värsta hittills

Jag är chockad. Jag mår illa. Jag känner i dag vad jag kände som 14-åring. Hur kan Sveriges Radio sända detta? Hur är det möjligt? Finns inga gränser? Sveriges Radios heliga paradfraser är kritiskt tänkande och analys. Men vad är detta? Vad är detta för andlig smörja som sänds en hel timme denna söndag?

Gudstjänst. Pingstkyrka. Med riksevangelist som lägger upp allt enligt hypnotiska regler: tillgjord röst, omtag, omtag, omtag. Du är sömnig, du blir allt sömnigare, allt sömnigare, du sover, du sover djupt.

Pastorn ger exempel: Han har tagit sonens pass på en flygresa. Han kommer inte vidare, han får inte fortsätta resan… Tullen säger stopp. Så är det: Tror du inte är resan slut. Tror du kommer du till himlen. Det är så groteskt enkelt. Och församlingen ropar ut sina ja till predikantens alla imbecilla frågor. Det är pinsamt.

Hur länge ska dessa hypnosföreställningar få sändas och spridas genom Sveriges Radio? Hur kan någon godkänna detta offentliga bondfångeri med en predikant som pratar i inlärt mönster mellan entoniga låtar med texter som kan få schlagertexter att framstå som litteratur i världsklass? Hur kan Sveriges Radio säga ja till timslånga program med dramatisk pianomusik i bakgrunden till predikanters privata övertygelser som hör hemma på ljugarbänken. Hur är det möjligt? Godkänner man allt så länge det som sägs hänvisar till en bok?

För den som eventuellt vill kommentera ska jag tillägga att jag är för religionsfrihet. Vem som helst får tro på vad som helst. Men såna här billiga hypnosjippon byggda på morot och piska borde Sveriges Radio hålla sig utanför.


 

Märkt , ,

7 tankar om “värsta hittills

 1. moekkel skriver:

  Det var mer drag under galoscherna med Uffe Ekman och Carrrrrola!

  Gilla

 2. KristinaF. skriver:

  Kanske public service inte ska stödja någon religion alls? Eller, kommer många svenskar att sakna högmässan på söndagarna?

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Man kan fråga sig varför PS ska torgföra en religions mässor. Jo, för att det är vår statsreligion säger somliga. Men hur många är aktiva i den? En på hundra? En på tusen? ”Nej, vi är 6 miljoner”, skrev en präst till mig. Ja, tvångsanslutna ännu icke utgångna ur statskyrkan, ja. Men gick alla som ville/orkade ur blev inte många kvar. Ska P S också bara sända missionerande mässor från ett enda politiskt parti? Bara SD, ity de är störst?

   Sen till denna mässa jag skriver om… Den var förfärlig. Den värsta jag har hört på länge. En RIKS-predikant som ”hotar in lyssnaren i religionen för ett evigt liv – på självgott 1800-talsmanér”. Man tror inte sina öron, inte sina hjärnceller, man anar att hjärnspökena är släppta på för tidigt vårbete. S R/P S bör nog i framtiden kolla in hur snacket ska gå i mässan… Det finns gränser för allt.

   Visst kommer några få att sakna högmässan på söndagarna – om den togs bort. Men varför ska allt vara för evigt? Det finns en bortre gräns för allt, särskilt för radioprogram. Det är varje radiochefs mardröm: att ta bort ett populärt program. Då vaknar lyssnarna. Ska ni ta bort det enda bra ni sänder!? Men det måste göras ibland. Och jag tror inte högmässan kan räknas till de populära programmen. Den är dessutom katastrofalt obsolet.

   Aldrig mer en gudstjänst i S R för min del… 😉

   Gilla

  • moekkel skriver:

   ”…essensen av det som kallas public service: Att programmen ska präglas av folkbildningsambitioner, att det ska finnas en mångfald av åsikter, olika intressen ska tillgodoses när det gäller religion, kultur och vetenskap samt att programmen ska ha hög kvalitet.”

   Gilla

   • degerhamn2 skriver:

    Som jag skrivit många gånger: Jag är för religionsfrihet – så länge man inte ”missionerar”, så länge man håller sin tro för sig själv, så länge man inte försöker hjärntvätta barn och ungdomar. Och så länge man inte agerar som omnämnde rikspredikant – med stupida jämförelser och tramsiga hot som hör hemma i 1700-talet och inte i Sveriges Radios programutbud 2020.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: