där är mer drag och där finns redan en till synes stabil livsmedelsbutik. Tendensen i Södra Möckleby är ytterst negativ. Först flyttade banken. Ingen tog över Britts Manufaktur. Därpå stängde Ateljé Liz. Nejmyndigheten krossade ställplatsen i Degerhamn. Och så krympte Cementa från 70 till 7. Och nu stängde ICA. Jag befarar att byn redan är ute på det sluttande planet

Det viktiga nu är att göra hållbara analyser och enkäter. Allt för många tror att allt går att göra bara man vill. Glöm det. Allt är inte möjligt, bara somt. Vad vill boende i Södra Möckleby och Degerhamn? Vill en stor majoritet ha en ny livsmedelsbutik eller spelar frågan ingen roll? Går det lika bra att handla i Grönhögen, Färjestaden eller Kalmar?

Och om en stor majoritet verkligen vill ha en ny butik… Kommer man att handla i den?

Södra-Möckleby-City-18-december-klockan-14_31Södra Möckleby City 18 december 14:31. Om ICA fortfarande fanns skulle här stå tio bilar och fem sex personer skulle vandra på trottoarerna. Nu väntar ödsligare tider…


 

 

Märkt , ,

11 tankar om “vad blir bättre med ny affär?

 1. moekkel skriver:

  En variant är ‘maker spaces’, mer fokus på ‘fysiska’ projekt, https://www.makerspaces.com/what-is-a-makerspace/.
  Det viktiga är kontinuitet, man lär känna folk över tiden.

  Gilla

 2. Tony skriver:

  250 hushåll för att det ska gå runt? Hur många finns det i S.M.- Degerhamn med omnejd egentligen? Om man inte kan få folk till möten IRL i butiksfrågan så lär det inte fungera med Facebook, fiina bilder och likes. Här är det handling som gäller.

  Ännu svårare blir det att få fler att handla i en ev framtida butik om man inte gjort det tidigare. Vilken handlare skulle våga anta utmaningen? Med eller utan bidrag.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Tyvärr vet jag inte hur många hushåll som finns i byn. Och jag tror inte det spelar nån roll. Ska man få till nåt nytt krävs enormt intresse från många, många – inte bara från Kraftsamling Sydöland. På mig verkar intresset närmast noll. Jag tror inte på idén. Grönhögen nästa! 😉

   Gilla

   • Tony skriver:

    Tittar man på de 3 Icabutikerna M, SM och G ser man hur deras omsättning o resultat följs åt. SM o G snarlika och M har en omsättning gånger 4.

    Nästa år ger en fingervisning var Degerhamnsborna gör sina inköp. Väljer man ”lilla närbutiken” i G ? Vad kommer att styra valet för byborna? Samma varor och samma lockpriser (Icas)antar jag. Handlar man i Mörbylånga när man ändå passerar?

    Gilla

    • degerhamn2 skriver:

     Ja, du. Vad ska man tro? Det blir lika spännande som en valvaka.

     Men tendensen är lika över hela landet. Fick just julkort med det förvånande beskedet att även butiken i Kluk är på dekis! Det är en sensation. Går det inte i Kluk går det ingen annanstans heller. Det är då säkert.

     Gilla

 3. moekkel skriver:

  Få bryr sig innan det är försent. Det behövs eldsjälar plus en kritisk massa, saknas den ena eller båda blir det inget av det hela. Båda varierar med tiden. I t ex Triberga finns ingen kommunal service eller affärer, men Havtornsgården, diverse konst, byfest, folk som flyttar in etc. Hyfsad sammanhållning. Kanske ett antal individers egenintressen sammanfaller istället för att ‘dom ska fixa det’?

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Intressant resonemang. Det finns alltid en kategori fixare, ofta folk med osedvanligt gott självförtroende men som saknar insikt i andra människors tänkande. Allt går att fixa, vilket endast den erfarne – läs ”en som misslyckats” – kan klassa som en rå lögn. Jag tror mer på din tes att utveckla ”individers egenintressen”, även om det är svårt i glesbygd där man har få kontaktytor. Frågan: Hur få flera sådana? är kanske viktigare än en affär…

   Gillad av 1 person

   • moekkel skriver:

    Ja, precis, sammanhållning. Här i Amerikat använder via https://www.meetup.com/ för att hitta varandra om du bor i ett mer tättbefolkat område. I glesbygden gäller muntliga referenser, och flygblad uppsatta här och var. Sk co-working spaces är ett annat ypperligt sätt att hitta kontaktpunkter.

    Gilla

    • degerhamn2 skriver:

     Smart lösning. Tack för den. Den borde flera lägga som bokmärke; svenskarna lär vara världens ensammaste folk. Kan du förklara begreppet co-working en aning mer? Här i byn håller en tjej på att starta en Facebooksida för samåkning. Det är också en form av kontakt, dock ytlig.

     Gillad av 1 person

    • moekkel skriver:

     Co-working startade i Los Angeles där författare och andra kreativa typer ville ha en lugnare arbetsplats som inte var ett kafé (stökigt etc) eller hemma (ensamt), de hade inte rád med eget kontor. De ville också ha möjlighet till mer sociala kontakter. I sin enklaste form är det en lokal med begagnade möbler, kaffe och internet. Mer sofistikerade fomer har nyckel via telefon, intern web site, telefonbås, konferensrum, kök, samarbeten med andra spaces etc.

     Gilla

    • degerhamn2 skriver:

     I sin enklaste form är det du beskriver nåt jag saknat i flera decennier. En underbar idé. Nåt liknande hade vi faktiskt på g uppe i Jämtland för 20 år sen, men livstiden blev tyvärr kort. Dessvärre är idén nog svårare att få till på vischan än i stad. Kanske?

     Jag tänker vidare på de här idéerna, har en del icke helt analyserade planer på g… 😉

     Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: