En eller två eller ingen?

Man kan vara taktiker. Då ser man en kort tid in i framtiden. Man kan även vara strateg. Då ser man längre in i dimman.

Jag kom att tänka på skillnaden mellan dessa ord när jag diskuterade en eventuellt ny livsmedelsbutik i Södra Möckleby. Det slog mig då att här måste man vara strategisk, alltså tänka långsiktigt.

Sen affären slagit igen åker många norrut för att handla. Vad säger det om köptroheten till södra ön där vi nu bara har en enda butik kvar? Jo, det säger att köptroheten är dålig.

Jag har upplevt samma sak i en annan by där affären gick i konkan inte mindre än fyra gånger. Varje gång åkte byborna till den större butiken tre mil bort i stället för att åka till den mindre en mil bort. Att babbla om köptrohet är lättare än att stå för den. Den lilla butiken i granskapet har däremot stått pall i många år men till jul hörde jag att även den snart får kasta in handduken.

Ser på Sockenföreningens sajt att invånare i Södra Möckleby erbjuder skjuts åt andra – till affären i Grönhögen. Det är bra.

Men… Det arbetas nu för ny butik till Södra Möckleby. Det är kanske inte så lyckat som det till en början kan se ut. Ponera att den kommer att gå lika dåligt som den förra och därför går i konkan. Då har vi bara den i Grönhögen kvar på södra ön.

Men tänk om den som eventuellt etableras i Södra Möckleby först suger musten ur den i Grönhögen – och sen går i konkan. Då har vi närmaste affär i Mörbylånga, och då är det kokta fläsket stekt.

Det som förvånar mig mest är att jobbet med en ny butik sker utan att man undersökt marknaden och köptroheten. Vi har i alla fall inte fått nån enkät. Man ska bygga på säker grund står det i nån gammal bok…

Att Kraftsamling Sydöland måste jobba för en ny butik säger sig självt. Gör man inte det sågar man av den gren man sitter på. Och här ligger faran: Man saknar den gamla affären så mycket att man måste ha hit en ny!

Frågan är: Är det vettigt – på längre sikt?


 

Märkt , , ,

4 tankar om “En eller två eller ingen?

 1. Yngve Johansson skriver:

  Den som pågår nu med att försöka återöppna en konkursad butik i Södra Möckleby – är nog till sista som görs för samhället. Dels är de aktiva väldigt gamla, dels finns det inte mycket kvar att rädda. Skolan har snart inga elever, biblioteket inga låntagare. Ja så mycket mer finns det väl inte att engagera sig i. Jag har upplevt några sådana här räddningsaktioner, som alla har fallerat. Den första gällde Mejeriet i Torngård, som man försökte hålla i fortsatt drift 1958. Styrelsen vägrade att godkänna nerläggningen och avgick. Men redan året därpå kom nerläggningen. Gräsgård socken hade vid den här tiden drygt 500 invånare. Men en olycka kommer ju sällan ensam. År 1961 försvann järnvägen. Skolan och idrottsföreningen, skytteföreningen och livräddningsstationen 1967. Nerläggningar varje år. Nu är namnet reducerat till en ortskylt I Grönhögen bildades en aktivitetsförening – Våradonis, som försökte att rädda Lundaskolan och även blåsa nytt liv i orten. Det behövdes göras! Invånarna protesterade genom namninsamling för att förhindra etablering av golvbanan. Jämför med uppställningsplatsen i Degerhamn! Golvbanan kom till stånd, men allt det andra försvann och föreningen försvann i början av 90-talet Faktum är att det egentligen finns bara ett projekt att utveckla nu – mikrocementen. Problemet är att produkten är för smal och ägs av Cementa. Ser de en utveckling, lär satsningen på en vidareutveckling ske någon annanstans. Javisst, projekt som Kraftsamling Sydöland kommer inte att tillföra något, som kan bryta den onda cirkeln. Det enda som det kommer att genomföra är att ge löner till de projektanställda. På Sydöland finns det flera hot i fjärran. Jordbruket är inte färdigrationaliserat. Flera bönder har en hög ålder. När de avvecklar, går gårdarna upp i ännu större enheter. Mycket stora enheter kan bli mycket olönsamma och läggas ner. Fritidshusägarna kan hitta andra fritidsintressen. Det är inte bra för det stora fritidshusbeståndet, med fallande priser och i slutänden hus som inte går att sälja. Om det finns något intresse att bevara någonting av det vi kallar landsbygd kanske man ska se lite mer allvarligt på nuvarande läge.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Tyvärr är framtiden mörk för landsbygden över hela landet. Men små ljuspunkter finns, exempelvis att förra året var det första på länge som Stockholm inte ökade sin invandring. Men visst ser det svårt ut – i hela världen. Urbaniseringen i världen är på många håll värre än i Sverige.

   Jag gillar inte uttrycket ”rädda”. Exempelvis rädda affären, rädda biblioteket, rädda skolan. Allt är nämligen så förfärligt enkelt. Handlar ingen i affären läggs den ned. Lånar ingen böcker stänger biblioteket. Kommer inga ungar till skolan stängs den. Alltså kan man inte skylla på någon, inte ens de stackars politikerna. Ingen kan trolla annat än på scen. Det är vi som styr utvecklingen, du och jag och alla andra.

   Livet är att välja.

   Gilla

 2. Yngve Johansson skriver:

  Jag har läst vad du skrivit om utvecklingen i södra Möckleby. Nerläggning av cementfabriken, fotbollsverksamheten och nu senast ICA-butiken. De är bra analyser om livet på landsbygden i Sverige på 2020-talet. Du kommer säkert att skriva om nedläggningen av Alunskolan framöver. Pizzerian borde rimligen sakna underlag för en vettig verksamhet och kommer att försvinna – den också. Brukshotellet håller på att säljas och får ännu en ny ägare.Man har haft det riktigt besvärligt sedan fabriken stängde. Det är egentligen ytterst märkligt att kommunen tas på sängen varje gång. Redan i början av 2019 presenterades en förlust om 500 kkr, 2018 för ICA-butiken, Inget företag kan överleva året ut med en sådan förlust om man har en omsättning på drygt 10 mkr. Effekterna av allt detta kommer att komma inom de närmaste åren. De få unga flyttar och de gamla blir äldre och faller bort. Man måste ändå beundra eldsjälarna i byn, som fortfarande orkar att hålla på och kämpa. Men det kommer inte att gå. Det finns massor av exempel på det på Öland. De behöver inte göra marknadsundersökningar. Det räcker att sätta sig in i vad som hände med Albyboden. för 10 år sedan. Först nerläggning av ICA-butiken. Sedan en ny handlare under Handlarkonceptet. Efter ett år var allt över!

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Tack för din kommentar. Det jag främst vänder mig mot är den hurtfriska ”allting-går-mentaliteten” som ”alla” landsbygdsutvecklare tycks lida av. Jag mötte den i Jämtland för 40 år sen och jag har mött den här på Öland. Det känns inte professionellt att bland i huvudsak pensionärer år ut och år in sitta på möten och göra listor på styrkor och sen tro att pensionärerna ska greja biffen. En livsmedelsaffär i S Möckleby är inte så viktig i det långa perspektivet. Viktigare är att det finns en på södra Öland som går bra. Två som går halvknackigt är inte mycket att hänga i gran´…

   Du tar själv upp grundproblemet: Att de unga flyttar. Folk som är 70 och 80+ skapar få företag. Det finns ingen som helst framtid i glesbygd utan ungdom. Det säger sig självt. De unga kan göra skillnad, men jag tror de får för lite hjälp. Det är inte lätt att vara företagare och inte lätt att bli det. Ett lokalt företagshus med kunniga företagare skulle kanske kunna göra susen, men det är sannolikt för sent. Kraftsamling Sydöland är inte rätt hjälp. I mina ögon håller de på med för många detaljer. De är inte professionella företagare. De är löntagare – och det är en enorm skillnad.

   Det låter rått men södra Öland behöver inte flera pensionärer med lyckosamma ”bostadskarriärer” bakom sig. Om medelåldern i dag är 70 år och ungdomen fortsätter att flytta är medelåldern 85 eller 90 om tio år. Det säger sig självt att framtiden då blir som ett enda stort äldreboende som kräver enorma vårdresurser och inte skapar en krona i vinst. Det har nog kommunledningen förstått – men som så ofta alldeles för sent.

   I mina ögon är enda chansen att välja ut två tre projekt som verkligen kan bli nåt – och med alla lagliga medel försöka behålla och locka hit ungdomen för att realisera dessa projekt. Ingen blir mätt på vacker utsikt.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: