Stenbrottet blir sjö

Cementas_stenbrott_09Sedan man slutat pumpa bort vattnet ur Cementas gamla stenbrott i Degerhamn stiger nivån. För några månader sen kitecykelsurfade jag här och hade jag då haft bättre kläder hade jag inte dragit mig för att cykla över sjön. Men nu vet i 17…

Cementas_stenbrott_12Det var grått väder denna dag. Därför lyste inte vattnet i turkos som det ofta gör i solljus.

Cementas_stenbrott_17Det känns märkligt att tänka sig att det om 15-20 år är en insjö här, djup nog att dölja cykeln och mer därtill. Om jag vänder mig om 180 grader tittar jag in i stenväggen nedtill…

Cementas_stenbrott_08Jag har ingen aning om hur högt vattenytan kommer att tillåtas ta sig. Vid en viss nivå sker naturligtvis avrinning – nånstans. Men var? Och på vilken höjd över stenbrottets botten? Nån som vet?

Cementas_stenbrott_26Från den instängslade utkiksplatsen ser man ingen större förändring. Inte ännu.

Cementas_stenbrott_32Något till vänster om bildmitten fanns tidigare en Cementafastighet. Nu vajar där bara en ensam flagga i vinden… Tiderna förändras och vi med dem.


Märkt , ,

8 tankar om “Stenbrottet blir sjö

 1. Torbjörn skriver:

  Det börjar bli rätt mycket vatten i det gamla kalkbrottet redan.
  Var det i fjor som Cementa slutade med sin verksamhet där och stängde av länspumparna?

  Kanske att påfyllnadstakten avtar med att mottrycket ökar sett över tid.
  Hur djupt kan det vara nu på det djupaste?
  Är det uppemot metern så är det ju redan badbart.
  Man kan tänka sig att det kommer att göras en hel del badförsök nu till sommaren.

  Även då det blir fyllt fullt ut och en avrinning sker, så är det ett gyllene tillfälle att säkerställa vattenmängder till jordbrukets behov.
  Äganderätt till vattnet har väl fortfarande Cementa som markägare?

  Det är och blir ett väldigt naturskönt område med denna stora vattenspegel,och som alldeles säkert blir värdefullt inom besöksnäringen.

  Lite spännande är det att se hur det utvecklas framöver.
  Premiärdoppet för året blir ett fall för kulturorganet?
  Hilsen/

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Har inte svaret på dina frågor. Men kan gissa om djupet: Inte ens en meter. I badbrallor tror jag faktiskt att det fortfarande går att cykla vägen över sjön. Får se om jag hinner testa.

   En som redan testat är Sune Flisa. Han berättar att han ”redan i mars simmade några tusen meter i pölen men fann vattnet en aning för jolmigt, runt 4 grader.” Han lär ha filmat evenemanget för visning på nästa festival i Cannes. Den som lever får se…

   soliga!

   Gilla

   • Torbjörn skriver:

    Det är väldigt fina bilder från brottet.
    En njutning i sig att titta på dem.

    Framöver blir det högintressant att följa utvecklingen i vattennivåerna.
    För vi tror ju att kulturorganet Alvarsamt2 inte missar ett tillfället som detta, att föreviga förändringarna i brottet.
    Det kommer att bli ett särskilt tidsdokument i den utställning om den nya sjön i kalkbrottet.
    Utvecklingen i bilder år till år!
    Hilse/

    Gilla

    • degerhamn2 skriver:

     Tack för positiva åsikter. Det är onekligen ett säreget ställe, kalkbrottet. Man ska besöka det till fots eller per cykel – ensam. Då kan man i dagsläget, utan fem bullrande Boeingplan ständigt ovan skallen, få uppleva vad total ensamhet betyder. Är man där rätt tid – eller har lite tur – är det alldeles tyst och det känns som att vara på månen. Ett – ensamt – besök kan verkligen rekommenderas. Det stärker själen och tron på icketron. 😉

     Kulturorganet har noga schemalagt brottets vattenfyllnadsbevakning. En filmare och en plåtslagare sköter bevakningen fram till 2050, sen tar jag över några decennier och sen får vi se… Man ska inte planera FÖR noga; saker och ting förändras och det är bäst att vara flexibel…

     plaskiga!

     Gilla

 2. jernis skriver:

  Jag killgissar att det är grundvatten som sipprar upp så sakteliga, till båtnad för båtliv. I händelse av ännu en torr sommar kan förmodas att ”bottenventilen ploppar ur igen” när grundvattennivån sjunker. Men säg, har inte Sune en dubbel mastersexamen i hydrologi och geologi?

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Killgissar! Bra ord. Det snor jag.

   Ja, vi ska kanske be Sune titta på frågan/problemet… Han är visserligen inte professor i geologi, däremot i hydrologi och statistisk fysik, marinbiologi, eskatologi, patologi, etologi, ontologi, aritmetik, metodologi, astronomi och fem sex andra enklare vetenskapliga områden. Du skulle se hans visitkort – en A 4!

   Gilla

   • jernis skriver:

    Underförstått menade jag förstås ”har inte Sune OCKSÅ”. Vill för allt i världen inte stöta mig med en cirkus 15-faldig professor eminentus Flisa.

    Gilla

    • degerhamn2 skriver:

     Den coronaspridda redaktionen har precis mottagit röksignaler från Shimla: ”Bra tillägg av jernis. Anteckna ytterligare guldstjärna!”

     Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: