Per-Albin Hansson överraskande gäst på stormöte

varför-gör-vi-detta

Bilden ovan var den viktigaste under kvällens möte i Folkets hus Degerhamn dit 99 personer tagit sig för att höra Sockenföreningen berätta om planerna på en ny livsmedelsaffär i Södra Möckleby.

– Det har precis tillkommit några viktiga pusselbitar. Därför kan vi inte säga så mycket som vi planerade att säga. Vi måste få värdera dessa nyheter ytterligare lite tid , sa Eva Hansson Törngren – på ett ungefär.

Hon och Johan Persson gick sedan igenom i stort sett alla slags alternativ för allting: butikstyper, leverantörer, butiksinredningar, ekonomi, aktiebolagsbildningar och utvecklingsmöjligheter för en ny butik i den gamlas lokaler. De tu berättade också om enkäten som ska spegla intresset och om de studieresor man gjort på fastlandet i jakten på det bästa butiksalternativet för Södra Möckleby. Sockenföreningen har i sanning gjort ett imponerande arbete – helt ideellt.

Nu är det bara att hoppas på att de ”hundratals” lösa snilleblixtar som också redovisades får stå tillbaka en aning – åtminstone i processens inledning. Att kläcka idéer är lätt, att få företag att gå runt är svårt. Det viktigaste är nu att tillfredsställa den råa verklighetens krav på lönsamhet. Går inte affären med vinst blir allt bara pannkaka och det enda som då återstår att tro på får man söka i körka.

Livsmedelshandel på vischan är svårberäknelig. Till och med i storstäder är den hal som en ål. I veckan gick exempelvis företaget Fodi med fem Stockholmsbutiker i kk trots 80 miljoner i kapital – på grund av bristande köptrohet.

Kulturorganet har flera gånger skrivit om hur en by ”dör” över en natt då affären slår vantarna i bordet, något som alla i trakten nu har fått uppleva. Dessvärre hjälper det inte att sakna något som inte bar sig. Det enda som är viktigt för en eventuell ny butik är framtida köptrohet. Utan en nära nog hundraprocentig sådan tror vi på kulturorganet att en ny butik går en hopplös framtid till mötes. Det är lätt att låta läpparnas bekännelse dölja fortsatt otrohet. Varför dök det upp så många nya ansikten då den gamla butiken reade ut det sista som gick?

Vi tycker att bilden högst upp har punkter satta i fel ordning. Det går inte att driva en mötesplats. Det går inte heller att genom en butik få till ett levande bycentrum. Man kan inte heller starta en butik för att få till en levande landsbygd. Stryk alla önskningar. Stryk allt om ”tro”. Det enda som är viktigt är att det man startar går med svarta siffror. Först då kan man börja tro och önska och längta och utveckla och uppskatta och…

Eva-Hansson-TörngrenEva Hansson Törngren var i praktslag under kvällens stormöte. Här kavlar hon upp ärmarna inför rond ett…

Ulf_Kyrling_Johan_Persson_Per-Albin_HanssonUlf Kyrling, ordförande i Kraftsamling Sydöland, och Johan Persson, hamnkonsult och affärsutvecklare inom Sockenföreningen. Till höger statsminister Per-Albin Hansson (S), som var ovanligt tyst denna kväll.

halvapublikenKnappt halva publiken. Precis när utsände fotografen Allan von Kompost skulle plåta andra halvan tog filmen slut, varpå chefen Sune Flisa utfärdade lönestopp året ut. Sune Flisa tog även till maktmedel och kallade Allan von Kompost för ”sopa”, något publiken gud ske lov inte hörde. 

Text: Sune Flisa
Foto: Allan von Kompost

 

 

Märkt , ,

2 tankar om “Per-Albin Hansson överraskande gäst på stormöte

 1. Tony skriver:

  Butiken har väl funnits under de drygt 50 år jag har besökt bygden. Det fanns även en butik i Kastlösa om man åkte åt andra hållet. Så trots en butik i byn har det inte lyckats med att uppfylla önskemålen projicerade på vita duken. Lite sent nu kan tyckas när butiken väl är borta. ”Vi vill att” låter bra och positivt, men vem….?

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Eftersom jag har bott i glesbygd i hela mitt vuxna liv har jag enorm NEGATIV erfarenhet att ”positivhalarna”, alltså de som maniskt hävdar att allt är möjligt. För 40 år sen åkte dåtidens ”positivhalare” land och rike runt – precis som i dag i ”den gylldene positiva föredragsbranschen”. Jag minns speciellt en man – inga namn – som betraktades som gud och som fick landstings- och kommunpolitiker att känna sig komna till himmelriket redan under jordelivet. Denne positivhalare tjatade som en drogad papegoja – och ”alla” gick på vad han sa – utom jag. Sen försvann han lika plötsligt som han dykt upp – sannolikt med en stadig bunt sedlar att placera på Kanalöarna.

   Positivhalarna förstör lika mycket som de religiösa förkunnarna, eftersom båda försöker påtvinga lyssnaren något som inte finns. ”Det” finns bara i förkunnarnas hjärnor. Med olika bevekelsegrunder sprids deras ”budskap” över den intet ont anande lyssnaren. Effekten på den källkritiske blir minimal men kan bli ödesdiger på den aningslöse.

   Det är bättre att säga: Oddsen för att lyckas med en ny affär i S Möckleby är dåliga. Mycket dåliga. Men får ni folk köptrogna är oddsen värda att undersöka vidare. Får ni 90 procent av invånarna att på allvar förstå att de ALLTID måste handla där finns en chans att lyckas. Då har man utgått från verkligheten, inte från vad folk vill och önskar med tummar upp på Facebooksidor.

   Jag har hört nog av ”det finns tusen möjligheter”, ”vi har hur många lösningar som helst på det här problemet” och annan ordbajs utan innehåll. Varför ser det ut på Öland som det gör? I dag åkte jag östra sidan söderut. I Stora Brunneby ligger en nedlagd ICA-butik. I Alby finns en annan. I Albrunna fanns tidigare annexbutik till den i S Möckleby. I Kastlösa fanns den du skriver om… Varför finns dessa inte kvar? Bör man inte börja med att fråga sig det i stället för att maniskt upprepa att allt är möjligt, att det MÅSTE till en butik i S Möckleby för att vi vill ha en social kontaktpunkt? Det är ju så bakvänt att man blir skogstokig.

   Jag vet inte hur många gånger alvarsamt har skrivit om butiken i S Möckleby, om ”nytänk och framtidsplaner”, om ”ditten och datten”. Men vad hjälpte det? Folk fortsatte att handla i Mörbylånga och Färjestaden. Det är väl det sannaste kommunalrådet Matilda Wärenfalk har sagt, på ett ungefär:
   – Handlar man inte i butiken går den inte runt.
   Det är så pinsamt enkelt. Och sant.

   Affär som startas med tuffa sanna hårda kalkyler och därför går bra genererar med automatik ”social träffpunkt och levande city”.

   Affär som startas med glädjekalkyler blir ”lokal katastrof”.

   Jag tillhör dem som vill ha en affär i byn. Men efter att i många år ha pratat med äldre folk i bygderna tror jag inte på den. Får jag fel blir jag mycket glad. 😉

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: