hamn att rensa, muddra och utveckla

svart-dynga-Gräsgårds-hamnEn ölänning berättade för mig att Gräsgårds hamn fungerar som en dammsugare. Den suger in slam och växter som förr eller senare sjunker till botten. Vattendjupet lär nu var så lågt att vissa båtar måste invänta rätt vattenstånd för att komma ut eller in. Foto från 11 mars.


Märkt , , ,

2 tankar om “hamn att rensa, muddra och utveckla

 1. Yngve Johansson skriver:

  Jag har vuxit upp i Gräsgård och följt utvecklingen i den gamla socknen i över 66 år. Under den här tiden har livet på sydöstra Öland i grunden förändrats. Ett modernt samhälle med därtill hörande funktioner, som anses tillhöra den moderna människans liv har utplånats. Allt har försvunnit.

  Som barn var man med på diverse tillställningar som bönderna hade, tex jaktkalas, ålskivor, s.k. slutmöten – där bönderna gjorde upp affärer i byarna för året. Min farfar som bodde i undantagshuset på gården hade egentligen alla möjliga fester med andra pensionerade bönder. Vidare träffade han sina bröder rätt ofta. Det här var riktigt roliga fester att vara med på. Man fick smaka brännvin och conjac, som burrade till i huvudet lite extra i ett barn huvud. Men framför allt lyssnade man på vad de pratade om. På den här tiden höll ungarna käften och lyssnade på de äldre.

  Man pratade mycket om flydda tider,men även om deras nutid och framtiden på sydöstra Öland. Ofta bekymrade man sig för flykten från landsbygden. Avfolkningen på sydöstra Öland hade Norrlandsproportioner. Under sextiotalet halverades antalet gårdar i Gräsgård. Affärer och verkstäder stängdes.Ungdomarna lämnade jorden och flyttade till staden. Sådant här pratade man om och var bekymrade över. Inte så mycket för egen del. Deras liv närmade sig slutet. Det som de bekymrade sig mest för, var nog inte barn och barnbarn.i första hand. Utan mer för att allt som de arbetat för och trott på – var på väg att försvinna. Det hade liksom förlorat värdet.

  Men om de fick se sydöstra Öland idag skulle det överträffa deras värsta mardrömmar

  Allt har försvunnit och inget nytt har kommit istället. Till och med kyrkogårdarna bygger man om – man lägger ner gravstenarna på graven. istället för att de ska falla omkull själva. Man överväger att stänga kyrkor. Till och med gatubelysning släcks.

  Mycket, mycket lite byggs i Gräsgård. Om ens något! Det som ännu inte är hotat är nog fritidshusen. De är fortfarande bebodda. Men frågan är? För hur länge! För några år sedan ville Mörbylånga kommun mäta reningsgraden på min infiltrationsanläggning, där jag själv skulle stå för kostnaden. om 2000 SEK. Skulle värdena bli fel ålägger man fastighetsägaren att åtgärda anläggningen. Av någon för mig okänd anledning uteblev mätningen.Men om jag skulle tvingas nyanlägga en anläggning talar man om ett pris av minst 200.000 SEK. M
  ed sådana belopp blir nog fritidshusbeståndet svajigt på sikt.

  Gräsgårds hamn – där det låg fiskbåtar på 60-talet ligger det i dag illaluktande skit. När jag skrivit om det tidigare har jag fått påpekanden som att, ”det angår inte dig” eller ”gör något åt det då för helvete”.

  Nu är det här ingen quick fix utan en Marshallplan måste till för hela sydöstra Öland!

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Tack för en intressant och lång kommentar om något som du verkligen kan: ”utvecklingen” på södra Öland. Den Marshallplan du nämner får vi aldrig uppleva. En sån skulle behövas för enorma områden i hela Sverige, hela Europa, hela världen. Vi får trösta oss med Kraftsamling Sydöland.

   Dessvärre är det svårt att vara realist och inse fakta: Södra ön kommer – inom överskådlig tid – inte att locka ungdom. Där kommer medelåldern i stället att stiga som en raket, där kommer allt fler att dö. Troligen blir den framtida industrietableringen noll, troligare är vissa fabrikers flytt norrut. Detta kan man sörja, men det tjänar ingenting till. Bättre är att göra det som göras kan.

   Södra Öland passar utmärkt för småföretagare som söker lugnet och har natur-, fågel-, båt- eller golfintresse. Det går i dag utmärkt att driva kreativa företag från hemmet, över nätet, något som först i dessa coronatider uppmärksammas och görs – trots att vi babblat om det i 30 år. Vi kan måla, teckna, skriva, komponera musik, formgiva böcker och tidningar, göra inspelningar och filmer till kunder över hela världen – tack vare nätet. Men här görs inga satsningar på denna nisch eftersom invånarna är för gamla. Därför är enda chansen att få hit unga som vill nåt. Alla kan inte gräva, klippa häckar och moka rör. Ett litet exempel på ett fantastiskt samarbete över hela världen är bloggens inlägg ”Din dator kan bota corona”. I det projektet tänker man verkligen längre än näsan räcker – man inser nätets kraft – och utnyttjar den. Och hela världen är med!

   Möjliga framsteg ser jag inom ”egnahemföretagandet”, ”en smartare turism” och ”utvecklingen av sommarboendet”. I dag hamnar de flesta turistkronor i några få personers fickor. Och vad man än tycker om utvecklingen mot endast sommarboende är det bättre att få dessa entusiaster och Ölandsälskare att stanna sex månader i stället för tre. Men om Sydöland ska utvecklas på sikt måste naturligtvis enormt mycket större resurser och initiativ göras än som finns tillgängliga och som är ekonomiskt möjliga i dag. Det hindrar naturligtvis inte ”att bara göra vad man kan”.

   Att folk säger att det ”inte angår dig” eller att ”du ska göra nåt åt det” är inget att bry sig om. Sånt är som vinden, den finns där ständigt men du kan inte göra nåt åt den… 😉

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: