Den nya religionen

I upprepade helsidesannonser i gammelpressen står en leende kille i enorm halsduk och gör tummen upp. I annonstexten får jag veta att jag kan lyssna på honom på en välgörenhetsgala i slutet av månaden för bara 170 kronor. Äg ditt liv heter tillställningen som görs i samarbete med en märklig konstellation företag: Hilda, Kalmar Stadsmission, Handelsbanken och Pontuz Löfgren.

Killen i halsduk är bara en i raden av de senaste trettio årens långa lista på ”överpositiva, ständigt leende framgångsförkunnare”, flitigt anlitade av villrådiga landsting och företag med för mycket pengar i personalvårdspotten.

Vem är då killen? Han heter Magnus Helgesson och har skrivit en bok. Den heter Vägen till Månen. Jag söker på nätet och kommer till dussinet föreläsningsförsäljare. På en sida läser jag:
Som 12-åring var Magnus Sveriges yngsta företagare och växte därifrån vidare till att bygga ett varumärke med sådan dragningskraft att medarbetarna frivilligt tatuerade in loggan på kroppen.

På en annan står det:
Magnus skrev en bok på några få timmar. Det är hans första med det lär komma fler. Den tryckta upplagan är slut men här bjuds du alldeles gratis på den digitala. Den skrevs på en iPad så varför inte läsa den på en iPad? Dessutom hjälps vi åt att spara miljön genom denna digitala version. Varsågod!

På skoj laddar jag ned boken. Jag fyller i namn och e-postadress – men ingen bok kommer.

Under och bredvid foton av en storleende Magnus med 6 172 gillamarkeringar finns liten annons. Av det haltande språket att döma är den skriven inte på timmar, utan på bara sekunder:
Visste du det här?
Världshälsoorganisationen rekommenderar att du skall äta 5-8 portioner frukt och grönsaker per dag men det är ingen som gör. Juiceplus fyller Gapet mellan vad du äter och borde äta Magnus själv äter Juiceplus sedan åratal tillbaka.

Jag går inte på föreläsningen för 170 spänn. Jag köper inte Juiceplus. Men jag konstaterar att Ulf Peder Olrog hade rätt:

Allting går att sälja med mördande reklam, kom och köp konserverad gröt.


 

Märkt

2 tankar om “Den nya religionen

  1. jernis skriver:

    Hmm, dosförpackningar med kritiskt tänkande borde kunna bli en storsäljare. Behovet tycks hur som helst omättligt.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: