Koktidsbedragare har invaderat gammelmedierna

äggpickningÄgget pickas med litet hål för att de inte ska spricka vid nedsänkningen i kokande vatten.

pickade-äggDet räcker med mycket små hål.

ägg-på-skedNedsänkning av äggen i kokande vatten.

färdiga_äggArbetets belöning, påskens – kanske livets enda – mening klara för avnjutning.

Som chefredaktör för landets enda kulturorgan är det min plikt att reagera mot att det i gammelmedierna figurerar de mest förljugna tips om hur ett ägg ska kokas till påsk, så kallade ”påskägg”. Jag har tagit del av de mest förfärande rekommendationer, många härstammande från trollfabriker i Ryssland, från fylleceller i Polen eller från privata uppäggade och därför otillförlitliga personer av okänd nationalitet, av ovisst genus.

I gammelmedierna figurerar de mest förljugna koktidstips, från 3 till 12 minuter. Dessa vansinnesrekommendationer är jämförbara med att en läkare skulle uppge människans normaltemperatur till mellan 20 och 50 grader, något som skulle kosta henne/honom jobbet och en månad på vatten och bröd i mörk cell.

Med ambitionen att du ska känna dig fullständigt påsk-trygg bjuder jag nedan på världens enda fulländade äggkokningsrecept. Lejonparten av koktidsbedragarna lägger ägget i kallt vatten, varpå spisen slås på och ägguret startas. Ett förödande missgrepp! En tragedi! Ett påskfiasko, som varken du eller släkten någonsin kan förlåta! Ingen spis är nämligen den andra lik. Alla spisar accelererar olika snabbt till kokning. Lika stor betydelse för temperaturaccelerationen har kastrullens botten. Är den plan eller skev, tunn eller tjock? Av koppar eller stål? Kokar du ute kan dessutom utetemperatur och vindar spela in och i värsta fall förstöra hela äggkoket, hela påsken, hela livet. En spis kan ta 5 minuter fram till kokning, en annan 15. Slutsats: För att uppnå Sune Flisas kokprecision måste ägget alltid läggas i kokande vatten!

Därför, god vänner, gör du så här:

  • Fyll kastrullen med så mycket vatten att ägget/äggen kommer att täckas helt.
  • Slå på spisen.
  • Under tiden pickar du litet hål i äggets ena ände med ”något vasst”. Jag använder ena skänkeln på en sysax. Vilken ände du pickar spelar ingen roll, vad än gamla gammelmedietips påstår.
  • När vattnet kokar sänker du sakta ned ägget på en matsked i kastrullen.
  • Slå på stoppuret. Ett normalstort ägg med antydan till hårdhet i gulans ytterområden med krämigt inre ska koka 7:40. Stora ägg för liknande konsistens 8:15, små ägg 7:00. För hårdkokta varianter lägger du till 2 minuter på dessa tider.
  • Slå genast av vattnet efter uppnådd koktid. Sekundprecision gäller.
  • Skölj äggen under kallt vatten i 20 till 22,5 sekunder.
  • Servera! Ägga! Påsken är räddad – ägget är perfekt! Livet leker och det är vår! Spel upp till dans! Lev! Halleluja!

Det gamla rådet att koka ägg utan kastrullock är förlegat. Du kan koka med eller utan lock, och det räcker att vattnet sjuder. Hur mycket du än gasar på kan ingen spis i världen få upp vattentemperaturen till över 100 grader.

SuneFlisa
Sune Flisa
äggspert
chefredaktör
härförare

PS. En film om äggkokandets mysterier kan du se här.


 

Märkt , , ,

7 tankar om “Koktidsbedragare har invaderat gammelmedierna

  1. Tony skriver:

    Har det inte betydelse för koktiden hur äggen förvaras innan? I rumstemperatur (23 grader) eller kylskåp ( 4 grader)? Och när man har fryst in äggen- hur gör man då?

    Gilla

    • degerhamn2 skriver:

      Förvaringen spelar nog roll. Sunes sekundexakta tider grundar sig på ”ägg tagna direkt ur normalkallt kylskåp, + 4 grader”.
      Infrusna ägg har han ingen erfarenhet av. – I Shimla fryser vi aldrig in äggen, säger han i ett brevduvemeddelande.

      Gilla

  2. moekkel skriver:

    En del använder isbitsbad för snabb nedkylning. Ska bli klarare gul färg, kanske, kanske inte.

    Jag bor på 2500 meters höjd och vatten kokar vid 92C.

    Gilla

  3. Anonym skriver:

    Tack för äggtipset och tack för alla andra roliga och vårvackra bilder och en riktig GLAD PÅSK var rädda om er själva och varandra
    Marianne Aourell

    Gilla

    • degerhamn2 skriver:

      Vi önskar detsamma i dessa konstiga tider då man inte får träffas. Men tiden går och snart är allt som förr igen, kanske. 😉

      Testa äggtipset. Statens Provningsanstalt har klassat det som ”äggstra ordinärt exakt och tillförlitligt”.

      hörs o syns

      Staffan (Kickan vinkar)

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: