möte i regn

Den senaste tidens regn har lockat fram djur som vi inte ser i torka, exempelvis vinbergssnäckan.

Dessa två sågs skyndande över cykelleden i Albrunna häromdagen. Den 2,5 meter breda leden avverkades på världsrekordtiden 29 minuter och 56 sekunder – en makalös prestation. Vilken löpare klarar av det med sitt eget hus på ryggen?

Mitt på leden stannade dom för vila och snack – på behörigt coronaavstånd. Men kulturorganets utsände säger i lokala medier att ”ingen vet vilket slags umpabumpa dom haft för sej innan jag dök upp.”

Kulturorganets redaktion instämmer i detta diplomatiska konstaterande.

vinbergssnäckor_2För den fotografiskt intresserade kan berättas att bilderna är tagna med den lilla fickkameran Fuji X70. Den har något så ovanligt som objektiv med fast brännvidd. Objektivet kan kallas pannkaksobjektiv; det är mycket platt, vilket gör kameran lätt och bekväm att ha med sig. Bildvinkeln motsvarar ett 28 millimetersobjektiv för småbildskameror.

vinbergssnäckor_1Förstakameran till nybörjarfotografer kan med fördel ha ett fast objektiv. Med ett sånt lär man sig snabbt att det viktigaste vid all fotografering är att gå nära motivet. Och att zoomen sitter i fötterna! Ett fast objektiv ger också generellt sett bättre optisk prestanda än ett zoomobjektiv. Ofta är det också billigare.


 

Annons
Märkt

2 tankar om “möte i regn

 1. Gudrun Ryberg skriver:

  I en av barnens böcker vi läste när dom var små var en gåta:Vem är starkast i världen?Snigeln för den bär sitt hus på ryggen.Vilka underbara bilder du tog.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Tackar för komplimang. Trots att motivet inte var speciellt snabbfotat behövde jag ta runt 50 bilder innan jag blev nöjd. Visst är det vackra djur!

   Gåtan känner jag igen. Den finns nog i flera versioner. Om ”att bära sitt hus på ryggen” hittar jag redan i en bok från 1866, ”Talltrasten” av Emily Nonnen.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: