När man ser folk fotografera med sina mobiler förstår man att så få bilder blir riktigt bra. Få tänker först och fotar sen; man sliter bara upp telefonen och klickar. Om man lär sig fotograferingens grunder blir bilderna så mycket bättre.
En proffsfotograf frågar sig:
- hur är ljuset? Varifrån faller det? Hur ska jag utnyttja det?
- hur är kontrasterna? Måste jag använda upplättningsljus (blixt eller reflexskärm)?
- räcker ljuset för de kamerainställningar jag vill använda? Och vilka är de? (ISO-värde?),(slutartid – vill jag ha skärpa eller rörelseoskärpa?), bländare – vill jag ha kort eller långt skärpedjup?)
- hur fyller jag bilden med ljus, vilken blir bästa bildvinkeln?
I den mycket enkla bilden nedan kan du se hur jag har tänkt före skottet.
- bilden domineras av tre linjer: stenraden, horisonten, elstolpen. Ingen av dessa linjer får ligga mitt i bilden, utan helst nära gyllene snittet, vilket de gör.
- vad kan jag utnyttja för att få djup i bilden? Raden av stenar, förstås!
- jag vill ha skärpa på huvudobjektet (elskåpets nycklar) men också på hela stenraden. Eftersom jag står nära elskåpet krävs minsta möjliga bländare för att få maximalt skärpedjup (ju närmare motivets huvudobjekt du står, desto mindre blir skärpedjupet, vilket det också blir ju större sensor din kamera har).
- ISO-värde? Det är soligt så 100 ISO räcker för den lilla bländare jag valt.
- nycklarna i vänstra skåpet hänger i djup skugga? De i högra glimmar i solen. Jag vill att även de vänstra ska glittra. Hur löser jag det? Med blixt, förstås. Nån reflexskärm har jag inte med mig. Utan blixt hade de vänstra nycklarna blivit svarta på fotot.
En enkel men noga genomtänkt bild från nya ställplatsen i Grönhögen. Den är inte på något sätt ”fantastisk” men så bra som möjligt rent kompositionsmässigt – tycker jag. Andra kan naturligtvis tycka helt annorlunda. Men så är det ju alltid i alla sammanhang. Dock vågar jag påstå: Fotografins grunden kommer ingen ifrån om resultatet ska bli bra.
Lätt som en plätt, det är inte klokt vad ni kan, gult o grönt det är mina favoritfärger, men inte hjälper det.
GillaGilla
Nä, så är det. Då får man slå på lite rött också!
GillaGilla
Det nämns här i ingressen att här gives tips att tänka på innan man börjar sitt fotograferande.
Mycket bra vägledning som man kommer långt med.
Sedan hand efter hand, om man är novis, så lär man sig att se dessa små styrningar lite per automatik.
Det är då man upptäcker fascinationen i ett bildskapande. I det här fallet fotograferingen.
Samtidigt nämndes det slarviga mobilfotograferandet. I en mobil finns ju inte alla dessa möjligheter till olika inställningar.
Eller finns det det? Har jag gjort bort mig nu igen?
Nåväl, men med bildkomposition, gyllene snittet och zoom ut och in kommer man långt.
Just det faktum att man planerar bildkompositionen med dessa nämnda kriterier, innan man trycker av, räcker långt.
Tror man kommer att känna detta med tiden som det blir naturligt.
Tack för goa och användbara tips att ta med sig i flykten.
Hilsen/
GillaGilla
Vad roligt att en sketen bild av ett elskåp på en ställplats kan generera så många och långa kommentarer med sköna stickspår och åsikter. Jag vill tillägga att jag verkligen inte är nån fototeorifundamentalist, men ibland kan det vara lärorikt att börja från ruta ett igen. Våra alltmer automatiska kameror/mobiltelefonkameror suddar dessvärre ut de grundläggande kunskaperna – som ibland är absolut nödvändiga för att skapa ett visst slags foto. Många säger exempelvis att ”jag struntar i att lära mig den där konstiga bländarskalan och dess betydelse”. Men gör man det kan man aldrig styra om man vill ha suddig bakgrund eller skärpa från 1 meter till oändligt. Kunskap är makt! 😉
Om mobiltelefonkameror vet jag ingenting. Men jag har på känn att deras bildprocessorer jobbar mycket med kontrastutjämningar och andra ”datoriska förbättringar” av bilden. Säkert bra, men det gör sannolikt att ännu färre lär sig grunderna.
Det allra viktigaste vid fotografering är trots allt en levande bildglädje, att man älskar att skildra något. Det gör man bättre ju mer man kan.
Staffanhälsningar
GillaGilla
Kan inget sånt, kanske, när jag får lite mer tid o lära mig nån gång. Pangsionärer har ju så mycket tid över….har ju insett att allt tar ju mycket längre tid nu.
GillaGilla
Speeden minskar… Det man förr gjorde på en kvart tar en timme i dag. Å andra sidan är det inte så mycket man måste göra…
GillaGilla
Jag bara undrar om du hade den gröna jackan på dig när du tog bilden?
GillaGilla
Menar du gröna reflexen i stolpen? Nä, jackan var knallgul.
GillaGilla
Grönt och gult? Är det inte kommunens klädfärger för frivillig personal i renhållningen. Nästa projekt – dammen i Färjestaden.
Jo, det var färgen på stolpen jag tänkte. Fast det var först efter att jag kollade in skärpan på huvudobjektet. Blev liiiite besviken för att jag inte kunde läsa nyckelnumret, varken med eller utan glasögon.
Jag brukar vara allergisk mot lutande horisonter och har även blivit något överkänslig
när upplättningsblixten övertrumfar solljuset, från fel håll. Hade det inte varit för kommunens arbetskläder så hade jag förmodligen inte reagerat på reflexen. Gränsfall.
Jag brukar använda mig av den gamla Hasselbladaren som ett bra hjälpmedel om jag ska förklara grundläggande inställningar. Så får den göra lite nytta också.
GillaGilla
Det är bra att du ställer stora krav. Jag skäms som en hund över att du inte kan läsa nyckelnumren. Hur kunde jag missa!?
Upplättningsblixt ska vara exakt rätt i styrka. Det håller jag med om. Exakt korrekt ljusmängd kräver olika blixtstyrkor – och/eller olika fotoavstånd. Men här hann jag inte testa mig fram. Batteriet i min lilla Fuji var på dekis. Jag kan bara gå nedpå knä och be om ursäkt och lova att det aldrig ska upprepas.
PS. Var rädd om ”bladaren”. En underbar manick från stenåldern…
GillaGilla
Det är som att lära sig cykla, när man väl kan det så…
Några få grundläggande regler att komma underfund med så ger det sig själv efter ett tag.
GillaGilla