hur många handlar i eventuellt ny butik?

Ser i Barometern att Sockenföreningen jobbar för en ny livsmedelsbutik i Södra Möckleby. Det är hedervärt. Men missar man inte en viktig fråga och man inte frågar: Hur många i byn ”lovar” att göra huvuddelen av sina inköp där?

En enkel brevenkät kan ge positiva eller skrämmande resultat.

Vi har tidigare bott i by där affären konkade fyra gånger, med lika många ”sargade handlare” och hundratals ”bedrövade byinvånare”.

En sak kan jag lova: Ingen tror mera på framtiden för varje konkurs som görs…


 

Märkt ,

4 tankar om “hur många handlar i eventuellt ny butik?

 1. Tony skriver:

  Om det blir en ny butik är det då bättre om det dröjer ett tag för att ”väcka upp” byborna? Det var kanske inte ngn guldgruva redan 2013. Så vad skulle få kunder att återvända när de en gång slutat handla just där. Eller är det så att kundunderlaget är för litet helt enkelt. Det kan inte vara fel sortiment för närmaste konkurrenter är Ica-butiker. Är det Lidl, Netto, Vivo och Coop som lockar på distans i kombination med andra butiker, varor och tjänster? Åker man hellre till ett köpcenter är frågan? Jag tror att en del redan gjort sina val när det gäller butik och anpassar sig efter det. Vilket gör det ännu svårare för en ny butik att etablera sig.

  En mer omfattande enkät skulle kanske ge en viss information. Inte för en nyetablering, utan mer för att förstå varför det gick som det gjorde.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Din tanke med att ”väcka upp” är synnerligen intressant. Metoden har dock aldrig slagit fäste i min hjärnbark eftersom jag sen minst 20 år tillbaka har sett de förödande konsekvenserna i byar där livsmedelsbutiken klappar ihop. Det är som att skjuta en gris i pannan. Pang, och så ligger den där, stendöd. Det har jag också skrivit om många gånger på bloggen.

   Problemet är svårt. De som åker flera mil – till totala kostnaden 60 kronor/milen – för att handla märker inte genast effekterna av nedläggningen. Det gör de först senare, när byns själ dör, när deras fastigheter minskar i värde och kanske inte ens går att sälja. Men då är det för sent. Såg en rubbe häromdagen som är sann. Kommunalrådet Matilda Wärenfalk sa ungefär så här: Handlar man inte i sin butik så går den inte.

   Svårare än så är det inte. Inte lättare heller. ”Livet är att välja”, som jag brukar säga.

   Om enkäten tycker jag: Nödvändig! ”Alla” säger lätt och snabbt att de vill vara med och stödja ny butik. Men hur många gör det om en månad eller fem? Jag trodde själv på en ny butik direkt efter konkan, men sen jag pejlat intresset gör jag det inte längre. Man måste/bör vara realist.

   Gilla

   • Tony skriver:

    Funderar på hur tankarna gick vid er flytt till Öland. Var en butik i byn/nära ett tungt vägande skäl för just S.M ? Med tanke på tidigare erfarenheter.

    Det liksom ingår i landsbygdsstuket att man måste åka ett antal mil för service och butiker. Det är nog en mental grej vad gäller bosatta på landet. Man anpassar sig till verkligheten men ser det inte som ett stort problem. I det korta perspektivet.

    Det går väl fortfarande att tanka bilen i S.M? Sist jag tankade där fick man 20 liter för 30 kr. Går det att köpa en tidning fortfarande och hur är det med bibblan?
    Det här med levande landsbygd är inte lätt. Kommer S.M. resa sig på 8 eller är det KO direkt? Nu måste det väl till ett övergångsställe med trafikljus för att få folk att stanna bilen i S.M.

    Gilla

    • degerhamn2 skriver:

     När vi flyttade ”drabbades” vi av Södra Möcklebys charm. Vi bodde tidigare i en ”radby” i Jämtland, och såna blir tråkiga. S M är som ett spindelnät med centrum och armar åt alla håll. Men ett centrum utan affärer blir inget centrum…

     Visst kan man leva utan affär. Men det sociala livet amputeras. Att träffa andra – om det så bara handlar om några minuter och lite vädersnack- betyder mycket i längden. Den totala isoleringen tilltalar nog ganska få. Och man träffas inte gärna vid macken. Jo då, den finns kvar. För 20 liter får du i dag hosta upp 340 Gurra och ska du köpa en tidning får du nog gå, hoja eller ta bilen till Grönhögen.

     Bibblan finns kvar. Stänger de det flyttar vi bums.

     Kommer S M att resa sig? Svår fråga. Ska tipsa Trafikverket om ditt enastående tips: Trafikljus – kanske flera med extra långa rödljustider.

     Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: